Hvad er ADSL?
Der findes flere forskellige typer af internetforbindelser, hvor en af dem er en ADSL-forbindelse. Men hvad er ADSL?
ADSL er en bredbåndsløsning, der bruger telefonlinjer til at overføre data. ADSL står for Asymmetric Digital Subscriber Line, og er nok den mest traditionelle form for internetforbindelse.
En af de største fordele ved ADSL er, at den er tilgængelig i langt de fleste husstande. Det er dog en ældre bredbåndsløsning, hvorfor det ikke er den bedste løsning på markedet.
Her på siden kan du læse mere om, hvad ADSL er, og hvilke fordele og ulemper der er ved denne type af internetforbindelse.
Hvordan fungerer ADSL?
En ADSL-forbindelse giver en højere hastighed på download af data end upload af data, hvilket er grunden til betegnelsen “asymmetrisk”. Det betyder også, at ADSL imødekommer de fleste brugeres behov, hvor downloadhastigheden oftest er vigtigere end upload hastigheden.
ADSL bruger som sagt telefonlinjer til at overføre data. Derfor vil dit ADSL bredbånd også blive koblet til gennem dit telefonstik.
Til dit stik skal du tilslutte et ADSL-modem, som sørger for, at du kan få sendt data frem og tilbage. Herefter skal du tilkoble din computer, telefon eller andet elektronisk udstyr til dit modem for at få internetforbindelse, hvilket kan gøres med kabler eller en trådløs forbindelse.
Kan jeg få ADSL?
Med en ADSL-forbindelse får du din internetforbindelse gennem dit telefonstik. ADSL bredbånd er dermed tilgængelig de steder i landet der i forvejen har telefonkabler, hvorfor du også kan få ADSL bredbånd næsten uanset hvor du har adresse.
Det forventes dog, at internet via telefonstik bliver lukket inden for få år, da det er for dyrt at vedligeholde. Der er samtidig også kommet langt bedre alternativer, såsom internet via kabel-TV og internet via fiber.
Hvad er forskellen på bredbånd og fibernet?
Bredbånd og fibernet er to forskellige typer af internetforbindelse. Der er to former for bredbånd: Bredbånd via telefonstik og bredbånd via kabel-TV. De to typer af internetforbindelse er forskellige på flere måder.
Bredbånd via telefonstik bruger kobberkabler, hvor bredbånd via kabel-TV bruger COAX-kabler til at overføre data. Derimod, bruger fibernet optiske fiberkabler til at levere internetforbindelse. Fibernet er en nyere teknologi, som kan levere langt højere hastighed end bredbånd.
Der er dog forskel på tilgængeligheden af bredbånd og fibernet. Bredbånd er den mest tilgængelige form for internet, hvorimod fibernet endnu ikke bliver tilbudt i samme grad som bredbånd. Det betyder også, at bredbånd er en billigere løsning end fibernet.
Hvis du ønsker at vide mere om forskellen mellem de to typer internet, kan du læse vores artikel: Forskellen på bredbånd og fibernet.
Fordele og ulemper ved ADSL bredbånd
Der er både fordele og ulemper ved ADSL bredbånd. Herunder følger et overblik over disse fordele og ulemper, så du kan få en bedre forståelse af, om ADSL bredbånd er den rette løsning for dig.
Fordele
- Tilgængelighed: Langt de fleste husstande har telefonlinjer, hvorfor ADSL bredbånd også er det mest tilgængelige.
- Pris: ADSL bredbånd er billigere end fibernet, især pga. lavere hastighed. Bredbånd via kabel-TV kan dog være en billigere løsning end ADSL bredbånd.
Ulemper
- Hastighed: Med ADSL bredbånd kan du ikke opnå lige så hurtig internet, som du kan med COAX og fibernet. Med ADSL bredbånd kan du få op til 200 Mbit/s.
- Stabilitet: Hastigheden på din forbindelse afhænger af hvor mange brugere, der er på din ADSL forbindelse. Forbindelsen kan derfor blive belastet jo flere brugere, der er på samme forbindelse.
- Ældre kabler: Bredbånd via telefonstik er blevet dyrt at vedligeholde, hvorfor det forventes at blive lukket inden for få år. Du burde derfor overveje bredbånd via kabel-TV eller fibernet i stedet for.
Hvilken forbindelse skal jeg vælge?
Der er som sagt flere forskellige typer internetforbindelser, hvor dette indlæg besvarer: Hvad er ADSL? Hvis du stadig er i tvivl om, hvilken bredbåndsløsning der er den bedste for dig, bør du sammenligne forskellige internetpakker, så du nemt kan finde den bedste løsning til dig.
Vi ønsker ikke at vise dig et væld af tilbud, som du faktisk ikke kan få, så ved at give os din adresse viser vi dig kun de tilbud, der er tilgængelige, hvor du bor. Vi deler ikke din adresse med nogen anden. Se vores privatlivspolitik for at finde ud af mere.