Hvad er Upload og Download? | Komplet Guide [2024]

Hvad er upload og download?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 06. juni, 2024

Når du skal vælge internethastighed, skal du forholde dig til upload og download, og hvilke hastigheder du har brug for. I dette indlæg vil vi forklare dig forskellen på download og upload, så du ved præcis hvad du skal bruge og hvordan det fungerer. 

Upload og download hastighed er med til at beskrive hvor hurtig en internetforbindelse er. Upload er, når der flyttes data fra en enhed, såsom din smartphone, til en server på internettet. Download er, når du henter ting fra nettet ned på din enhed, såsom en film. 

Når du skal bestille trådløst internet, oplyses der altid to tal i forbindelse med Mbit. Download-tallet står først, efterfulgt af upload-tallet. Det er derfor relevant at vide, hvilken upload- og downloadhastighed du har behov for, når du skal bestille trådløst internet. 

Herunder finder du et overblik over forskellen på upload og download hastighed.

Upload hastighed

Upload hastighed er den tid, som det tager for dine enheder at uploade data til internettet. Du bruger f.eks. upload hastighed når du lægger et billede på dine sociale medier. Jo hurtigere din upload hastighed er, jo hurtigere kan du uploade data.

Hvad skal upload hastigheden være?

De fleste kan nøjes med en lav upload hastighed. Typisk er 2-4 Mbit nok til den gennemsnitlige husstand. Det kommer dog meget an på, hvad du bruger din internetforbindelse til.

Download hastighed

Download hastighed er den tid, som det tager for dine enheder at hente data fra nettet, som når du f.eks. ser en video på Youtube eller en film på Netflix. Jo lavere din download hastighed er, jo længere tid vil det tage at downloade data.

Hvad skal download hastigheden være?

Det afhænger af, hvad du bruger din internetforbindelse til. Vi anbefaler dog at du skal have  omkring 50-100 Mbit i download hastighed. Denne hastighed er god nok til en almindelig og gennemsnitlig husstand.

Hvor mange Mbit har jeg brug for?

Det kan være svært at vælge mellem de mange forskellige Mbit forbindelser og de forskellige internetudbydere herhjemme. Hvis du ønsker at blive klogere på dit internet behov, kan du med fordel bruge vores behov test herunder. 

I de fleste internetpakker er upload hastigheden lavere end download hastigheden. Det kan forklares ved, at vi generelt downloader langt mere end vi uploader, hvorfor download hastigheden også er den vigtigste for de fleste. 

For at finde den bedste løsning til dig, kan det være en god ide, at undersøge de forskellige pakker og sammenligne hastigheder og priser ved de forskellige udbydere. For at gøre det mere overskueligt for dig, kan du bruge vores sammenligningsside her.

Hvor mange Mbit har jeg?

Hvis du er i tvivl om, hvilken hastighed du har i dit abonnement, så kan du bruge en hastighedstest. Du kan få tjekket hvor mange Mbit du har, ved at tage vores hastighedstest herunder. 

Ved at tage vores hastighedstest kan du blive klogere på, om du har den rigtige internetpakke, som passer til dine behov. Du kan også finde ud af, om du får den hastighed, som du betaler for i dit abonnement. 

Hvis du stadig er tvivl om, hvilken internetpakke der er den rigtige for dig, kan du oplyse din adresse her, for at sammenligne de forskellige internetpakker, der er mulige på din adresse. På den måde kan du nemt finde den bedste løsning til dine behov.

Hvor finder jeg det billigste internet?

Der findes mange forskellige internetudbydere, der alle har forskellige priser på deres internet. Det kan derfor være svært at skabe et overblik over de forskellige tilbud. 

Herunder finder du en oversigt over billigt internet, som også giver et overblik over, hvilke download og upload hastigheder de forskellige udbydere tilbyder i deres internetpakker. 

Oversigt over billigt internet:

Dette tilbud er muligvis ikke tilgængeligt på din adresse

Indtast din adresse, så tjekker vi om den valgte udbyder leverer til dig

Hvorfor har vi brug for din adresse? i

Vi ønsker ikke at vise dig et væld af tilbud, som du faktisk ikke kan få, så ved at give os din adresse viser vi dig kun de tilbud, der er tilgængelige, hvor du bor. Vi deler ikke din adresse med nogen anden. Se vores privatlivspolitik for at finde ud af mere.

I dette indlæg har vi uddybet, hvad forskellen på download og upload er. Hvis du er i tvivl om, hvilken download og upload hastighed du har brug for, kan du med fordel teste hvor hurtigt internet du har brug for her.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.