Hvad er Fibernet?

Kasper Ottosen
Forfatter: Kasper Ottosen
Opdateret: 23 august, 2021

Der er mange forskellige typer internetløsninger, og hvad de forskellige løsninger kan og beskriver er en større gåder for mange. Når det kommer til fibernet, så er fibernet den mest moderne løsning når det kommer til internet. Fibernet beskriver en proces, hvor dataen bliver distribueret via optisk fiber. Optisk fiber er en anden betegnelse for lyslederkabler. Fibernet er den klart hurtigste internetløsning, da den meget sigende kan sende data afsted i lysets hastighed. Læs mere om fibernets hastighed, tilgængelighed og andet nedenfor. 

Hvad er fibernet lavet af? 

Fibernet er som nævnt produceret i optisk fiber. Et fiberkabel er på tykkelse med et menneskehår, hvilket man ikke skal kimse af. Fiberkablet har muligheden for at transportere uendelige mængde data på trods af dens lille størrelse.  

Lyslederkablet er produceret af plastik eller glas. Lyslederkablet består af mange forskellige tråde, som er omgivet af lige netop glas eller plastik. Dette skyldes, at kernen skal være transparant, så lyset kan ledes igennem kablet. Det er på den måde at fibernet fungerer, og har muligheden for at transporterer dataen med lysets hastighed. Lyset sendes fra A til B og kastes derefter tilbage igen - dette gør også at lyset forbliver i røret, og dataen forsvinder deraf heller ikke. Kablet fungerer således mere som en lukket container, som lyset kan fragte sig frem og tilbage i. 

Er fibernet hurtigere? 

Det korte svar er: ja. Fibernet er noget hurtigere end de andre internetløsning, heriblandt bredbåndsløsninger DSL og COAX. Når det kommer til hastighed, så er der flere grunde til at fibernet er hurtigere.

Den ene grund er simpelthen fordi, at materialet og måden fibernet er lavet på er en bedre leder og hurtigere forbindelse til dataen. Lyslederkablet kan bære mere og hurtigere data end både COAX OG DSL. COAX er lavet af kabel og DSL er lavet af kobber, som ikke er nær så gode ledere (dog er begge internetløsninger udbredt mere og billigere end fibernettet). 

Derudover skal det nævnes at alt internet starter som fibernet, der er bare forskel på hvornår det ophører med at være fiber. Ved både en DSL og COAX løsning stopper fiber-forbindelsen inden husstanden, hvilket gør at meget af dataen går tabt. Det samme gælder faktisk mobilbredbånd. Her starter forbindelsen også som fiber indtil den når sendemasten, hvori den så bæres resten af vejen til husstanden i luften. 

Når det kommer til fibernet, så er det mere stabilt end alle de andre løsninger. Dette skyldes af samme årsager som ovenstående, men også fordi det er muligt at få symmetrisk forbindelse. symmetrisk forbindelse vil med andre ord betyde at både download og upload er den samme hastighed. Ofte når man handler internet gennem DSL eller COAX vil download hastigheden være højere end upload. Dette medfører at fibernet har en mere stabil forbindelse, og ikke bliver slået ud skulle der være 10 mennesker på nettet samtidig. Derfor er fibernet oplagt til større familier, kollektiver eller arbejdspladser, hvor der ofte er mange mennesker på nettet samtidig. 

I teorien vil fibernet kunne levere en hastighed på op imod en gigabyte i sekundet, men de fleste udbydere tilbyder til private en hastighed på mellem 20 og 1000 megabyte i sekundet - hvilket er mere end rigeligt for stort set alle husstande. 

Hvis du vil vide mere om forskellen mellem Fibernet og Bredbånd har vi lavet en artikel om det.

Kan jeg få fibernet? 

En af ulemperne ved fibernet er at det ikke er tilgængeligt i hele landet, hvor tværtimod DSL, COAX og mobilt bredbånd er tilgængeligt stort set i hele Danmark. Derfor inden man bliver fast besluttet på at man skal have fibernet i sit hjem, så skal man tjekke hvor det er tilgængeligt. 

Fibernet er dog stadig tilgængeligt mange steder rundt i landet, men udkants Danmark kan have problemer med at få det. Dog er alle storbyer, samt de fleste mellemstore byer inden for rækkevidde for fibernet. Derefter kommer det an på hvilken udbyder, hvorvidt det netop er muligt at få det i dit hjem. 

Der er ikke så mange udbydere af fibernet, som der er er af bredbåndsløsninger. De danske udbydere af fibernet er: Waoo, Hiper, Stofa, Yousee, Fullrate, Kviknet og Dansknet. Tjek vores sider om, kan jeg få fibernet? her. 

Fibernets priser 

Fibernet er betydeligt dyrere månedligt end bredbåndsløsninger. Dette skyldes, at du får en mere stabil hastighed og større hastighed. De fleste danske hjem har en bredbåndshastighed på 100 mbit i sekundet, og langt de fleste fibernetsudbydere tilbyder en hastighed på 100 mbit i sekundet for 229 kroner om måneden. Stofa er den billigste udbyder som tilbyder 100/100 hastighed for netop den pris. 

De forskellige priser på fibernet hos de forskellige udbyder skyldes, at der er stor konkurrence på markedet. TDC har længe kæmpe med energiselskaberne om at få dækket Danmark, men indtil nu har TDC været nødsaget til at dele deres kabler med konkurrenten Yousee. Det er derfor vigtigt at holde øje med priserne på markedet, da de kan variere.

Se om du kan få Fibernet og find de billigste priser via linket

Kasper Ottosen

Skrevet af

Kasper Ottosen
Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Kasper Ottosen har over 8 års erfaring med opsætning og salg af bredbånd, fra hans arbejde som elektriker og Tjekbredbånd.dk

Tjek internet på din adresse

Har du det rette internet til dit behov? Der er penge at spare…

Vil du have besked, når der er gode tilbud på fibernet og bredbånd hos dig?

Ved at tilmelde dig accepterer du Tjekbredbånds Privatlivspolitik og Betingelser.