Hvad er Wi-Fi | Sådan fungerer Wi-Fi [2024]

Hvad er Wi-Fi?

Oliver Lindgaard Larsen Forfatter: Oliver Lindgaard Larsen
opdateret Opdateret: 27. marts, 2024

I denne guide dykker vi ned i, hvad Wi-Fi egentlig er, og giver dig en bedre forståelse af teknologien bag det trådløse internet, som er blevet en så stor del af vores liv, at den næsten er uundværlig. Men hvad er Wi-Fi egentlig? 

Wi-Fi, kort for Wireless Fidelity, er den teknologi, der muliggør trådløs internetforbindelse ved at benytte radiofrekvenser, som sendes fra en router og forbinder enheder som smartphones, computere og tablets til internettet uden brug af kabler. 

I dette indlæg kan du læse mere om, hvordan Wi-Fi fungerer, hvordan du kan forbedre dit Wi-Fi og se på hvilke typer internet, du kan få.

Hvordan fungerer Wi-Fi?

For at kunne få Wi-Fi kræver det, at du har en router i dit hjem. Det er routeren, der opfanger den data, der sendes fra din Wi-Fi-kompatible enhed og forbinder det med internettet, som routeren er koblet op på. 

Dataen sendes via radiofrekvenser på enten 2 GHz eller 5 GHz. 2 GHz er den mest anvendte kanal og giver den længste rækkevidde. 5 GHz giver en hurtigere forbindelse end 2 GHz fordi den er mindre brugt, men til gengæld er rækkevidden kortere.  

Når du skal tilslutte din enhed til et internet via Wi-Fi, skal din enhed tilsluttes et trådløst internet. Din enhed søger selv efter tilgængelige netværk i nærheden, og du skal derefter vælge det netværk, du har bestilt ved din udbyder, som din router er koblet op til. 

Radiofrekvenserne er det, der gør, at vi kan få trådløst internet i hjemmet og ikke være afhængige af lange LAN-kabler, også kaldet ethernet kabler, som skal trækkes rundt i hjemmet. 

Det er derfor, at vi i dag kan surfe på nettet og streame film fra soveværelset, hvor vi før i tiden var afhængige af at sidde ved et skrivebord, fordi computeren var koblet til et ethernet kabel.

Hvordan får jeg hurtigt Wi-Fi?

Hvis du oplever, at din Wi-Fi forbindelse er ustabil, er der flere ting du kan gøre, for at forbedre forbindelsen. Din Wi-Fi forbindelse kan afhænge af placeringen af din router og valg af internet. Herunder finder du nogle eksempler på, hvordan du kan forbedre dit Wi-Fi.

Har du endnu ikke noget Wi-Fi i hjemmet? Indtast din adresse i søgefunktionen herunder for at se hvilket internet du kan få på din adresse.

Placering af router

For at få det mest optimale ud af din router og dit Wi-Fi, er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan du placerer den. Routeren skal placeres centralt i hjemmet, væk fra andet teknologi og have plads omkring sig. Det vigtigste er, at routeren ikke bliver pakket ind i et skab eller lignende, da det forringer signalet væsentligt.

I dette indlæg kan du blive klogere på den korrekte placering af din router.

Valg af internet

Dit valg af internet har stor betydning for hastigheden på dit Wi-Fi. Det er først og fremmest vigtigt, at du vælger den rigtige teknologi. Det kan eksempelvis være internet via kabel-tv, fibernet eller mobilt bredbånd

Det er også vigtigt, at du vælger den rigtige internetpakke med den rigtige hastighed, som passer til dine behov. For at blive klogere på hvilken hastighed, du har behov for, kan du bruge vores behovstest:

Mesh netværk eller Wi-Fi forstærker

Hvis du oplever, at dit Wi-Fi signal ikke når ud i alle afkroge af dit hjem, kan du overveje at købe en Wi-Fi forstærker eller et mesh netværk. Begge løsninger forlænger dit Wi-Fi signal og fungerer som et Wi-Fi hotspot. På denne måde undgår du “døde zoner” i dit hjem, hvor Wi-Fi signalet er svagt. 

Hvis du fortsat oplever, at dit Wi-Fi er dårligt, kan du følge vores gennemgående guide til, hvordan du kan gøre dit internet hurtigere

Hvad er forskellen på Wi-Fi, internet og WLAN?

De tre begreber er tæt forbundne, men faktisk refererer de til forskellige aspekter af vores trådløse netværksoplevelser. Vi forklarer dem oppefra og ned.  

Internet

Internet er det globale system af sammenkoblede computernetværk, der bruger internettet (TCP/IP) til at forbinde enheder i hele verden. Man kan sige, at det er et netværk af netværk, der er forbundet med ledningsbaserede, trådløse og fiberoptiske teknologier. 

Kort fortalt, er internettet en “skov” af information, tjenester og websteder, du kan få adgang til gennem din enhed. 

Wi-Fi

Wi-Fi er en trådløs teknologi, der bruger radiofrekvenser til at forbinde enheder til internettet uden fysiske kabler. Du kan se det som en usynlig ledning, der forbinder din smartphone, tablet eller computer til internettet gennem en router. Din router fungerer som en mellemmand, der modtager internetsignaler fra din udbyder og omdanner dem til trådløse signaler, som giver dine enheder adgang til internettet. 

WLAN

WLAN (Wireless Local Area Network) er et lokalt netværk, der forbinder to eller flere enheder over en kort afstand ved hjælp af Wi-Fi. WLAN beskriver den specifikke anvendelse af Wi-Fi til at skabe et lokalt netværk, så når din router skaber et lokalt netværk i dit hjem, skaber den et WLAN, som forbinder alle dine trådløse enheder. 

For at opsummere: Internet er den globale infrastruktur, der tillader alverdens enheder at dele information. Wi-Fi er den trådløse teknologi, der gør det muligt for enheder at forbinde til internettet eller et lokalt netværk uden fysiske kabler. Og WLAN er et lokalt netværk, der bruger Wi-Fi teknologi til at forbinde enheder inden for et begrænset område.

Se, hvad du kan få på din adresse

Hvis du stadig er tvivl om, hvilken internetpakke der er den rigtige for dig, kan du oplyse din adresse her, for at sammenligne de forskellige internetpakker, der er mulige på din adresse. På den måde kan du nemt finde den bedste løsning til dine behov. 

Oliver Lindgaard Larsen
Skrevet af Digital marketing manager

Med en interesse i digital marketing, kommunikation og IT er Oliver en dedikeret profil. Han er involveret i Tjekbredbånd.dk og Find-Internet.dk, hvor han bl.a. formidler viden på emnet og hjælper brugerne med at finde det rette internet.