Google Tag Manager (noscript) End Google Tag Manager (noscript)


Pris pr. md.
Min. hastighed
Internet signal:
Tilvalg:Se flere


Indholdsfortegnelse

Teknologien bag fibernet er stadig forholdsvis ny her i Danmark, dog vinder denne “nye” teknologi mere og mere frem.

Hvis du for 15 år siden havde skrevet “kan jeg få fibernet?” på Google, var der helt klart dukket færre artikler op end der gør nu. Dette skyldes at fibernet er blevet rigtig populært de seneste 15 år, og flere og flere danske forbrugere vælger fibernet, og samtidig er der også flere udbydere der begynder at tilbyde fibernet.

Det hele startede med, at der for et par år siden, blev gravet lyslederkabler ned, i store dele af det danske land. Det er netop disse lyslederkabler der leverer fibernet.

Disse nedgravninger gjorde at danskerne kunne begynde at benytte sig af fiberbredbånd, istedet for det almindelige bredbånd vi har kendt længe.

Men hvordan ved du om du kan få fibernet, og hvad koster det egentlig? Læs med her, og bliv meget klogere på fibernet, og se om det er noget for dig. 

Kan jeg få fibernet på min adresse?

Måske bor du allerede i et område hvor der er nedgravet kabler til fibernet, og så kan du begynde at bruge fiberbredbånd i løbet af meget kort tid på din adresse. Det er nemlig meget simpelt at koble til fibernet, når kablerne allerede ligger i jorden.

Kort sagt, så trækkes der et fiberkabel gennem soklen i dit hus, og til den fiberboks der installeres. Her tilsluttes så din computer, telefon og hvad du ellers har behov for i din husstand. 

Er der gravet fiber ned ved mig?

Fibernet betyder “fiberoptisk netværk” og er både hurtigt og fremtidssikret. Kort fortalt, så fungerer det via lyslederkabler under jorden, der sender data via lyssignaler.

Du kan kun få fibernet hvis der er gravet kabler ned i det område du bor i. Hvis du er i tvivl om der er gravet fiberkabler ned hos dig, så kan du med en hurtig finde svaret ved at indtaste din adresse i toppen af denne side.

Tjekbredbånd samarbejder bl.a. med tjekditnet, som eges af energistyrelsen, om at dele disse oplyninger med dig og skabe et overblik. 

Hvad koster det at få lagt fiber ind?

Hvis der ikke er gravet fiberkabler ned på din adresse, og du gerne vil have fibernet, så skal der graves i jorden. Det fungerer på den måde at der indlægges fibernet i de kobberkabler der allerede bruges til det bredbånd du kender.

Det er forskelligt hvad nedgravningen koster, alt efter hvilken udbyder du gerne vil bruge. Hvis du ikke har noget tilhørsforhold til en speciel udbyder, så kan du sammenligne priserne fra de forskellige hjemmesider og finde en udbyder der tilbyder fibernet i dit område.

Det er også en god ide at holde øje med de forskellige udbyderes kampagner, fordi nogle gange kan du få lagt fibernet i jorden gratis, hvis der er bestillinger nok i det område du bor i. Dette skyldes at udbyderne jo gerne vil udbrede fibernettet til flere forbrugere. 

Når kablerne skal graves ned er det vigtigt at det gøres rigtigt. Rørene til kablerne skal ned i en dybde på 45 cm, og varslingsbåndet skal ligge på ca. 10 cm. dybde.

Et varslingsbånd kan ses som en slags voldgrav for dine fiberkabler. Varslingsbåndet forhindrer nemlig at du eller andre kommer til at ramme fiberkablet hvis der graves hvor det ligger. 

Forskellen på internet via coax eller fibernet

Bredbånd kaldes også for “coax”, og leveres igennem TV-antennestikket. Udover at køre via to forskellige teknologier, så er en anden forskel på coax og fibernet, hastigheden.

Hvis du er typen der spiller meget tunge spil online der trækker rigtigt godt i dit internet, så vil du elske fibernet, og for virksomheder med flere enheder der bruger internettet kan fibernet også være til stor gavn.

Fibernet er dog generelt lidt dyrere end coax bredbånd, så du skal gøre op med dig selv om du har brug for de høje hastigheder eller ej.

En anden forskel er at fibernet tilbyder en personlig forbindelse, fordi du ikke deler forbindelse med andre husstande, som du kan gøre med almindeligt bredbånd. Du kommer derfor ikke ud for at internettet er langsomt eller hakkende når der er “myldretid” på internettet, eksempelvis om aftenen når mange spiller spil eller streamer film fra nettet.  

Hvor hurtigt fibernet kan man få?

Når du skal finde ud af hvor hurtigt fibernet du kan få, kommer det selvfølgelig an på hvilken udbyder du bruger. Med fiber kan du potentielt opnå en hastighed op til 10 Gbit/s, hvor du med coax kan nå 500 Mbit/s.

De fleste danskere har ikke brug for de meget høje 10 Gbit/s, men for større virksomheder kan det være en stor fordel med et solidt og hurtigt internet. 

Hvad koster fibernet?

Hvis du er blevet nysgerrig på fibernet, og godt kunne tænke dig at have det hos dig selv, så vil du selvfølgelig gerne vide hvad det kommer til at koste dig. Almindeligvis ligger prisen for fibernet mellem 229 og 349 kroner pr. måned.

Priserne kan selvfølgelig variere alt efter hvilken udbyder du vælger, og hvilken hastighed du gerne vil have, så tag dig gerne god tid til at tjekke priser og tilbud fra de forskellige udbydere der tilbyder fibernet i dit område. 

Fibernet FAQ

Hvad er fibernet
Fibernet er hurtig og fremtidssikret opkobling til internettet, der fungerer via fibernet kabler der nedgraves i jorden. 

Hvilken fibernet hastighed skal man vælge
Det kommer an på hvor mange enheder din husstand bruger på samme tid; tablet, Smart TV, spillekonsoller, mobiltelefoner, computer osv. Det kommer også an på om du ofte downloader store filer eller spiller tunge computerspil online.

Hvor er der fibernet i Danmark
Der er allerede fibernet i store dele af landet, dog er der nogle mindre byer eller husstande ude på landet der ikke har adgang til fibernet endnu. 

Hvordan får jeg fibernet 
Hvis der er nedgravet fibernet i dit område er det let at få fibernet. Hvis ikke skal der lægges fiberkabler ved din grund. Kontakt din udbyder og få mere information. 

Kan jeg få Stofa fibernet
Ja, Stofa tilbyder fibernet. Stofa har allerede nedgravet fiberkabler i store dele Danmark; Storkøbenhavn, Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Østjylland. 

Kan jeg få Hiper fibernet
Ja, med Hiber kan du på udvalgte adresser i Storkøbenhavn få fibernet. 

Kan jag få Fibia fibernet
Ja, Fibia leverer fibernet til Sjælland, Øerne, Østjylland og store dele af København.

logo_strip_greyscale
logo

Indtast din e-mail og få tilbud og gode råd om bredbånd:

Betingelser