Hvordan opsætter jeg mit Internet? [Ultimativ guide]

Hvordan opsætter jeg mit internet?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 16. februar, 2024

Opsætning af internet kan være svært, hvis man ikke har helt styr på det tekniske, der er dog hjælp at hente hos udbyder, og der kræves i dag ikke specielt meget for at få internet til boligen.
Typisk vil man få opsat forbindelsestypen som kan være fiberkabler eller Tv-stik, hvis man ikke allerede har muligheden for det i sin bolig.

Opsætning af internet fungerer som regel ved at tilslutte routeren til  et TV-stik (COAX) eller via telefonstik. Mange husstande har i dag fiberkabler gravet ind, hvorfor dette også er en mulighed for mange. Det, som kræves for at opsætte internet, er et netværkskabel, en strømadapter og en router eller modem.

Herunder findes en vejledning til opsætning af router i 3 simple trin:

Opsætning af router

Når du skal installere din nye internet forbindelse, skal du først og fremmest have styr på din router, da det er den, der laver din internetforbindelse. 

  1. Tilslut nu netværkskablet til routerens WAN/Internet-port (dette kabel er ofte i din bolig i forvejen, ellers har en tekniker sørget for at det er der).

  2. Tilslut den anden ende af kablet til boligens netværksstik, som sidder i væggen. Hvis der bruges en fiberboks i stedet for et vægstik, skal kablet tilsluttes der.

  3. Tilslut den medfølgende strømadapter til routeren og derefter til en stikkontakt. 

Opsætningen af en router er oftest ikke en særlig lang eller besværlig proces, og der vil som regel altid følge en udførlig guide med fra din udbyder, som viser dig nøjagtigt, hvordan det skal gøres.

Opsætning af mobilt bredbånd

Hvis din nye internetforbindelse er gennem et mobilt bredbånd, ser opsætningen lidt anderledes ud og den kan variere fra modem til modem, dog vil vi komme med en guide til hvordan det oftest ser ud. 

  1. Typisk vil du som start skulle indsætte et SIM-kort i modemet (vær obs på om det vender rigtigt).

  2. Tilslut den medfølgende strømadapter til modemet og derefter til en stikkontakt. 

Der er forskel på opsætningen, alt efter hvilket slags modem du har, så kig altid i de medfølgende instrukser til netop dit modem.

Opsætning af trådløst netværk med flere routere

En trådløs internetforbindelse er det man normalt kalder for WiFi. Det er den type forbindelse, som de fleste ønsker at have i deres bolig, da det giver langt større fleksibilitet i, hvor i hjemmet du kan være på nettet. Det er dog ikke sikkert, at du kan få opsat trådløst netværk med én eller flere routere i dit hjem, og det kan derfor være nødvendigt med et kabel til din trådløse router.

Dette kabel kaldes også for et netværkskabel - eller ethernet -  og går gennem din router og hen til din PC eller andre enheder, som skal forbindes til internettet. 

Det kan være nødvendigt med flere kabler til internettet, hvis du har brug for internet på flere enheder i flere forskellige rum. Dermed kan det altså også være nødvendigt med flere routere, så du kan få internet i hele din bolig.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.