Hvad er latency? | Bliv klogere på latency [2024]

Hvad er latency?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 20. februar, 2024

Latency betyder forsinkelse og har generelt en anden formulering som hedder Ping. Mange benytter synonymet ping, da dette er alment udbredt iblandt folk med viden om tech og computere.

Latency eller ping er den hastighed, din data sendes til andre brugere af f.eks. Et spilnetværk, hvor man er flere brugere online på samme tid. Er den ping man har på sin PC/netværk for lav, vil man have problemer med forbindelsen til de andre brugere og dermed have forsinkelsesproblemer, hvilket giver grundlag for frustration for brugeren.

Latency yderligere forklaret

Latency kan også defineres som “ping-tid”. Ping-tiden har betydning for mange forskellige ting, når du surfer online. Den kan bedst forklares ved de tilfælde, hvor du spiller computerspil.

En lav ping-tid vil ofte resultere i, at du vil opleve en absolut bevægelse på skærmen så snart, du foretager dig noget med musen. En høj ping-tid vil derimod gøre, at computeren er længere om at reagere på den bevægelse, du laver med musen. Hvis du spiller computerspil, vil en høj ping-tid højst sandsynligt resultere i, at du taber spillet, fordi du ikke har de samme forudsætninger som dine modstandere.

Det er altså målet at have en lav ping-tid eller med andre ord en lav latency. 

Undersøg latency før du køber nyt bredbånd

Det er vigtigt at påpege, at ping-tiden eller dit bredbånds latency aldrig er hundrede procent fast. Det kan variere alt efter, om du bruger trådløst netværk, hvor mange der er forbundet til netværket, eller om du går online ved hjælp af et netkabel.

Mange hjemmesider tilbyder, at du kan måle din internetforbindelse ved hjælp af en hastighedstest. På den måde kan du sikre dig, at din latency er god. En tommelfingerregel kan lyde på, at en ping-tid på under 30 MS er yderst acceptabel, 30 til 50 MS er middelmådigt, 50 til 100 MS er forholdsvist langsomt, hvorimod 100 til 500 MS ikke vil være godt nok, hvis du eksempelvis ønsker at spille online.

Du bør ligeledes helt holde dig fra en ping-tid på over 500 MS. 

Find et bredbånd med en bedre latency her.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.