Fibernet installation
At skifte til fibernet er en fremragende løsning for dig, der ønsker højere internethastighed og en mere pålidelig forbindelse.
I denne guide gennemgår vi trin for trin, hvordan du får installeret fibernet på din adresse, fra du bestiller det ved en udbyder, til du er tilkoblet fibernettet i hjemmet - uanset om du bor i hus eller lejlighed.
Hvordan får jeg fibernet?
Det første du skal gøre er at undersøge, om det er muligt at få fibernet på din adresse. Hvis der endnu ikke er nedgravet fibernet i nærheden af din bopæl, er det ikke muligt at få installeret fibernet.
Ved at indtaste din adresse herunder kan du se, om det er muligt at få fibernet på din adresse.
Vi ønsker ikke at vise dig et væld af tilbud, som du faktisk ikke kan få, så ved at give os din adresse viser vi dig kun de tilbud, der er tilgængelige, hvor du bor. Vi deler ikke din adresse med nogen anden. Se vores privatlivspolitik for at finde ud af mere.
Hvis det viser sig, at du kan få fibernet, men endnu ikke har installeret fibernet, skal der installeres fibernet på din adresse. Fremgangsmåden afhænger af, om du bor i et hus eller i en lejlighed. Vi forklarer dig begge processer herunder trin for trin.
Fibernet installation i et hus
Trin 1
Når du har bestilt fibernet hos en udbyder, vil du blive kontaktet af en entreprenør, som skal grave røret ned fra vejen, hvor fiberkablerne ligger. I de fleste tilfælde kan det lade sig gøre for entreprenøren blot at grave et hul, og derefter skyde røret under jorden og frem til der, hvor du ønsker, den udvendige fiberboks skal opsættes.
Mange udbydere vil bede dig sætte et kryds eller anden markering på huset, hvor du ønsker, at den udvendige fiberboks skal sættes op. Som udgangspunkt skal det være på den side af huset, som vender ud mod vejen.
Vær opmærksom på, at den indvendige fiberboks højst sandsynligt vil blive sat op samme sted, bare på den indersiden af muren.
Trin 2
Når røret er blevet gravet ned, skal fiberkablet blæses igennem. Det er stadig entreprenøren, der gør dette, og du behøver ikke at være hjemme under trin 1 og 2.
Der graves derefter et hul, så fiberkablerne kan trækkes op af jorden der, hvor de skal tilsluttes den udvendige fiberboks.
Entreprenørerne er nu færdige, og de sørger altid for at dække alle huller, så det er ryddeligt, når de forlader din matrikel.
Trin 3
Du vil få besøg af en tekniker fra den udbyder, du har købt fibernettet igennem. Under dette besøg skal du være hjemme, da teknikeren skal ind i dit hjem.
Teknikeren borer først et hul igennem muren der, hvor fiberboksene skal sidde. Det gør han for at kunne forbinde den udvendige fiberboks med den indvendige fiberboks, som han efterfølgende sætter op på indersiden af muren.
Trin 4
Du skal nu tilslutte din router til den indvendige fiberboks. Det gør du ved at tage det netværkskabel, som følger med til din router, og tilslutte det i en af LAN-portene i din fiberboks. Den anden ende af kablet skal tilsluttes din router via WAN-porten.
Det er en god ide, at du læser instruktionen fra din udbyder, når du tilslutter din router, da det kan variere fra udbyder til udbyder, hvordan den skal tilsluttes.
Når routeren er tilsluttet fiberboksen, skal du tilslutte din router i en stikkontakt og tænde den, hvorefter dit internet vil virke efter få minutter.
Fibernet installation i en lejlighed
Trin 1
Når du har bestilt fibernet hos din udbyder, vil du blive kontaktet for at aftale et teknikerbesøg i din lejlighed. Her er det vigtigt, at du er hjemme på det aftalte tidspunkt for at undgå at betale et gebyr.
I de fleste lejligheder er fiberkablerne i forvejen trukket ind i bygningen, og derfor skal teknikerne ind for at trække fiberkablet op i din lejlighed. Inden de gør det, skal I aftale et sted hvor du ønsker, at fiberboksen skal hænge. Vær opmærksom på, at der skal være en stikkontakt i nærheden, da fiberboksen skal tilsluttes en stikkontakt.
Når teknikerne har sat fiberboksen op og tilsluttet fiberkablerne, rydder de op efter sig selv og er derefter færdige.
Trin 2
Nu mangler du kun at tilslutte din router fiberboksen. Det gør du ved at tage det netværkskabel, som følger med til din router, og tilslutte det i en af LAN-portene i din fiberboks. Den anden ende af kablet skal tilsluttes din router via WAN-porten.
