5G mobilt bredbånd

Hvorfor har vi brug for din adresse? i

Du skal indtaste din adresse, da vi ikke ønsker at vise dig tilbud, som du ikke kan få. På den måde kan vi vise dig de tilbud, som er tilgængelige, der hvor du bor. OBS! Vi deler ikke din adresse.

 Derfor kan du trygt bruge Tjekbredbånd.dk

På Tjekbredbånd forsøger vi at give dig et overblik over dine internet muligheder. Vi rangerer de forskellige internet pakker efter faktorer som popularitet, hastighed, priser og vores kommission. Vi bliver kompenseret for at sende kunder til vores samarbejdspartnere. Læs mere her

Indholdsfortegnelse se mere

5G er den femte generation af det mobile netværk, og er endelig er ved at gøre sit indtog. Sandsynligvis vil netværket blive en realitet i Danmark i løbet af 2020, og der er således ikke længe til, at vi kan nyde alle dets fordele.

5G vil ikke kun revolutionere det mobile netværk, men vil også have stor betydning for bredbåndsmarkedet på grund af dets utrolig hurtige hastigheder. Rent praktisk vil det kunne levere fiberlignende hastigheder gennem luften.

I det følgende kan du læse endnu mere om, hvad 5G er, hvilke hastigheder det kommer til at kunne levere og meget mere om, hvornår det forventes at blive rullet ud i Danmark. 

Se vores udvalg af 5G mobilt bredbånd her

5G som bredbånd

Som nævnt kommer det nye 5G netværk ikke kun til at have betydning for det mobile netværk, men vil også blive en stor konkurrent til traditionelle bredbåndsforbindelser. I dag er mobilt bredbånd allerede blevet en relativt udbredt bredbåndsforbindelse, men når 5G bliver en realitet, vil det blive endnu mere attraktivt, fordi det kan levere ekstremt hurtige hastigheder, som vi ellers kun kender det fra de bedste fiberforbindelser. 

En af grundene til at 5G bliver mere og mere vigtigt i vores hjem og ikke kun som mobilt netværk, er IoT indtog. IoT står for Internet of Things og beskriver tendensen til at flere og flere af vores ting i hjemmet styres gennem en internetforbindelse: Forskellige gadgets, køleskabet, vores mobile enheder, TV’et og så videre. Det stiller lige pludselig langt større krav til vores internetforbindelse, og netop derfor er det nødvendigt med et netværk, der kan bære alle disse enheder på engang. 5G netværket er blandt andet skabt til at løse dette problem ved at have en langt større kapacitet. Her bliver det pludselig muligt at have et hav af internetopkoblede enheder og gadgets i gang samtidig, uden det går ud over hastigheden. 

Det er endnu svært at sige, hvilke priser, vi kan forvente i forhold til det nye 5G bredbånd. Nogle analytikere mener, at det potentielt kan sætte pres på bredbåndsmarkedet, fordi 5G er hurtigere end de flestes nuværende internetforbindelse i hjemmet. Indtil 5G bliver en realitet, er det naturligvis kun gisninger, men det bliver spændende at se, hvilken betydning 5G WiFi får for det nuværende bredbåndsmarked. Der er i hvert fald ingen tvivl om at mange danskere hurtigt vil blive interesserede i denne type forbindelse i hjemmet, fordi den skaber helt nye digitale muligheder. 

Se vores udvalg af 4G mobilt bredbånd her

5G internet er et helt nyt slags netværk

5G er ikke blot en hurtigere version af 4G internettet. Det er et helt nyt slags netværk, som skaber spændende muligheder for dig som bruger. En af de væsentligste forskelle er, at du nu vil få mulighed for at få et såkaldt “selvstændigt” netværk, som kan konfigureres til at passe præcis til dine behov. Det vil sige, at det tilpasses til at prioritere det, du vægter højest, når du bruger internettet - det kan for eksempel være sikkerhed eller et stabilt netværk, der aldrig giver pludselig hastighedsnedsættelser eller afbrydelser. Dette selvstændig netværk er desuden en af grundene til, at 5G net er så meget hurtigere end det tidligere 4G. 

Derudover det væsentligt at notere, hvor meget mere energieffektivt det nye 5G vs 4G er. Faktisk vil det kunne levere dataen 100 gange hurtigere end 4G. Det betyder altså en væsentligt miljømæssig fordel, som er vigtigt, da vi benytter netværket mere og mere.

Generelt er der tale om et netværk, der i langt højere grad gør dig i stand til at udnytte alle de muligheder som digitaliseringen skaber. Det giver ikke kun fantastiske muligheder for privatpersoner, men også for virksomheder og den offentlige sektor. Lige nu kan man kun gisne om, hvad det for eksempel kan få af betydning af sygehusvæsenets teknologi og andre dele af det offentlige. I hvert fald er der tale om et netværk, der i langt højere grad end hidtil, kommer til at revolutionere forskellige teknologier. For eksempel mener mange forskere, at 5G nettet, vil blive drivkraften bag nye spændende tiltag som selvkørende biler. Disse nye muligheder har gjort, at EU-komissionen har erklæret, at de forventer det nye 5G netværk, vil skabe flere millioner arbejdspladser i Europa samt en stor årlig økonomisk vækst. Netværkets muligheder rækker således langt udover hurtigere og bedre internet for privatpersoner. 

