Placering af router

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 25. september, 2023

Din router og dens placering er langt vigtigere end de fleste går og tror. Det er næsten ligegyldigt hvor godt et internet du har, hvis din router ikke opfylder dit behov, får du aldrig et ordenligt WiFi. Derfor har vi samlet nogle råd om hvor du skal placere din router og om du skal udskifte din router.

Placering af router skal foregå således at routeren placeres nogenlunde centralt i hjemmet, sådan at der er mest mulig dækning alle steder. Bruger man internet i bestemte rum, såsom i den ene ende af huset, kan man med fordel placere den tættere på de områder.

Herunder finder du en step for step guide hvordan du placere routeren bedst:

1. Placér routeren centralt i huset

Det er ofte vigtigt for folk at der er god forbindelse i hele huset. Derfor kan det være en rigtig god idé at placere routeren så centralt som muligt for, at få bedst mulig forbindelse i hele huset.

2. Placér gerne tæt på dit forbrug 

Det kan også være en rigtig god idé at placere din router der, hvor du har mest brug for god internet. Det kan fx være i stuen ved siden af fjernsynet eller ved siden af din computer.

Et ekstra tip kan være, at kable dit fjernsyn eller din computer til routeren og på den måde sikre dig en perfekt internetforbindelse på de enheder.

3. Undgå at den skal sende igennem mange vægge

En router kan ofte sende et signal ret langt, men den kommer ofte i problemer hvis den skal gå igennem for mange vægge. Den kan nemt miste omkring 50% af sin styrke ved at gå igennem en væg. Derfor vil der også være huse, hvor du ikke kan nøjes med én router, da du ikke kan placere den så der er godt WiFi over alt i din husstand.  

4. Undgå at gemme din router væk

Der er mange, som ikke kan lide at se på routeren og derfor prøver at gemme den væk i fx et skab. Dette er dog en rigtig dårlig idé. 

Hvis routeren allerede fra start mister en del forbindelse på at gå igennem en låge, forstil dig så hvor svagt et signal den vil fordele i resten af din husstand.

5. Undgå at placere den i dit køkken eller badeværelse

Et andet godt råd er ikke at placere din router i køkkenet, da en trådløs router ikke går godt i spænd med hverken metal eller mikrobølger. Badeværelse er ikke bedre da det ofte skal stå i et skab og derfor skal sende igennem stærke vægge og fliser. 

6. Placer den på loftet hvis det er muligt

Hvis du har et hus med et tomt loft rum, så kan det være en rigtig god idé at placere én eller flere routere på loftet. Det smarte ved det er, at du kan placere dem centralt så routeren ligeligt kan fordele forbindelsen i huset.

Derudover skal signalet kun igennem et loft, hvilket ofte er meget bedre end, hvis det skulle igennem murstensvægge. Du kan yderligere også købe den bedste router selv hvis den er grim, da hverken du eller dine gæster skal se på den.

Skal du købe en ny router?

Hvis disse råd ikke hjælper, så skal du måske overveje om du skal investere i en ny router. Kvaliteten af din router betyder rigtig meget for, hvor meget du får ud af dit internet. Det er derfor vigtigt at du tester om din router er god nok til dine behov.

Du kan teste om din router er god nok med vores hastighedstest, hvor du kan følge guiden lige under. 

Hvis den ikke er god nok har vi 3 alternativer du kan kigge på:

  1. Du kan købe en stærkere router og udskifte den dårlige.
  2. Du købe en WiFi reapter, som kan hjælpe med at forstærke signalet.
  3. Du kan købe et Mesh router netværk, som kan sikre det samme signal i hele din husstand. 

Det er også en mulighed, at din internetudbyder bare har givet dig en gammel router. Det kan derfor give mening at ringe og klage over routeren og håbe på, at de tilbyder at komme og udskifte den med en ny.  

Stærke routere

Hvis en ny og stærkere router virker som det oplagte valg, så er der nogle ting du skal kigge efter.

Først og fremmest så er det vigtigt at kigge på, hvor du vil placere routeren og hvor langt den kan nå.

Hvis routeren skal nå langt og igennem mange vægge, så kan det give problemer. Det er ofte bedre hvis du kan få routeren op på loftet, da det så kun skal igennem et loft.

Hvis du ikke ønsker at bruge alt for meget energi på opsætning af en router, vil jeg helt klart anbefale at du køber en Mesh router, som virker ekstremt godt og er virkelig nem at installere (cirka 10 min.)

Wifi repeater

Hvis du har fulgt ovenstående råd med placeringen af din router og du stadig har problemer med internetforbindelsen, så kan du overveje at investere i en trådløs WiFi repeater.

Dette er en form for forstærker, som lynhurtigt opfanger det eksisterende signal og derefter sender signalet ud i hele dit hjem. På den måde kan du altså forlænge rækkevidden på din internetforbindelse, hvis du har problemer med at få en stærk internetforbindelse i alle rum i dit hjem.

For den mest optimale udnyttelse skal du huske at placere din WiFi repeater forholdsvis tæt på din router, således repeateren kan opfange signalet fra routeren, og sende det videre ud i hjemmet.

Denne vil dog kun forbedre din forbindelse lidt, så hvis du ønske en markant forbedring vil Mesh netværket være den bedste løsning.

Mesh netværk

Hvis du vil være sikker på at have den bedste internetforbindelse, uanset hvor i hjemmet din router er placeret, kan du overveje at investere i en mesh router, som giver et meget stærkt signal.

Mesh netværk er en af de nyeste udviklinger inden for trådløse netværksforbindelser. Dette fungerer som en gruppe enheder, hvor alle enheder vil have et lige stærkt signal. Du vil på den måde have en stærk internetforbindelse, med maksimal internethastighed, i hele dit hjem.

Mesh netværk består af flere routere, som arbejder sammen trådløst. Det smarte ved denne er, at de forskellige routere ikke mister forbindelse ligesom en repater. Du skal bare sætte dem i en stikkontakt og connecte dem, så har du et fremragende netværk.

Du kan altid tilføje en router mere, hvis der er områder, som ikke bliver dækket godt nok. 

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Kasper har over 6 års erfaring med at arbejde med bredbånd, internet, fibernet og mobilt bredbånd.