Hvad er Fibernet? | Fordele og Ulemper [Komplet Guide]

Hvad er Fibernet?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 25. september, 2023

Fibernet er den nyeste og bedste måde man får internet forbindelse på idag. Fibernet garanterer en stabil og lynhurtig forbindelse. Fibernet fungerer ved at signalet sendes igennem et lysleder kabel, og dermed opnår man datadeling med lysets hast.

Den store fordel ved internet igennem fiber kabler, er at man ikke oplever samme signal problemer som man kunne have ved COAX eller ADSL, altså igennem tv-stik eller telefon-stik.

Her på siden kan du læse mere om, hvad fibernet er, og hvilke fordele og ulemper der er ved at vælge denne type internet.

hvad er fibernet

Hvad er fibernet lavet af?

Fibernet er den mest moderne løsning, når det kommer til valg af internet. Fibernet beskriver i princippet en proces, hvor data bliver distribueret via optisk fiber – eller lyslederkabler, som de også bliver kaldt. Det betyder, at fibernettet bliver leveret med lysets hast, hvilket gør det til den absolut hurtigste internetløsning på markedet.

Fibernet består af lysledere. Lyslederen bliver produceret af tyndt glas, der har en tykkelse som et menneskehår. Lyslederne fungerer som kabler, der leverer data via optisk fiber, og opbygningen gør det muligt for fibernettet at transportere data med lysets hastighed. Lyset bliver sendt fra A til B, hvorefter det bliver transporteret tilbage.

Hvordan virker fibernet?

Den primære fordel ved at vælge fibernet er, at du opnår en lynhurtig forbindelse, som de øvrige internetløsninger på markedet ikke kan matche. Som nævnt, fungerer fibernet ved, at der bliver transporteret lys gennem et optisk fiberkabel, som er produceret af plastik og glas, hvilket giver en række fordele, når det kommer til stabilitet og hastighed.

Internethastigheden bliver leveret gennem nedgravede kabler, hvor dataen bliver ført igennem. Det resulterer i et reduceret spild af data, som samtidig bliver leveret hurtigere og giver en mere stabil forbindelse. Herudover er fibernet såkaldt ‘symmetrisk internet’, hvilket betyder, at du får ens upload- og downloadhastighed.

Kablerne fungerer som en lukket container, hvor lyset bliver fragtet frem og tilbage i. Derfor skal der også monteres en fiberboks i hver ende af lyslederkablet. I hovedstationen omdannes signaler til lys, som transporterer data til din fiberboks – og det modsatte gør sig gældende, når du sender data den modsatte vej.

hvordan virker fibernet

Hvad er forskellen på fibernet og bredbånd?

Der er forskel på fibernet og bredbånd, og den væsentligste fordel er internettets download- og uploadhastighed. Fibernet er en nyere teknologi, og den kan derfor levere langt højere hastighed end bredbånd. Fibernet er lavet af lyslederkabler, der transporterer data som lys, mens bredbånd er afhængig af båndbredden.

Samtidig er der forskel på tilgængeligheden. Fibernet bliver ikke tilbudt i samme grad over hele landet, hvilket gør bredbånd til en mere tilgængelig form for internet. Derfor er det en fordel, at du bor i nærheden af en større by, hvis du vil have de bedste forudsætninger for at kunne få fibernet.

De primære forskelle på fibernet og bredbånd er følgende:

  • Hastighed: Bredbånd har typisk en hastighed på mellem 25-1000 Mbit/s, mens du hos nogle fibernetudbydere kan få helt op til 5000 Mbit/s. Fibernet er dermed langt hurtigere end traditionelt bredbånd.
  • Stabilitet: Vælger du bredbånd, afhænger forbindelsen af antallet af brugere samt forbindelsens styrke. Med fibernet får du en langt mere stabil og driftsikker forbindelse, da den ikke afhænger af antal brugere.
  • Pris: Priserne for både bredbånd og fibernet afhænger af, hvilken hastighed du ønsker. Dog er fibernet ofte dyrere end bredbånd, da du får en hurtigere forbindelse, ligesom det ikke er lige så udbredt.
  • Tilgængelighed: Bredbånd dækker stort set hele landet, hvilket gør det til en mere tilgængelig løsning. I nogle tilfælde kræver det dog, at du bor tæt på en større by, hvis du vil have fibernet.