Se vores udvalg af 4G mobilt bredbånd her

5G vil byde på uhørt hurtige hastigheder

5G netværket vil kunne byde på nogle af de hurtigste hastigheder, vi hidtil har oplevet. Som nævnt vil de fleste danskere hurtigt bemærke at denne netværksforbindelse er langt hurtigere end end de, de har derhjemme. Rent lavpraktisk betyder det for eksempel, at det bliver muligt at livestreame et stort event som en fodboldkamp til dine venner. Dette her i realiteten ikke før været muligt, da der er flere tusinde mennesker på netværket samtidig, hvilket det ikke har været i stand til bærer. Med 5G vil dette ikke længere være et problem. Det forventes, at op til en million kan bruge det samme netværk inden for en kvadratkilometer, og du vil således ikke længere opleve at miste forbindelsen, når du er på festivaler eller lignende. På et mere lavpraktisk niveau, betyder den øgede hastighed for eksempel, at du kan downloade en HD film eller en lang Spotify playliste på få sekunder. 

Desuden har det, som tidligere nævnt, stor betydning for IoT: Med 5G kan rigtigt mange enheder være på nettet og bruge store mængder data samtidig, uden at det har betydning for hastigheden. Det er netop derfor, at 5G i høj grad er fremtidens netværk. 5G kan håndtere denne evigt voksende kapacitet, som nye teknologiske udviklinger fordrer, og sikrer således at det mobile netværk er i stand til at følge med tiden.  

En af grundene til, at 5G netværket er så meget hurtigere, er som tidligere nævnt, at hver bruger i praksis benytter sig af et selvstændigt netværk. Det gør, at der ikke kommer de flaskehalse på netværket, som ofte skaber langsomme og ustabile forbindelser. Derudover kommer der til at være langt flere antenner, der dog er noget mindre end hidtil. Nærmere bestemt vil disse placeres med ikke mere end 250 meters afstand mellem hinanden i større byer.

Det vil i sige, at storbyer i princippet vil kunne have flere tusinde antenner, som mobiler kan koble sig op på. Disse kan desuden køre på forskellige frekvenser, så signalerne ikke går ind og forstyrrer hinanden i samme grad, som det er tilfældet i dag. Faktisk kommer 5G netværket til at benytte sig af helt nye frekvenser end det nuværende 4G net gør. Det vil sige at netværkets infrastruktur udvides markant, og derved giver mulighed for langt større kapacitet og speed. Samtidig er det nye 5G i stand til at retningsbestemme signalet, hvilket igen vil lede til langt højere hastigheder for den individuelle bruger.

Nærmere bestemt er svartiden mellem forskellige digitale enheder på det nye 5G net i teorien reduceret til et enkelt millisekund. Til sammenligning var responstiden på 4G nettet på omkring 50 millisekunder. Samtidig er download hastigheden for 5G mellem 1-10 Gigabite i sekundet eller mere, mens det for 4G nettet var omkring 100 Megabite. Der er således tale om en betydelig reduktion, som vil kunne mærkes af brugerne. 

Se vores udvalg af 4G mobilt bredbånd her

Hvornår kan vi forvente 5G i Danmark? 

Med alle disse spændende muligheder, som 5G netværket skaber, er det selvfølgelig oplagt at spørge, hvornår det kommer til Danmark. Der er dog ikke nogen fast dato for, hvornår netværket lanceres. Ifølge Telia, vil de langsomt søsætte det i løbet af sommeren 2019. Først i 2020 vil det dog åbnes til offentligheden og blive rullet ud, så privatpersoner kan benytte sig af det. TDC og Telenor er ligeledes i gang med en plan for lancering af 5G, og har også annonceret, at det er lige på trapperne. Det betyder naturligvis ikke, at det vil være tilgængeligt for alle i løbet af 2020. Som regel går der nogle år, før det er muligt for folk i hele Danmark at benytte sig af det. Med 4G netværket tog det for eksempel en del år før brugere i alle dele af landet kunne benytte sig af det. 

TDC forudser, at 2024 bliver året, hvor 5G nettet vil overtage det nuværende 4G’s rolle som primært netværk. Andre prognoser siger ligeledes, at 5G inden 2023 vil stå for 23 % af al Vesteuropas datatrafik. Der er således ikke nogen tvivl om, at det nye netværk vil blive tilgængeligt for en stor del af den danske befolkning i løbet af de næste år, og der dermed ikke går længe, før du vil kunne opleve alle 5G’s spændende fordele. 

Indtil 5G kommer på markedet kan du bruge 4G nettet. Se vores udvalg af 4G mobilt bredbånd her

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Kasper har over 6 års erfaring med at arbejde med bredbånd, internet, fibernet og mobilt bredbånd.