Hvad er internet forurening? Læs alt om emnet her [2024]

Internet forurening

Oliver Lindgaard Larsen Forfatter: Oliver Lindgaard Larsen
opdateret Opdateret: 25. marts, 2024
Indholdsfortegnelse se mere

I takt med, at vores digitale tilstedeværelse bliver mere og mere udbredt, bliver de miljømæssige konsekvenser større. Internet forurening er en kompleks udfordring, som er svær at løse, fordi vi fortsat bliver mere og mere afhængige af internettet. 

Vi kaster lys på emnet og giver dig en forståelse for omfanget af den forurening, vi udleder gennem internettet. Vi giver dig også gode råd til, hvordan du kan reducere din internet forurening.

Hvad er internet forurening?

Internet forurening refererer til det CO2-aftryk, der er genereret af at drive internettet. Du undrer dig måske over, at en virtuel tjeneste som internettet kan forurene? 

Selvom internettet er en virtuel tjeneste, kræver dets fysiske understøttelse en enorm mængde elektricitet. For at internettet kan køre, kræver det, at der verden over er fysiske datacentre, som står tændt 24/7. 

Det lyder måske ikke slemt, men for at forstå omfanget af et datacenter, kan du forestille dig en stor lagerhal, som er fyldt op med store computere, der aldrig slukkes. 

Ifølge Klimarådet bruger bare ét stort datacenter i Danmark ca. 4% af det samlede danske elforbrug, og i 2030 forventes det, at datacentre har øget det danske elforbrug med 17 procent. 

Disse datacentre styrer ikke kun den aktivitet, der sker her og nu, men er også det der gør, at du kan gemme filer liggende som f.eks. gamle mails eller billeder i din iCloud.

Er du stadig ikke overbevist om, at internettet forurener? Hvad så hvis vi fortæller dig, at internettet står for 3% af hele verdens CO2-aftryk, hvilket faktisk svarer til den klimabelastning, der kommer fra verdens samlede flytrafik.

Hvor meget forurener jeg på internettet?

Lad os dykke ned i nogle af de specifikke aktiviteter, de fleste af os bruger jævnligt, og se på hvor meget de hver især påvirker miljøet.

Sociale medier

Det er de færreste der tænker over, hvor meget det rent faktisk forurener, når de scroller på de sociale medier.

Greenspector, som arbejder for at mindske det digitale CO2-aftryk, har lavet en liste over, hvor mange gram CO2 de 10 mest forurenende sociale medier udleder i minuttet. 

Ifølge Greenspector er det TikTok, der har det største CO2-aftryk af alle sociale medier efterfulgt af Reddit. For hvert minut du bruger TikTok, udleder det 2,63 g. CO2. 

 1. TikTok: 2,63 g. CO2/min. 
 2. Reddit: 2,48 g. CO2/min. 
 3. Pinterest: 1,3 g. CO2/min. 
 4. Instagram: 1,05 g. CO2/min
 5. Snapchat: 0,87 g. CO2/min. 
 6. Facebook: 0,79 g. CO2/min. 
 7. LinkedIn: 0,71 g. CO2/min. 
 8. Twitter: 0,6 g. CO2/min. 
 9. Twitch: 0,55 g. CO2/min. 
 10. YouTube: 0,46 g. CO2/min. 

Tallene er fra 2021

Streaming 

Streaming er desværre en af de aktiviteter, der har nogle betydelige miljømæssige konsekvenser. Mens vi streamer, arbejder datacentre på højtryk for at sende dataene til vores enheder. 

Det kræver en så stor mængde elektricitet, at CO2-aftrykket ved to timers streaming på Netflix dagligt i et år svarer til at flyve 384 km i et fly. 

“Hvis man ser to timers Netflix hver dag året rundt, vil CO2-udslippet svare til at flyve 384 kilometer i en flyvemaskine, spise 6 kilogram oksekød eller køre lidt under 1.000 kilometer i en ny bil” - Torsten Hasforth, seniorøkonom, Dansk Energi

Internet forurening

Videoopkald

Antallet af videoopkald fik et boost under coronakrisen, og siden da er især videomøder blevet en større del af vores hverdag, i takt med at det er blevet mere populært at arbejde hjemmefra. 

Man har fundet frem til, at videoopkald udleder mellem 150 og 1.000 gram CO2 i timen. Hvis man i stedet tager mødet uden video, vil man kunne udlede op til 92% mindre CO2.  

Grunden til dette skyldes, at der skal sendes væsentligt større mængder data fra datacentre ved et videoopkald, end hvis det blot er et almindeligt opkald.

Hvilken type internet forurener mindst?

Med det stigende behov for hurtigere og bedre internet, i takt med at verden bliver mere digitaliseret, er der behov for en type internet, som kan understøtte de hastigheder, der er behov for. 

Udover at fibernet er den hurtigste og mest stabile type internet, vurderes den også som værende den mindst energikrævende type af internet. 

Resultaterne fra en undersøgelse af Eoptimo fra 2022 viser, at fibernet er 13 gange mindre energikrævende end 5G og 27 gange mindre energikrævende end 4G. 

Undersøgelsen peger på, at fibernet er det mest klimavenlige valg når det kommer til energibesparelser.

Udover de store energibesparelser kommer fibernettets hastigheder og stabilitet til at understøtte digitale teknologier, som kan være med til at skabe en mere bæredygtig fremtid. Ifølge Verdensøkonomisk Forum, vil digitale teknologier kunne nedbringe hele verdens CO2-udledning med 15 procent. Det er i sektorer som transport, landbrug, byggeri, energi og fremstillingsindustrien.

Vil du skifte til det mest bæredygtige internet? Vi har samlet en oversigt over de fibernet-pakker, du kan få på din adresse, så du let kan finde den pakke der passer bedst til dine behov. 

Sådan reducerer du din internet forurening

Vi har lavet en liste med 10 gode råd du kan bruge, for at nedbringe CO2-aftrykket fra dit eget internetforbrug: 

 • Slet de emails, du ikke længere har brug for at gemme
 • Send kun mails, der er nødvendige
 • Afmeld de nyhedsbreve, du alligevel ikke læser 
 • Afhold møder fysisk med dine kollegaer, såfremt I alle er på samme kontor 
 • Skift til “dark mode” på dine skærme
 • Overvej, om den video du deler på sociale medier, er nødvendig at dele 
 • Lav et almindeligt opkald frem for et videoopkald 
 • Lad være med at vælge den højeste kvalitet, når du streamer 
 • Tilslut et Wi-Fi når det er muligt 
 • Luk dine apps ned, når du ikke bruger dem
Oliver Lindgaard Larsen
Skrevet af Digital marketing manager

Med en interesse i digital marketing, kommunikation og IT er Oliver en dedikeret profil. Han er involveret i Tjekbredbånd.dk og Find-Internet.dk, hvor han bl.a. formidler viden på emnet og hjælper brugerne med at finde det rette internet.