Langsomt internet? Her er de typiske årsager til problemet [2024]

Hvorfor har jeg langsomt internet?

Oliver Lindgaard Larsen Forfatter: Oliver Lindgaard Larsen
opdateret Opdateret: 27. marts, 2024

Kender du det, hvor du sidder og ser en god film, og pludselig begynder filmen at hakke? Vi kender det alt for godt, og vi ved, hvor irriterende det kan være - især midt i en spændende fodboldkamp. 

Vi har derfor skrevet for denne artikel for at hjælpe dig med at finde ud af, hvorfor dit internet er langsomt. Vi giver dig nogle gode råd til at løse problemet på en simpel måde, så du igen kan streame film og spille online spil uden, at det hakker.

Find ud af, hvad problemet er

Det første du skal gøre er at finde ud af, hvad problemet er. Langsomt internet kan skyldes mange ting, og det er ikke nødvendigvis din internetudbyders skyld. Derfor er det en god ide at undersøge problemet, inden du køber et nyt og dyrere internet, som måske ikke hjælper. 

Vi har derfor lavet en liste med typiske ting, der resulterer i langsomt internet:

Din routers placering

Der er mange, der ikke ved, at placering af routeren faktisk har en kæmpe betydning for det signal, routeren udsender i din bolig. Det er ofte synderen, når der er tale om langsomt internet eller internet der hakker. 

Er din router gemt væk i et skab? I så fald er det højest sandsynligt det, der gør, at du har langsomt internet. Hver gang, at routerens signal skal trænge igennem en skabslåge eller en væg, bliver signalet forringet. 

Sørg derfor for, at din router har plads omkring sig, så den kan udsende så stærkt et signal som muligt. Derudover skal den placeres centralt i dit hjem eller der, hvor du bruger internettet mest, så signalet bliver fordelt bedst muligt. 


Læs meget mere om korrekt placering af router her

Hvor god er din router? 

Det er de færreste, der betvivler den router, man får tilsendt af sin udbyder. Men faktisk findes der routere, som er langt bedre end den standard-router, du får tilsendt. 

Vi har fundet en metode til at teste, om det er din router, der ikke er god nok. Det eneste du skal bruge er et LAN-kabel, din router og en computer. 

For at teste din routers evne til at udsende et godt signal, skal du først tage vores hastighedstest mens din computer er tilsluttet routeren med LAN-kablet. Derefter skal du tage hastighedstesten flere forskellige steder i dit hjem, mens du er tilsluttet det trådløse netværk.

Hvis resultatet viser, at hastigheden er væsentligt lavere med den trådløse forbindelse, kan det betyde, at din router er svag og ikke kan sende internetsignalet ordentligt ud i dit hjem.

Dette kan du løse ved at købe en bedre router, eller kontakte din udbyder og bede om en nyere router.

Er dit hus meget stort? 

Hvis du bor i et meget stort hus, eller hvis du har mange rum, mange lange gange eller hvis du hus f.eks. er L-formet, kan det være svært for signalet at blive sendt ud i alle hjørner og rum. Hvis signalet ikke kan sendes ordentligt ud, vil du opleve, at internettet er langsomt eller hakker, når du er langt væk fra routeren.

Det er en løsning at købe en bedre og stærkere router, men vores bedste anbefaling er at købe et mesh-system, så internetforbindelsen er stærk i alle hjørner af dit hjem. 

Er der mange enheder online ad gangen?

Noget af det der belaster internettet allermest, er hvis der er mange enheder, som bruger internettet samtidig. Hvis dine børn f.eks. spiller online spil mens du streamer en film, vil det kræve et rigtig hurtigt og stabilt internet. 

Sørg derfor for, at der ikke står enheder tændt, som bruger internettet, når du ikke skal bruge dem. 

Hvis I bor mange i husstanden, eller hvis du bare har et stort forbrug, kan det også være, at du bør overveje et bedre internet, der kan give høje hastigheder og en pålidelig forbindelse.

Dit valg af internet

Hvis du har forsøgt at følge de fire ovenstående råd uden effekt, bør du overveje, om du har det rette internet til dine behov. 

Der er stor forskel på typer af internet, og det er bestemt ikke ligegyldigt hvilket internet, du vælger. 

Hvis du har et højt forbrug af internet, eller hvis du bare gerne vil være sikker på, at dit internet aldrig hakker eller er langsomt, bør du investere i fibernet, som vi vurderer er den bedste type internet, fordi det leverer op til 1000 mbit hastighed og har en teknologi der gør, at forbindelsen er mere stabil end nogen anden type internet. 

For at kunne få fibernet kræver det, at du kan få det på din adresse. Du kan indtaste din adresse i søgefeltet herunder og se, om du kan få fibernet.

Du kan også læse vores artikel "Gør dit internet hurtigere", hvor vi har samlet alle gode råd til hvordan du kan gøre dit internet hurtigere. 

Oliver Lindgaard Larsen
Skrevet af Digital marketing manager

Med en interesse i digital marketing, kommunikation og IT er Oliver en dedikeret profil. Han er involveret i Tjekbredbånd.dk og Find-Internet.dk, hvor han bl.a. formidler viden på emnet og hjælper brugerne med at finde det rette internet.