Hvad er SSID? | Komplet Guide [2024]

Hvad er SSID?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 20. februar, 2024

Trådløst internet er blevet en uundværlig del af vores hverdag, når vi skal tilgå internettet. Når du åbner listen over Wi-Fi-netværk på din computer eller telefon, vises der en liste over SSID’er. Men hvad er SSID?

SSID står for “Service Set Identifier” og er den tekniske betegnelse for navnet på dit netværk. Netværksnavnet (SSID) er det navn routere sender, så enheder i nærheden kan finde de tilgængelige netværk. På den måde kan du logge på dit trådløse netværk.

SSID giver os muligheden for at identificere forskellige trådløse netværk i området. I dette indlæg kan du få mere viden om, hvordan SSID fungerer og hvordan du finder dit SSID.

Sådan finder du dit SSID

Din routers trådløse netværksnavn (SSID) er typisk trykt på et mærkat i bunden eller på siden af din router. Netværksnavnet er ofte betegnet som “SSID” eller “Network name”. For at oprette forbindelse til dit netværk, skal du indtaste adgangskoden. 

Den adgangskode, som du skal bruge for at få adgang til routerens internet, kan også findes på routeren. Adgangskoden findes typisk som “Adgangskode”, “Password”, “WPA2-Key” eller “Passphrase”. Når du modtager din router, kan du ændre både SSID'et og adgangskoden.

Hvordan ændrer jeg mit SSID?

Du kan til enhver tid ændre dit SSID-navn, samt adgangskoden til dit netværk, når du ønsker det. Det kan være forskelligt fra routermærke til routermærke, hvordan du ændrer det. 

I de fleste tilfælde kan du ændre dine routerindstillinger ved at skrive din routers IP-adresse i feltet for domænenavne øverst i din browser. Dette fører til en side, hvor du kan ændre indstillingerne. 

Du kan også besøge din udbyders hjemmeside for at få yderligere hjælp. Hvis du er i tvivl om, hvem din internetudbyder er, eller ønsker at vide mere, kan du læse dette indlæg.

Hvad er SSID broadcast?

SSID-broadcast, også kendt som “SSID-udsendelse”, er den funktion, der gør, at din router udsender dit netværksnavn. For det meste udsender routeren SSID-navnet automatisk og kan ses på listen over tilgængelige netværk. 

Det er også muligt at slå SSID-broadcasting helt fra, som en ekstra sikkerhedsforvaltning. Det er dog ikke den bedste løsning, hvis du ønsker at sikre dig online. Din router sender stadig signaler, selvom broadcastingen er slået fra.

Din router vil derfor stadig kunne opsnuses. Det er også vigtigt at bemærke, at meningen med SSID’er er, at de skal være synlige, så du kan oprette forbindelse til dit netværk. 

Hvis du ønsker at sikre dig online, kan du f.eks. have en skjult IP-adresse, som en bedre løsning. I dette indlæg kan du blive klogere på hvad en IP-adresse er, og hvordan de virker.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.