Hvad er et Access Point? | Komplet Guide [2024]

Hvad er et access point?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 20. februar, 2024

Har man problemer med forbindelsen i flere områder af boligen, kan det have noget at gøre med styrken og placeringen af det access point man har i routeren. Derfor skal man altid have tjekket op på dette, hvis ens forbindelse ikke er som forventet.

Et access point er kort fortalt, det sted hvor din router forbinder med enhederne i boligen, altså der hvor computeren og netværket (LAN) forbindes. Routeren vil typisk fylde en bolig på 140 km2 uden problemer, dog kan man med fordel benytte et nyt accespoint i form af en forstærker, i tilfælde af problemer med forbindelsen. Et access point er med andre ord det, der faciliterer et trådløst netværk i din husstand. 

Har jeg brug for et access point?

Om du har brug for et access point eller ej afhænger af, hvad du skal bruge din internetforbindelse til. Derudover afhænger det også af, hvilken slags router du har, samt hvor kraftig en forbindelse du har og hvor mange enheder, der skal kunne tilgå nettet på samme tid. 

Jo flere enheder du har, des flere access points har du brug for, da det ikke er sikkert, at den nuværende rækkevidde er nok til de mange enheder, som skal kunne tilgå det trådløse netværk.

At have et access point giver rigtig god mening, hvis du har et meget stort hus eller en virksomhed, hvor mange personer skal have adgang til internettet samtidigt. Ved at placere access points rundt omkring i lokalerne, udvider og forlænger du internetsignalet. På den måde vil alle opnå et bedre og mere stabilt signal og internetforbindelse.

Hvad er forskellen på en router og et access point?

Et access point er det sted, hvor din enhed opretter adgang til internettet. De fleste routere har som regel altid access point funktionen indbygget, men den almindelige routers primære opgave er at modtage og sende data fra internettet og dit eget netværk. 

Et access point kan ikke skabe en trådløs internetforbindelse, ligesom en router kan. Det kan derimod gøre, at flere enheder kan få adgang til det eksisterende trådløse netværk. 

access point er derfor utrolig smart i f.eks. en stor bygning, hvor der er mange kontorer eller et stort lager. Her kan man nemlig give hele bygningen mulighed for at tilgå virksomhedens netværk og man kan placere flere hundrede access points i de forskellige rum, så man på den måde opnår et ensartet og stabilt netværk i hele bygningen.

Fordele og ulemper ved et access point

  • Fordele: En af de mest væsentlige fordele ved at gøre brug af access points i din husstand er, at du får “forlænget” rækkevidden af dit trådløse netværk. Det vil sige, at du kan være flere enheder på netværket, samtidig med, at netværket får en større rækkevidde. Dette giver en bedre forbindelse, selvom man ikke nødvendigvis er i samme rum som routeren.
    En anden fordel er, at du kan styre hele netværket centralt og se, hvilke access point der bliver brugt, ligesom du kan identificere de områder, som måske skal have en bedre dækning.

  • Ulemper: En af ulemperne er, at det kan være en ekstra udgift, når der skal investeres i det bedste kablede access point.

Få det bedste internet

Et godt access point er dog ikke nok til at sikre dig et godt internet. Det er vigtigt, at du i forvejen har en god internetforbindelse, da det vil sikre en stærk forbindelse så et access point kan yde sit absolut bedste. 
Du kan læse mere om, hvilken internethastighed, du har brug for, her

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.