Forskellen på Fibernet og Bredbånd? Coax vs. Fiber [2024]

Hvad er forskellen på fibernet og bredbånd?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 22. marts, 2024

Det kan være svært som forbruger at finde forskellen på bredbånd og fibernet, når der skal købes internet til hjemmet. Fibernet, bredbånd, COAX, ADSL forbindelse og optisk fiber er alle termer, som man ofte hører hos de enkelte internetudbydere, dog er det de færreste, der kender forskellen.

Den primære forskel på bredbånd og fibernet, er hastigheden, der skyldes de kabler, som internettet leveres gennem. Fibernet leveres gennem et fiberkabel, hvorimod almindeligt bredbånd leveres gennem et COAX kabel.

Når du skal vælge mellem de to internet typer, er det egentligt også væsentligt at overveje typens tilgængelighed. Fibernet er modsat almindelig bredbånd ikke lige så udbredt, og er af den årsag ikke altid en mulighed i din bolig. Dog kan de fleste husstande i dag få fibernet. 

Hvad er fibernet?

Fibernet er den hurtigste og mest stabile type internet. Fibernet er den nyeste kablede internetløsning, som er revolutionerende med sit optiske fiber kabel, der er lavet af plastik og glas, hvori der kan skydes lys igennem, som transporterer data. 

Internethastigheden leveres altså hurtigere, da det bliver ledt  igennem rørene med lysets hast. Det optiske lys er usynligt for det menneskelige øje, og du opnår derudover også en mere miljøvenlig løsning and traditionelt bredbånd. 

Der kan leveres større mængder internet over større afstande og uden spild, da fibernet bliver leveret med lysets hastighed. Dette gør, at mindre data går til spilde, og du får derudover en hurtigere levering og forbindelse til dit internet.

Den største fordel, du opnår med fibernet er, at du får symmetrisk internet. Symmetrisk internet er en betegnelse, som anvendes til en internetforbindelse med ens upload og download hastighed. Dette er en fordel når man bor som familie, da det ikke sænker hastigheden og ydeevnen, når mange er på nettet på samme tid.

Du kan læse mere om fibernet her

Hvad er bredbånd?

Der findes to typer af bredbåndsløsninger, som er enten COAX forbindelse eller ADSL forbindelse. Men så tænker du måske, hvad er en COAX forbindelse eller ADSL forbindelse?

ADSL forbindelsen bliver transporteret via kobberledninger, og du får derfor lavere internethastighed. Med en ADSL forbindelse får du en asymmetrisk internetforbindelse, hvilket modsat fibernet ikke giver samme upload og download hastighed.

ADSL bredbånd er en den mest udbredte internetløsning i det danske marked, og kan leveres til langt de fleste husstande i Danmark.

Den anden type bredbåndsløsning er COAX-forbindelse, som kommer gennem kabel-TV kablerne. Fordelen ved denne type internetforbindelse er, at den ofte kan købes sammen med TV-pakker, og du kan dermed spare penge.

En sammenligning af Fibernet og Bredbånd

Når du skal sammenligne fibernet og bredbånd, er den væsentligste forskel tilgængeligheden. Tager man bredbånd vs fibernet, tilbydes fibernet ikke i samme grad over hele landet. Først og fremmest er der ikke lagt fiberkabler i hele landet, og det er derudover ikke alle udbydere, der tilbyder fibernet.

Sammenligner man hastigheden mellem fibernet og andre internetforbindelser, så vil fibernet vinde testen i langt de fleste tilfælde. Grundet fiberkablerne får du internet transporteret i lysets hastighed, og du får af den grund lynhurtigt og mere miljøvenlig internet derhjemme.

Fibernet er sammenlignet med almindeligt bredbånd en dyrere løsning, og du skal af den årsag også være villig til at betale mere for hurtigere og mere stabilt internet.

Er fibernet bedre end bredbånd?

Fibernet er som internetforbindelse bedre end bredbånd, da fibernettet har en høj hastighed sammenlignet med alle typer, der ellers findes på markedet. Med fibernet får du derudover symmetriske hastigheder, som giver en mere stabil forbindelse derhjemme.

Den bedre hastighed med fibernet skyldes kablet, som kan levere store mængder internet på større afstande, da kablet er lavet af plastik og glas. Det gør det muligt at transportere internettet i lysets hastighed, og du opnår derfor højere hastighed, når det gælder upload og download hastigheden.

Fordele og ulemper ved Fibernet

Når du skal vælge en internettype, kan der være både fordele og ulemper ved fibernet. Vi har samlet et overblik over fordele og ulemper ved fibernet, så du nemt kan finde ud af, om det er den bedste løsning for dig og din bolig.

Fordele

Fordelene ved at vælge fibernet er først og fremmest, at du får hurtigt internet. Har du fibernet i en trådløs router derhjemme, opnår du ofte det hurtigste og mest stabile internet. Hele familien kan være forbundet til din trådløse router, uden du mister de stabile og høje hastigheder.

Ulemper

Ulemperne ved fibernet er at typen ikke er tilgængelig i alle boliger, og det er derudover ikke alle internetudbydere, der tilbyder fibernet. Sammenligner man prisen på fibernet og bredbånd, skal du være villig til at betale flere penge for internet i lysets hastighed, som du får med fibernet. 

Fordele og ulemper ved Bredbånd

Mange danskere har i dag en trådløs router med almindelig bredbånd, som er internet, der løber igennem kabler af kobber. Internettet transporteres modsat fiberbredbånd ikke i lyslederkabler, og hele processen er derfor langsommere, og mere internet går tabt på vejen.

Vi har samlet et overblik over hvilke fordele og ulemper du får med almindeligt bredbånd, så du nemt kan finde ud af, om det er den bedste løsning for dig og din familie.

Fordele

Fordelene ved at vælge en bredbåndsløsning med enten et COAX kabel eller ADSl bredbånd er, at det er tilgængeligt i langt de fleste boliger i Danmark. Har du en trådløs router med almindelig bredbånd, kan du ofte spare penge, da det koster mindre end fibernet.

Den billigste løsning på markedet er derudover bredbånd gennem samme stik, hvorfra du modtager dit kabel-TV. Ved at få bredbånd via dit TV-stik, kan du opnå en pakkeløsning sammen med dit TV signal, hvor du på den måde kan spare mange penge årligt.

Ulemper

Ulemperne ved at vælge almindelig bredbånd er først og fremmest, at du ikke opnår samme høje hastighed, som du får med fibernet. Der går derudover mere internet til spilde i transporten, og internetforbindelsen er af den grund ikke miljøvenlig i samme grad som fibernet.

Priser på Fibernet vs Bredbånd

Det er ikke alle internetudbydere, der tilbyder alle typer internetforbindelser. Hos de udbydere, der også tilbyder fibernet, er prisen ofte højere for den type internet. Den højere pris skyldes, at du får en højere og mere stabil forbindelse.

Vælger du at få internet gennem tv kablet, kan du i mange tilfælde købe en pakke med TV-kanaler og bredbånd. Her kan du altså spare penge ved at modtage bredbånd og kabel-TV via det samme kabel.

Ønsker du at danne et overblik over internetudbydere og deres priser, har du mulighed for at finde udbyderne og deres priser her. Vil du finde det bedste og billigste fibernet eller bredbånd, kan du besøge vores sider, hvor du kan sammenligne priserne fra udbyderne og finde den bedste pakke for dig. 

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.