Det er en god ide at læse instruktionen fra din udbyder, når du tilslutter din router, da det kan variere fra udbyder til udbyder, hvordan den skal tilsluttes.
Når routeren er tilsluttet fiberboksen, skal du tilslutte din router i en stikkontakt og tænde den, hvorefter dit internet vil virke efter få minutter.
Hvor lang tid går der før internettet virker?
Hvis der i forvejen er gravet fiber ned ved din vej, og du skal have gravet fiberen ned til dit hus, kan du forvente en ventetid på op til 6 uger.
Hvis du i forvejen har fået gravet fiber ned og sat en fiberboks op, kan du forvente en ventetid på op til 5 dage før du modtager din router. Så snart du har modtaget din router, vil du kunne tilslutte internettet.
Ventetiden kan variere fra udbyder til udbyder, og vi anbefaler dig derfor at kontakte din udbyder for at få et mere nøjagtigt svar.
Hvad koster det at få installeret fibernet?
Der er flere faktorer med til at afgøre, hvad det koster at få installeret fibernet. Hvis der skal graves kabler ned fra vejen og hen til din bolig, kan priserne variere fra mellem 0 kr. til 1.149 kr.
Hvis der er langt mellem din bolig og vejen, kan det være, at du skal betale et gebyr pr. ekstra meter, der graves. Disse meterpriser ligger oftest mellem 200 kr. - 500 kr.
Hvad koster et teknikerbesøg?
Hvis der er tale om et teknikerbesøg, hvor der blot skal opsættes en fiberboks, er omkostningerne ofte lavere. Her varierer priserne mellem 0 kr. og 1000 kr. alt afhængig af hvilken udbyder, du vælger.
Kan jeg selv grave fibernet ned?
Trin 1
Kontakt udbyderen og fortæl dem, at du selv ønsker at nedgrave røret til fiberkablet. Du skal derefter oplyse, hvor mange meter rør, du skal bruge, samt hvad din adresse er.
Levering af røret tager typisk op til 5 dage.
Trin 2
Undersøg, om der i forvejen ligger rør eller kabler der, hvor du har tænkt dig at grave. Se ledningsoplysninger på LER.dk så du sikrer dig, at du ikke graver andre kabler eller rør over.
Trin 3
Du kan derefter begynde at grave renden hen til dit husmur. Vær opmærksom på, at renden skal være omkring 50 cm dyb og der må ikke ligge sten eller andre skarpe genstande i bunden af renden.
Hvis renden bøjer, er det vigtigt, at den ikke bøjer for skarpt, da det kan knække røret. Sørg derfor for, at bøjet bliver så blødt som muligt, så røret ikke knækker.
Trin 4
Sæt de medfølgende propper i hver ende af røret, og læg røret ned i renden. Røret skal stikke 50 cm op af jorden i hver ende, så sørg derfor for at røret er langt nok, inden du putter det i renden.
Dæk derefter røret til med ca. 10 cm jord, hvorefter du kan lægge det medfølgende dækbånd ovenpå, med skriften vendende opad. Fyld derefter renden op med jord og kontakt din udbyder for at fortælle dem, at røret nu er klar til at få blæst fiberkabler igennem.
Hvordan tilslutter jeg min router til fiberboksen?
Du kan let tilslutte din router til din fiberboks ved at følge disse trin:
Trin 1
Tag det netværkskabel, der medfølger til din router, og sæt det i den port der hedder “WAN” på din router. Sæt den anden ende af kablet i en af LAN-portene i fiberboksen.
Trin 2
Sørg for, at både fiberboksen og din router er tilsluttet en stikkontakt.
Trin 3
Tænd din router, og efter et par minutter vil du kunne bruge internettet.
Ofte stillede spørgsmål
For at sikre en glat installationsproces, bør du sørge for at have en klar ide om, hvor du vil have fiberboksen placeret, og at der er god adgang for teknikeren til at arbejde i dette område.
Det er en god ide at overveje placeringen af din router for optimal dækning.
En fiberboks kommer i forskellige farver, typisk sort og hvid, og fylder oftest ikke mere end 15 x 20 cm. Størrelse og farve varierer dog fra udbyder til udbyder.
Du kan godt få sat fiberboksen op på bagsiden af huset, hvis du ikke ønsker, at den skal vende ud mod vejen.
Vi anbefaler, at du kontakter din udbyder for at få den nøjagtige pris, da du typisk skal betale for ekstra gravemeter, og den pris varierer fra udbyder til udbyder.