Hvad er en Firewall? | Komplet Guide [2024]

Hvad er en firewall?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 20. februar, 2024

Du har måske hørt om en firewall før. Men hvad gør en firewall? 

En firewall er et sikkerhedssystem, der anvendes til at beskytte et computernetværk mod uønsket eller skadelig trafik. Den overvåger og kontrollerer trafikken, der passerer ind og ud af dit netværk og kan tillade eller blokere trafik. 

En firewall kan være implementeret på forskellige måder, og der findes flere forskellige typer af firewall, som du kan vælge imellem. Det vil vi uddybe i dette indlæg.

Hvordan fungerer en firewall?

En firewall er en vigtig del af et computer- eller netværkssikkerhedssystem. En firewall fungerer som en slags "mur", der skal sikre din computer imod potentielle trusler. Firewallen fungerer ved at blokere eller tillade visse typer trafik. 

En firewall kan filtrere indgående netværksdata ved at se på IP-adresse, protokol, domænenavn, osv. På baggrund af dette kan en firewall blokere eller give tilladelse af den indkommende trafik. 

Netværksadministratoren bestemmer og tilpasser hvilken trafik, der kan få adgang til netværket. En firewall kan derfor også forhindre, at malware, hackerangreb og andre ondsindede programmer spreder sig gennem et netværk eller en computer. 

Det er derfor en god ide at have en firewall installeret. Der findes forskellige typer af firewalls, som du kan vælge imellem. Dem kan du læse om herunder.

Forskellige typer af firewall

Der findes forskellige typer af firewalls, herunder hardware-baserede firewalls, software-baserede firewalls og netværksbaserede firewalls. 

  • Hardware-baserede firewalls: Fysiske enheder, der installeres mellem et netværk og en computer eller mellem to netværk. Bruges ofte i store og mellemstore organisationer der har mange computere kørende på samme netværk. 
  • Software-baserede firewalls: Programmer der installeres på en computer eller på et netværk. Den nemmeste løsning til brug i hjemmet, men dog ikke den sikreste løsning.
  • Netværksbaserede firewalls: En type hardware-baseret firewall, der er placeret mellem et netværk og en computer eller mellem to netværk. Bruges i mange virksomheder, da den beskytter hele netværket via en liste af administrationsregler.

Hvilken firewall skal jeg vælge?

Hvis du leder efter en firewall til hjemmet, er en software firewall den nemmeste og billigste løsning. Der findes andre typer der tilbyder mere sikkerhed, men en software firewall opfylder i højere grad de behov du har brug for i hjemmet. 

Det er i højere grad nødvendigt med øget sikkerhed, hvis du skal finde den rette firewall til din virksomhed. I dette tilfælde, er hardware-baserede firewalls klart at anbefale. Denne type af firewall kan nemlig beskytte flere lokationer på én gang.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.