Hvad er et modem? | Komplet Guide [2024]

Hvad er et modem?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 20. februar, 2024

Et modem ser forskelligt ud, alt efter hvilken bredbåndsudbyder man har, hvilket kan være forvirrende for nogle. Dog er der hjælp at hente, da et modem og betydningen heraf kan forklares relativt enkelt.

Et modem er computerudstyr som omdanner digitale oplysninger fra computeren, til lyd og omvendt (modulation og demodulation), hvorefter disse oplysninger sendes over telefonnettet, hvilket er det man på almen sprog kalder for internetforbindelse. I nyere tid benyttes ADSL udstyr, som er et modem, typisk med indbygget router. Ordet modem er en sammentrækning af modulation og demodulation.

Hvordan fungerer et modem?

På et typisk internet modem finder du en række lamper, som blandt andet  giver dig information om, hvorvidt modemet er tændt, om den modtager eller sender data, om det er klar til brug og lignende. Hvad de forskellige lamper betyder, kan du til hver en tid læse mere om i den medfølgende brugervejledning. Er du helt på bar bund, kan du ringe til udbyderen. 

Foruden lamperne finder du en tænd/sluk-knap og indgangen til internetforbindelsen. Denne er enten til TV-kabel eller et telefonkabel.

Rent teknisk henviser navnet ‘modem’ til dens funktion: Den konverterer kommunikation til et digitalt signal, som kan kommunikere frem og tilbage gennem internettet. Hermed bliver din data sendt til internettet, samtidig med at du modtager datapakker herfra, hvilke du kan tilgå på din enhed.

Hvilke typer modem findes der?

Til forskellige typer internetforbindelser, benyttes der også forskellige typer modem. De mest brugte er 1) et DSL / ADSL modem, 2) et Kabelmodem. Den største forskel på disse er, at et DSL / ADSL modem kobles til internettet gennem et telefonkabel, hvor et Kabelmodem bliver koblet til internettet gennem et kabel-TV kabel. Ved et telefonkabel afhænger forbindelsens kvalitet af, hvor langt der er til den nærmeste internetcentral. Dette spiller ingen rolle ved TV-kablet.

Modem vs Router - hvad er forskellen?

De fleste modems har en indbygget router, men de fleste vælger at koble en anden router herpå. Dette gør man blandt andet for at kunne skabe en trådløs og bedre forbindelse. Måden hvorpå du kan skelne mellem en router og modem, er ved at kigge efter antenner. En router har typisk en eller flere. En router med indbygget modem er også en mulighed, så du er fri for at have for mange bokse stående i hjemmet.

Se overblik over bredbånd på din adresse her.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.