Hvad er Wifi | Komplet Guide [2023]

Hvad er WiFi?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 25. september, 2023

WiFi-netværk er meget udbredt i dag og anvendes i hjemmet, på arbejdspladser og mange andre steder. Du har højst sandsynligt derfor også være tilsluttet et WiFi-netværk før. Men hvad er WiFi egentlig og hvordan fungerer det?

WiFi er en forkortelse for “Wireless Fidelity”, som er en betegnelse for trådløst internet. WiFi gør, at du kan komme på internettet fra f.eks. din smartphone, computer eller tablet uden at skulle tilslutte et stik. 

I dette indlæg kan du læse mere om, hvad WiFi er, hvordan det fungerer, hvad det koster og hvad forskellen på WiFi og internet er.

Hvordan fungerer WiFi?

WiFi er en netværksteknologi, der skaber trådløse internet- og netværksforbindelser ved hjælp af radiobølger. For at opnå forbindelse til et trådløst netværk, skal du bruge en router. Du kan selv købe en router eller leje den ved din internetudbyder

Når du ønsker at oprette forbindelse til internettet via WiFi, skal din enhed tilsluttes et trådløst netværk. Din enhed søger selv efter tilgængelige netværk i nærheden, som kan være routeren i dit hjem. Du skal vælge det ønskede netværk og indtaste adgangskoden dertil. 

WiFi skaber trådløs forbindelse ved hjælp af radiobølger, som bliver sendt med 2,4 GHz eller 5 GHz. 2,4 GHz-forbindelsen er den mest almindelige og har den største rækkevidde. 5 GHz-forbindelsen har en kortere rækkevidde, men kan være hurtigere, da færre bruger den.

Der er dog flere faktorer som kan hjælpe på rækkevidden og hastigheden på dit WiFi. I dette indlæg kan du finde svar på, hvad du kan gøre for at få det hurtigst mulige WiFi.

Hvordan får jeg hurtigt WiFi?

Hvis du oplever, at din WiFi forbindelse er ustabil, er der flere ting du kan gøre for at forbedre forbindelsen. Din WiFi-forbindelse kan afhænge af placeringen af din router og valg af internet. Herunder finder du nogle eksempler på, hvordan du kan forbedre dit WiFi.

Placering af router

For at få det optimale ud af din router og dit WiFi, er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan du placerer den. Routeren skal placeres centralt i hjemmet, væk fra andet teknologi og væk fra varme kilder. I dette indlæg kan du blive klogere på placeringen af din router.

Valg af internet

Dit valg af internet har stor betydning for hastigheden på dit WiFi. Det er først og fremmest vigtigt, at du vælger den rigtige teknologi. Det kan være internet via kabel tv eller fibernet

Det er også vigtigt, at du vælger den rigtige internetpakke med den rigtige hastighed, som passer til dine behov. For at blive klogere på hvilken hastighed du har behov for, kan du bruge vores behov test.

Mesh-netværk eller WiFi forstærker

Hvis du oplever, at rækkevidden på din WiFi-forbindelse er dårlig, kan et mesh-netværk eller en WiFi forstærker hjælpe på dette. I dette indlæg kan du læse mere om hvad et mesh-netværk er, samt forskellen på et mesh-netværk og en WiFi forstærker. 

Hvis du stadig oplever, at din WiFi-forbindelse er ustabil eller hakker, kan du i dette indlæg finde en guide, som fortæller hvad du kan gøre, for at din forbindelse bliver mere stabil.

Er WiFi og internet det samme?

WiFi og internet er ikke det samme. Det kan være svært, at skelne mellem WiFi og internet - både fordi de to ting hænger sammen, men også kan bruges uafhængigt af hinanden. Herunder får du et overblik over de forskellige kendetegn ved både WiFi og internettet. 

  • WiFi: WiFi er den trådløse forbindelse indenfor din bolig, som gør, at du kan komme på internettet på dine enheder ved at bruge en WiFi router. 
  • Internet: Internettet er også et netværk, men et meget større netværk mellem enheder i hele verden. Internettet er forbindelsen fra omverdenen og ind i din bolig. 

Hvis du stadig er i tvivl om forskellen på WiFi og internettet, kan du med fordel læse dette indlæg, som svarer på hvad internettet er.

Hvad koster WiFi?

Der findes mange forskellige internetudbydere, der alle har forskellige priser på deres internet. Det kan derfor være svært at skabe et overblik over de forskellige tilbud. Herunder finder du en oversigt over billigt internet. 

Oversigt over billigt internet:

Billigt internet

Udbydere Hastighed Pris
Jetnet 300 Mbit 219 kr. Gå til udbyder
Hiper 1000 Mbit 199 kr. Gå til udbyder
Fastspeed 1000 Mbit 198 kr. Gå til udbyder
Telia 300 Mbit 199 kr. Gå til udbyder
Telenor 300 Mbit 135 kr. Gå til udbyder
Kviknet 300 Mbit 279 kr. Gå til udbyder

Hvis du stadig er tvivl om, hvilken internetpakke der er den rigtige for dig, kan du oplyse din adresse her, for at sammenligne de forskellige internetpakker, der er mulige på din adresse. På den måde kan du nemt finde den bedste løsning til dine behov. 

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Kasper Ottosen, vores bredbåndsekspert med 8 års erfaring. Han har i 2023 hjulpet over 300.000 brugere med at finde det perfekte bredbånd og arbejder på spændende internetprojekter.