 Hvis du bor et sted, hvor du har mulighed for at få fibernet, er det derfor en langt bedre løsning end bredbånd, såfremt du er villig til at betale en smule mere om måneden for dit abonnement. Du får højere hastighed og bedre stabilitet, når du vælger fibernet. Vil du vide mere om forskellen på fibernet og bredbånd, kan du klikke her.

Fordele og ulemper ved fibernet

Som med alle andre typer af internet er der både fordele og ulemper ved at vælge fibernet. Herunder følger et overblik over de specifikke fordele og ulemper, du får, når du vælger fibernet. Det ruster dig til at træffe en velovervejet beslutning om, hvorvidt fibernet er den rigtige løsning for dig og din husstand. 

Fordele

Den primære fordel ved at vælge fibernet frem for en anden type internet er først og fremmest, at du får hurtigt og stabilt internet. Hele familien kan være forbundet til samme trådløse router, uden at det påvirker hastigheden, uanset om I streamer film, serier og musik på samme tid.

Herudover har fibernet lav forsinkelse, hvilket er en fordel, hvis du spiller computerspil eller bruger applikationer, hvor der ikke må være forsinkelse. Samtidig har fibernet typisk en lige så høj uploadhastighed som downloadhastighed, og derfor egner det sig særdeles godt hos virksomheder eller på hjemmekontoret.

Ulemper

Ulempen ved fibernet er primært tilgængeligheden. Det er ikke alle boliger, der har mulighed for at blive koblet på fibernettet – og samtidig er det ikke alle steder i landet, hvor det er tilgængeligt. Herudover er det ikke alle internetudbydere, som tilbyder fibernet, hvilket kan betyde, at du skal skifte leverandør.

Sammenligner man prisen på fibernet og bredbånd, er bredbånd ofte billigere. De seneste år er fibernet dog blevet væsentligt billigere, men ikke desto mindre skal du være villig til at betale et højere månedligt abonnement, hvis du vil gøre brug af de mange fordele, som der er ved fibernet.

Kan jeg få fibernet?

En af ulemperne ved fibernet er som nævnt, at det ikke er alle steder i landet, hvor det er tilgængeligt. Både DSL, COAX og mobilt bredbånd er tilgængelig i stort set hele Danmark. Før du beslutter dig for, at du vil have fibernet, er det derfor væsentligt, at du undersøger, om du overhovedet har mulighed for at få det.

Fibernet er dog blevet langt mere udbredt de seneste år, og derfor kan du få det i langt de fleste af landets større byer. I Udkantsdanmark kan du dog opleve, at det ikke er muligt. Dine muligheder for at få fibernet afhænger således af, hvor i landet du er bosiddende, da du skal bo i et område, hvor der er nedgravet fiberkabler.

hvem kan få fibernet

Priser på fibernet

Fibernet er dyrere end andre internetløsninger, og du skal derfor være forberedt på, at du skal betale en højere månedlig ydelse for dit abonnement. Det skyldes, at fibernet ikke er lige så udbredt, ligesom det er en hurtigere og mere stabil løsning.  Priserne varierer fra udbyder til udbyder, men generelt bliver det billigere at få fibernet.

Til gengæld er den højere pris ofte værd at betale, da du får en langt bedre internetløsning. Samtidig er priserne ikke så høje, at de fleste husstande ikke har mulighed for at betale det. Faktisk kan du i dag få fibernet helt ned til 199 kr. om måneden for hele 1000/1000 Mbit/s.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Kasper Ottosen, vores bredbåndsekspert med 8 års erfaring. Han har i 2023 hjulpet over 300.000 brugere med at finde det perfekte bredbånd og arbejder på spændende internetprojekter.