Hvad er Internettet? | Komplet Guide [2024]

Hvad er internettet?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 20. februar, 2024

I dag er internettet en afgørende del af vores hverdag og samfund, men hvad er det egentlig? 

Internettet er et globalt netværk af computere, servere, master og kabler, som gør, at du f.eks. kan kommunikere og dele information med andre samt surfe på internettet.

Helt konkret betyder det, at når din computer eller en af dine andre enheder har forbindelse til internettet, så kan den enhed sende og modtage data til alle andre enheder i hele verden, som også har forbindelse til internettet. 

Selvom de fleste bruger internettet hver dag, så er det de færreste, som egentlig ved hvad internettet er. Herunder kan du læse mere om hvad internettet er, hvordan det fungerer, hvad forskellen på Wi-Fi og internet er, samt hvordan man får internet.

Hvordan fungerer internettet?

Internettet er et globalt netværk af forskellige enheder, der kommunikerer med hinanden ved hjælp af protokoller, såsom Internet Protokol (IP). Internettet giver mulighed for at dele og udveksle information og data mellem brugere og enheder over hele verden. 

En af de vigtigste teknologier, der gør internettet muligt, er TCP/IP-protokollen. Protokollen bruges til at sende og modtage data over internettet og sikrer, at data sendes sikkert og pålideligt mellem forskellige enheder og netværk. 

Hver enhed på internettet har en unik IP-adresse, som identificerer dens placering og muliggør kommunikation med andre enheder. IP-adresser består af en række tal, der bruges til at sende data til den rigtige destination. 

Domain Name System (DNS) er en teknologi, der bruges til at oversætte domænenavne til IP-adresser. Det gør det lettere for brugere at navigere på internettet. Brugerne kan søge på webadresser i stedet for at skulle søge på numeriske IP-adresser.

Hvordan opstod internettet?

I 1969 lykkedes det med forskningsprojektet ARPANET for første gang at lave en stabil forbindelse mellem to computere, da der for første gang i verdenshistorien blev sendt en e-mail. Efterfølgende sker en stor udvikling indenfor internettet. 

I 1980’erne blev TCP/IP-protokollen, som er grundlaget for internettet i dag, udviklet. Det gjorde det muligt at forbinde forskellige netværk på tværs af verden. Dette førte til oprettelsen af internettet, som vi kender det i dag. 

I 1990’erne blev World Wide Web (WWW) opfundet, hvilket gjorde det muligt for brugere at navigere og dele information via internettet. 

Udviklingen af internettet 

Internettet har udviklet sig meget og udvikler sig fortsat rigtig meget. 

  • Kunstig intelligens: Kunstig intelligens (AI) er designet til at udføre opgaver, der normalt kræver menneskelig intelligens. AI-teknologi bliver i stigende grad en større del af internettet og integreret i vores daglige liv.
  • Sikkerhed og privathed: Tendenser, såsom VPN, Tor Browser og DuckDuckGo bliver mere udbredte og hjælper dig til at være mere sikker og privat på internettet.
  • Blockchain teknologi: Blockchain kan blive mere udbredt og brugt til at sikre og beskytte internettet mod hacking og datamisbrug.

Hvem styrer internettet?

Som udgangspunkt er der ikke nogen der styrer internettet. Der er flere brugere eller organisationer som tilsammen opretholder internettet. Det kan bl.a. være enkeltpersoner, universiteter, statsejede organisationer og erhvervsvirksomheder. 

Internettet består af mange små netværk, som sammenkobles via dataforbindelser. Det er disse dataforbindelser, der gør det muligt for os at kommunikere med hinanden.

Hvad er forskellen på Wi-Fi og internet?

Det kan være svært, at skelne mellem Wi-Fi og internet Bredbånd - både fordi de to ting hænger sammen, men også kan bruges uafhængigt af hinanden. Men Wi-Fi og internettet er ikke det samme. 

  • Wi-Fi: Wi-Fi står for Wireless Fidelity, som betyder “trådløst netværk”. Wi-Fi er trådløst internet, som gør, at du kan komme på internettet på dine enheder ved at bruge en Wi-Fi router. 
  • Internet: Internettet er også et netværk, men et meget større netværk mellem enheder i hele verden. Internettet er forbindelsen fra omverdenen og ind i din bolig. 

Dette indlæg har besvaret spørgsmålet: Hvad er internettet? Ønsker du at danne et overblik over internetudbydere og deres priser, har du mulighed for at sammenligne de forskellige internetpakker her, så du nemt kan finde den bedste løsning til dine behov. 

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.