Placering af Router - Guide til bedre Wifi [2024]

Placering af router

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 13. marts, 2024

Din router og dens placering er langt vigtigere end mange går og tror. Det er næsten ligegyldigt hvor godt et internet du har - hvis din router ikke har en korrekt placering, får du aldrig et ordenligt Wi-Fi. Derfor har vi samlet 6 gode råd til hvor du skal placere din router og om du skal udskifte din router.

Du bør placere din router centralt i hjemmet, sådan at signalet kan nå ud i alle hjørner i dit hjem. Bruger du meget internet i bestemte rum, såsom i den ene ende af huset, kan du med fordel placere den tættere på de områder, da det vil give et bedre signal i den ende. 

Herunder finder du en step-for-step guide til hvordan du placerer routeren bedst:

1. Placér routeren centralt i huset

Det er ofte vigtigt for folk, at der er god forbindelse i hele huset. Derfor kan det være en rigtig god idé at placere routeren så centralt som muligt for, at få bedst mulig forbindelse i hele huset.

2. Placér gerne tæt på dit forbrug 

Det kan også være en rigtig god idé at placere din router der, hvor du har mest brug for godt internet. Det kan fx være i stuen ved siden af fjernsynet eller ved siden af din computer.

Et ekstra tip kan være, at kable dit fjernsyn eller din computer til routeren og på den måde sikre dig en perfekt internetforbindelse på de enheder.

3. Undgå, at routeren skal sende igennem mange vægge

En router kan ofte sende et signal ret langt, men den kommer ofte i problemer, hvis den skal gå igennem for mange vægge. Den kan nemt miste omkring 50% af sin styrke ved at gå igennem en væg. Derfor vil der også være huse, hvor du ikke kan nøjes med én router, da du ikke kan placere den således, at der er godt Wi-Fi i hele huset.  

4. Undgå at gemme din router væk

Der er mange, som ikke kan lide at se på routeren og derfor prøver at gemme den væk i fx et skab. Dette er dog en rigtig dårlig idé. 

Hvis routeren allerede fra start mister en del forbindelse på at gå igennem en låge, vil signalet allerede være svækket inden det når ud i huset. Derfor skal du sørge for, at din router har plads omkring sig til at udsende signalet. 

5. Undgå at placere den i dit køkken

Et andet godt råd er, at du ikke placerer routeren i køkkenet, da en trådløs router ikke går godt i spænd med hverken metal eller mikrobølger.

6. Placer den på loftet, hvis det er muligt

Hvis du har et hus med et tomt loftrum, så kan det være en rigtig god idé at placere én eller flere routere på loftet. Det smarte ved det er, at du kan placere dem centralt, så routeren ligeligt kan fordele signalet i huset.

Derudover skal signalet kun igennem et loft, hvilket ofte er meget bedre, end hvis det skulle igennem murstensvægge. Du kan yderligere også købe den bedste router selv hvis den er grim, da hverken du eller dine gæster skal se på den.

Skal du købe en ny router?

Hvis disse råd ikke hjælper, så skal du måske overveje om du skal investere i en ny router. Kvaliteten af din router betyder rigtig meget for hvor meget, du får ud af dit internet. Det er derfor vigtigt, at du tester om din router er god nok til dine behov.

Du kan teste, om din router er god nok med vores hastighedstest, hvor du kan følge guiden lige under. 

Hvis den ikke er god nok har vi 3 alternativer du kan kigge på:

  1. Du kan købe en stærkere router og udskifte den dårlige.
  2. Du købe en Wi-Fi forstærker, som kan hjælpe med at forstærke signalet.
  3. Du kan købe et Mesh router netværk, som kan sikre det samme signal i hele din husstand. 

Det er også en mulighed, at din internetudbyder har givet dig en gammel router. Det kan derfor give mening at ringe og klage over routeren og håbe på, at de tilbyder en ny router.  

Stærke routere

Hvis en ny og stærkere router virker som det oplagte valg, så er der nogle ting, du skal kigge efter.

Først og fremmest er det vigtigt at kigge på hvor, du vil placere routeren og hvor langt den kan nå.

Hvis routeren skal nå langt og igennem mange vægge, så kan det give problemer. Det er ofte bedre, hvis du kan få routeren op på loftet, da det så kun skal igennem et loft.

Hvis du ikke ønsker at bruge alt for meget energi på opsætning af en router, vil jeg helt klart anbefale, at du køber en Mesh router, som virker ekstremt godt og er virkelig nem at installere (cirka 10 min.)

Wi-Fi forstærker

Hvis du har fulgt ovenstående råd med placeringen af din router og du stadig har problemer med internetforbindelsen, så kan du overveje at investere i en trådløs Wi-Fi forstærker.

Forstærkeren opfanger det eksisterende signal og derefter sender den signalet ud i hele dit hjem. På den måde kan du altså forlænge rækkevidden på din internetforbindelse, hvis du har problemer med at få en stærk internetforbindelse i alle rum i dit hjem.

For den mest optimale udnyttelse, skal du huske at placere din Wi-Fi forstærker forholdsvis tæt på din router, således forstærkeren kan opfange signalet fra routeren, og sende det videre ud i hjemmet.

Denne vil dog kun forbedre din forbindelse lidt, så hvis du ønske en markant forbedring vil Mesh netværket være den bedste løsning.

Mesh netværk

Hvis du vil være sikker på at have den bedste internetforbindelse uanset hvor i hjemmet din router er placeret, kan du overveje at investere i en mesh router, som giver et meget stærkt signal.

Mesh netværk er en af de nyeste udviklinger inden for trådløse netværksforbindelser. Dette fungerer som en gruppe enheder, hvor alle enheder vil have et lige stærkt signal. Du vil på den måde have en stærk internetforbindelse, med maksimal internethastighed, i hele dit hjem.

Mesh netværk består af flere routere, som arbejder sammen trådløst. Det smarte ved denne er, at de forskellige routere ikke mister forbindelse ligesom en forstærker. Du skal bare sætte dem i en stikkontakt og tilkoble dem - så har du et fremragende netværk.

Du kan altid tilføje en router mere, hvis der er områder, som ikke bliver dækket godt nok. 

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.