Hvad er en Router? | Komplet Guide [2024]

Hvad er en router?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 13. marts, 2024

De fleste danskere har internet i deres husstand og har derfor på et tidspunkt taget stilling til hvilken udbyder og forbindelse de skulle have. Når man bestiller internet, får man oftest en router tilsendt af sin internetudbyder, men hvad er en router og hvordan virker den egentlig? 

Helt konkret er routeren en lille boks, som sørger for at formidle informationen mellem internettet og dine enheder. Routeren udsender et Wi-Fi signal, så du kan koble dine enheder på internettet. 

Man kan få forskelligt ekstra tilbehør såsom en Wi-Fi forstærker, som forlænger routerens signal. Det er relevant for mennesker, der bor i huse med mange kvadratmeter, eller hvor signalet ikke strækker langt nok.

Hvordan virker en router?

Hvis du vil vide mere om, hvordan en trådløs router helt nøjagtigt fungerer, skal du læse med her. Som skrevet før formidler routeren information og signal mellem selve internettet og de enheder, som benytter sig af internettet. 

En mere detaljeret forklaring er, at routeren modtager små pakker med information, som den distribuerer til de forskellige IP-adresser, der er tilknyttet hver enkelt af de enheder, som benytter sig af internettet.

Sådan opsættes en router

For at en router fungerer som den skal, er det selvfølgelig ganske essentielt, at den er sat korrekt op, således at den kan fungere som bindeled mellem internet og enheder, som beskrevet ovenfor. 

Når du skal have opsat dit internet, har du formentlig modtaget en router fra din internetudbyder. Først skal du tilslutte et netværkskabel til routerens WAN/Internet-port, dernæst skal kablet tilsluttes boligens netværksstik og til sidst skal strømforsyningen tilsluttes. 

Du kan læse mere om op hvordan du opsætter internet lige her.

Forskel på router og modem

Du er måske også stødt på ordet “modem”, i forbindelse med opsætning af internet, og er forvirret over om en router og et modem er det samme, eller i så fald hvad forskellen er. Et modem er den boks, som kobler din husstand på internetforbindelsen, hvor routerens funktion er at skabe et trådløst internet. 

Nogle steder skal man have én af hver, hvor routeren så skal kobles til modemmet, men det ses oftest i dag, at de to funktioner er samlet i én enhed og du dermed kun behøver én boks. Hvis det er to forskellige, kan du kende forskel på dem ved, at en router har påsat en eller flere antenner, hvilket et modem ikke har.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.