Hvad er en fiberboks? Bliv klogere her [2024]

Hvad er en fiberboks?

Oliver Lindgaard Larsen Forfatter: Oliver Lindgaard Larsen
opdateret Opdateret: 25. marts, 2024

Hvis du har fibernet i dit hjem, har du måske undret dig over den lille boks, der blev hængt op på din væg under teknikerbesøget. Boksen er faktisk det der gør, at du har adgang til fibernettet. 

En fiberboks er typisk omkring 10 x 10 - 20 x 15 cm, som er tilkoblet de fiberkabler, som er gravet ned i fortovet. Fiberboksen danner bro mellem din router og fiberkablerne, så du kan komme på det lynhurtige internet. 

I denne artikel dykker vi ned i alt hvad du skal vide, hvis du er nysgerrig på, hvad en fiberboks er.

Hvordan virker en fiberboks?

Det kabel, hvor de fiberoptiske kabler løber i, bliver tilsluttet fiberboksen i din bolig. Det er på den måde, du kan modtage og sende data fra dit Wi-Fi og ud til de servere, som derefter sender data retur. 

Synes du også det lyder alt for teknisk? Så lad os forklare dig, hvordan internettet virker. 

Når du surfer på internettet, og trykker på noget, sender din enhed data ud til en server, som derefter sender data tilbage. Det vil sige, at hver gang du foretager dig noget på internettet, kan det kun lade sig gøre, hvis der sendes data frem og tilbage mellem din enhed og en server. Processen går ekstremt hurtigt, men hvis du af og til oplever, at din enhed loader, så er det fordi, at dataen bliver afbrudt på rejsen mellem din enhed og serveren. 

En fiberboks er derfor det, der modtager signalet fra din enhed, og derefter omdanner dataen til lys, som den sender gennem de fiberoptiske kabler og hen til en server. Uden fiberboksen ville du derfor ikke kunne være tilsluttet fibernettet. 

Fiberboksen skal tilsættes din router med et LAN-kabel, og det er routeren, der skaber det trådløse Wi-Fi.

Hvordan tilslutter jeg min router til fiberboksen?

For at få Wi-Fi med dit fibernet, skal du tilslutte din router til fiberboksen. Du skal udover det sørge for, at både fiberboksen og routeren er tilsluttet en stikkontakt. 

Til at tilslutte din router, skal du bruge det LAN-kabel, der følger med til din router. Du skal indsætte den ene ende af LAN-kablet i den port der hedder “WAN-port”, og den anden ende skal du indsætte i en at de porte, der hedder “LAN-port” i din fiberboks. 

Når du har tændt din router, vil du kunne logge ind på dit Wi-Fi og nyde godt af det lynhurtige fibernet.

Hvordan får jeg opsat en fiberboks?

Hvis du endnu ikke har fået installeret en fiberboks i dit hjem, vil du blive kontaktet af udbyderen, når du har bestilt dit fibernet. Du kan bestille dit fibernet her, hvor vi har samlet udbydernes tilbud på din adresse. 

Sammen med din udbyder vil du aftale et tidspunkt, hvor du vil få besøg af en tekniker, som installerer fiberboksen i dit hjem. Teknikeren hjælper dig med at finde den bedste placering af fiberboksen, men hvis du har et teknikskab, vil boksen oftest blive sat op der. 

Det er ikke muligt selv at opsætte en fiberboks, da der skal en tekniker til for at trække et fiberkabel og indsætte det i fiberboksen. Det er også vigtigt, at du aldrig åbner fiberboksen mens den er tændt, da det kan være sundhedsskadeligt at kigge på de fiberoptiske lyskabler, når der bliver transporteret lys.

Læs meget mere om fibernet installation

Oliver Lindgaard Larsen
Skrevet af Digital marketing manager

Med en interesse i digital marketing, kommunikation og IT er Oliver en dedikeret profil. Han er involveret i Tjekbredbånd.dk og Find-Internet.dk, hvor han bl.a. formidler viden på emnet og hjælper brugerne med at finde det rette internet.