5G vs fibernet - er fiber bedre end 5G? Forstå forskellen [2024]

Er 5G bedre end fibernet?

Oliver Lindgaard Larsen Forfatter: Oliver Lindgaard Larsen
opdateret Opdateret: 06. juni, 2024

Det danske internetmarked udvikler sig hurtigt, hvor fibernet og 5G teknologierne vokser hurtigt, men hvilket af de to internet er bedst og hvad skal du vælge?

5G er ikke bedre end fibernet, men kan have fordele for brugere, hvor forbruget er begrænset. Fibernet er det bedste internet på markedet, fordi det tilbyder en markant hurtigere og mere stabil forbindelse end 5G. 

Er du endnu usikker på hvilken internettype du skal vælge? Med denne artikel forsøger vi at gøre valget lettere for dig.  

Fiber vs. 5G

Sammenlign 5G og fibernet

Fibernet kan opnå markant hurtigere hastigheder end 5G, og ofte er fibernet billigere at få fordi mange udbydere laver gode kampagnetilbud.

Priserne på fibernet varierer meget fra udbyder til udbyder, og der kan ofte være penge at spare hvis du sammenligner mulighederne. 

5G er mere tilgængeligt i Danmark end fibernet, men det er dog vigtigt at huske, at nogle områder endnu ikke er tilstrækkeligt dækket med 5G dækning, og derfor vil netværket i de områder være langsommere.

Fordele og ulemper ved fiber og 5G

Fordele ved fiber:

 • De højeste hastigheder på markedet
 • Lav lantecy (Læs om latency
 • Den mest stabile forbindelse på markedet
 • Der er ofte billige kampagnetilbud
 • Påvirkes ikke af eksterne faktorer, f.eks. vejr

Ulemper ved fiber:

 •  Begrænset tilgængelighed i enkelte områder

Fordele ved 5G:

 •         Høje hastigheder ved optimal dækning i området
 •         Nemt og omkostningsfrit at opstille i hjemmet
 •         I mange tilfælde billigere end fibernet

Ulemper ved 5G:

 •        Dårlig dækning i yderområder
 •        Kan påvirkes af eksterne faktorer, f.eks. vejr og bygninger
Fordele og ulemper ved 5G og fibernet

Er 5G eller fibernet bedst for dig?

5G er den rigtige løsning for dig, der bor i et område med god dækning i en lejlighed eller et mindre hus, hvor I ikke bor mere end 2-3 personer sammen. Internettet bliver hovedsageligt brugt til at surfe på nettet og til at streame film og serier. 

Fiberinternet er den bedste løsning for dig der ønsker en stabil forbindelse uden afbrydelser når du streamer, gamer eller har videomøder på hjemmekontoret. Hvis der bor mere end 3 personer i hjemmet som alle er online samtidig, er fiber det helt rigtige valg.

Dette tilbud er muligvis ikke tilgængeligt på din adresse

Indtast din adresse, så tjekker vi om den valgte udbyder leverer til dig

Hvorfor har vi brug for din adresse? i

Vi ønsker ikke at vise dig et væld af tilbud, som du faktisk ikke kan få, så ved at give os din adresse viser vi dig kun de tilbud, der er tilgængelige, hvor du bor. Vi deler ikke din adresse med nogen anden. Se vores privatlivspolitik for at finde ud af mere.

Er 5G eller fibernet bedst for dig?

Hvordan virker fibernet og 5G?

For at vurdere hvilket internet, der er bedst for dig, er det en god ide at have en forståelse for, hvordan de hver især virker og hvordan fremtidsudsigterne er for de to internet.

Forstå fibernet

Fibernet fungerer ved hjælp af lyslederkabler, der overfører data gennem lys, hvilket resulterer i ekstremt høje hastigheder og høj stabilitet. 

Kablerne, hvor dataene bliver ført igennem, er nedgravede, hvilket reducerer den mængde af spild der ellers er ved f.eks. mobilt bredbånd, som overfører data gennem stråling. Derfor kræver det, at der er gravet kabler ned hvor du bor, hvis du vil have fibernet.

Udrulning af fibernet

Desværre er det ikke alle husstande, der kan få fibernet. Nedgravningen af fibernet i Danmark er fortsat i fuld gang, og i dag kan 8 ud af 10 huse få installeret fibernet.

Du bør derfor undersøge, om du kan få fibernet på din adresse før du beslutter, om du vil have fibernet. Det kan du gøre ved at indtaste din adresse på vores fibernet-side, som du finder i bjælken øverst på denne side. 

Udrulning af fibernet

Fremtidsudsigter for fibernet

Fibernet er en fremtidssikker løsning grundet den stigende mængde data, vi bruger, samt det voksende antal enheder, der er forbundet til internettet i vores hjem. 

Fiber-teknologien udvikler sig fortsat til at blive endnu hurtigere og mere effektiv. Dette betyder, at fibernet i fremtiden sandsynligvis vil forblive en central del af Danmarks digitale infrastruktur.  

Forstå 5G

5G bliver udsendt gennem stråling ved hjælp af antenneteknologi, hvilket gør den mindre modstandsdygtig overfor eksterne faktorer som f.eks. vejr og bygninger. 

5G er den nyeste generation af mobilt netværk og er en væsentlig forbedring af de tidligere generationer af netværk.

For at få 5G som internet i hjemmet kræver det, at du bestiller det fra en udbyder. Det er en god ide at undersøge hvilke udbydere, der tilbyder 5G internet på din adresse. Det kan du let gøre ved at indtaste din adresse på vores side om 5G internet.  

Udrulning af 5G

Udrulningen af 5G i Danmark er nået langt, og i dag er der en landsdækkende 5G dækning. Det er dog ikke i alle områder, at dækningen endnu er på sit højeste. 

Det er især i de store og mellemstore byer, at dækningen er i top, da det er her, der er opstillet flest antenner. 

I yderområderne kan du godt få 5G, men dækningen vil være lavere end i de større byer, og derfor vil du ikke kunne opnå den samme hastighed.

Udrulning af 5G

Fremtidsudsigter for 5G

5G teknologien er stadig i startfasen og vil fortsætte med at udvikle sig. I takt med at netværket bliver mere robust og mere udbredt, vil potentialet for at understøtte f.eks. smarte byer og automatiseret transport blive mere tydelig. 

De fremtidige forbedringer af 5G vil sandsynligvis blive bedre dækning i yderområderne og optimering af påvirkningen fra eksterne faktorer, som er de største ulemper ved 5G.

Konklusion

Selvom 5G tilbyder nye og spændende muligheder, står fibernet stadig som det bedste og mest stabile valg af internet i langt de fleste hjem. Med dets tårnhøje hastigheder, stabilitet og stadig voksende tilgængelighed i Danmark, er fibernet det foretrukne valg for dig, der ønsker et kvalitetssikkert og stabilt internet. 

Læs med her og bliv endnu klogere på 5G.

Oliver Lindgaard Larsen
Skrevet af Digital marketing manager

Med en interesse i digital marketing, kommunikation og IT er Oliver en dedikeret profil. Han er involveret i Tjekbredbånd.dk og Find-Internet.dk, hvor han bl.a. formidler viden på emnet og hjælper brugerne med at finde det rette internet.