Hvad er 4G? | Komplet Guide [2023]

Hvad er 4G?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 26. marts, 2024

4G er den fjerde og mest udbredte generation af mobilt netværk. 4G muliggør hurtig og pålidelig dataoverførsel mellem mobiltelefoner, tablets og andre trådløse enheder. 

4G er et mobilt netværk, som gør, at vi kan tilgå internettet, selvom vi ikke er koblet på en WiFi-forbindelse. 4G-netværket kaldes også LTE (Long-Term Evolution) og kan levere mobilt netværk med en hastighed på over 71 Mbit/s i hele Danmark. 

4G-teknologien blev udviklet for at forbedre tidligere mobilnetværk, som var baseret på ældre teknologier som 2G og 3G. Den nyeste generation er 5G, som også er tilgængeligt i langt det meste af Danmark.

Hvad er mobilt netværk?

Der har i alt eksisteret fem forskellige generationer af det mobile netværk: 1G, 2G, 3G, 4G og 5G. Tallet indikerer, hvilken generation vi er nået til i udviklingen, og G'et betyder ‘generation’. 

Den første generation (1G) blev udviklet i 1980’erne og senere blev 2G introduceret i 1992. 

De to første generationer gjorde det muligt at foretage opkald og sende SMS’er. Da 3G blev lanceret i 2001 betød det, at vi kunne tilgå internettet på vores mobiltelefoner. 

4G-netværket kom i 2011 og var en stor forbedring af 3G-netværket, som gjorde det muligt bl.a. at tale via 4G. Vi bruger stadig 4G i dag, men forbruget og behovet for data er fortsat steget, hvorfor der nu også er kommet 5G, der er det mest stabile mobile netværk nogensinde.

Hvordan adskiller 5G sig fra 4G?

4G

Med 4G-netværket er det blevet muligt at bruge den mobile netværksforbindelse til andet end mobiltelefoner. Med et 4G-SIM-kort kan du få mobilt bredbånd via f.eks. et 4G-modem eller en 4G-router. 

4G-netværket kan også bruges til at tale og til WiFi-calling. Med 4G-netværket kan du bruge din router som mobilmast og på den måde få mobilforbindelse derigennem. Samtidig kan du opleve en forbindelse med mere end 71 Mbit/s med 4G. 

Men behovet for data stiger, hvorfor der er blevet udviklet en ny generation, nemlig 5G.

5G

5G-netværket giver muligheden for hastigheder, der er 100 gange hurtigere end 4G-netværket. Det er også muligt at få en 5G-router, der gør det muligt at få trådløst internet uden brug af kabler eller installationer i væggen. 

5G har også medført flere IoT-enheder, hvilket betyder at flere ting, såsom vaskemaskiner, ovne, lys m.m., kan styres via 5G. Samtidig er 5G-netværket også langt mere stabilt og hurtigere end 4G.

Tjek om du kan 5G internet på din adresse ved at indtaste din adresse på vores side om 5G internet, hvor vi viser dig udbydernes tilbud på din adresse.

Hvad er forskellen på 4G og WiFi?

Den primære forskel mellem 4G og WiFi er, at din forbindelse med WiFi går gennem kabler, der ligger i jorden, mens du med 4G er på nettet med mobilt internet. Hvis der ikke er 4G-dækning i dit område, kan du også bruge 3G-netværket. 

Mobilt netværk og almindeligt bredbånd dækker dog forskellige behov, hvorfor de fleste har begge dele. Med mobilt netværk kan du tage internet med dig. Og med WiFi får du internet i huset, som oftest også er hurtigere og mere stabilt end mobilt bredbånd. 

Hvis du ønsker at blive klogere på forskellen mellem mobilt bredbånd og almindeligt bredbånd, kan du læse dette indlæg.

Hvordan får jeg 4G?

For at få 4G-forbindelse på din mobil, kræver det, at du har et mobilabonnement, hvori det er 4G. Samtidig skal din mobil og dit SIM-kort være 4G klar. Det kræver også, at man er i et område hvor 4G er tilgængeligt.

4G-netværket er dog så udbredt i Danmark i dag, at det er tilgængeligt alle steder. Samtidig har de fleste også adgang til det, hvis de har et SIM-kort, der er fra 2014 og frem. Det meste udstyr, der bruges i dag, understøtter også 4G-netværket.

Hvad kan påvirke din hastighed?

Det mobile netværk har gjort det muligt at tilgå internettet på farten, men der er flere ting der gør, at du kan opleve at dækningen bliver påvirket. 

Dit signal kan nemlig blive påvirket af, om du er indendørs eller udendørs. Der vil altid være bedre dækning udendørs og især, hvis du er i en bygning af beton, kan signalet blive kraftigt forringet. 

Signalet kan også blive påvirket af din geografiske placering ift. antennen som leverer dit signal. Signalet kan blive påvirket af hvor højt antennen er placeret, om der er bakker, der blokerer signalet, eller om der er mange høje træer, der påvirker signalet. 

Antallet af brugere påvirker også signalet. Jo færre brugere der er på én mast, jo bedre er signalet. Vejret kan samtidig også påvirke din dækning, og især regn og hård vind kan forværre signalet.

Hvad koster mobilt bredbånd?

Dette indlæg har besvaret “hvad er 4G?”. I den forbindelse, har vi samlet et overblik over priserne på mobilt bredbånd. Du kan finde vores liste over mobilt bredbånd lige her.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.