Hvad er Coax? | Komplet Guide [2024]

Hvad er Coax?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 26. marts, 2024

Der findes flere typer af internetforbindelser, hvor en af dem er en COAX-forbindelse. Men hvad er COAX helt præcist? 

COAX er en bredbåndsløsning, hvor du modtager din internetforbindelse gennem dit TV-antennestik. Det er en velkendt teknologi, der har været anvendt i flere årtier, hvor der bruges COAX-kabler til at levere kabel-tv og internet- og telefonforbindelser.

Langt de fleste husstande i Danmark kan få en COAX-forbindelse. Det er i dag muligt for ca. 61% af alle husstande i landet at få deres internetforbindelse via kabel-TV. 

En COAX bredbåndsløsning er en af de mest populære løsninger. Med en COAX-forbindelse får du mest for pengene, idet du får en hurtig og billig internetforbindelse, som er let at installere.

I dette indlæg kan du læse mere om, hvad COAX er, hvordan det fungerer og hvilke forskelle der er på COAX og fibernet.

Hvad er et COAX kabel?

Et COAX kabel, også kaldet et koaksialkabel, gør det muligt for dig at bruge det samme kabel til for eksempel både TV og internet. Et koaksialkabel er det samme som et antennekabel og kan netop integrere flere forskellige signaler i samme kabel. 

Et koaksialkabel er en kabeltype, der er udarbejdet i kobber. Signalet i kablet sendes via elektriciteten i kobberet. Kablet skal tilsluttes dit TV-antennestik, hvor du med COAX-kablet kan opnå hastigheder helt op til 1000 Mbit/s.

Hvordan fungerer COAX?

COAX-forbindelsen leveres gennem dit TV-antennestik. For at få internetforbindelse, skal du tilslutte din router til dit TV-antennestik. Du kan både få internet og TV-forbindelse i samme løsning med en COAX-løsning.

Hvad er forskellen på COAX og fibernet?

COAX og fibernet er to forskellige typer af internet, som også er de to hurtigste løsninger på markedet lige nu. Der er dog flere ting du skal overveje, når du skal vælge imellem de to typer af internet. 

Den primære forskel på de to typer af internet er hastigheden, som skyldes de kabler internettet leveres gennem: 

 • COAX leveres via et koaksialkabel, som er udarbejdet i kobber
  - Kan opnå hastigheder helt op til 1000 Mbit/s
 • Fibernet leveres via et fiberkabel, som er udarbejdet i glas
  - Kan opnå hastigheder helt op til 5000 Mbit/s

Der er flere forskelle på Fibernet og COAX, som du i dette indlæg kan blive klogere på.

Fordele og ulemper ved COAX

Med COAX bredbånd får du hurtigt internet, men der er også nogle begrænsninger ved denne type af bredbånd.

Herunder finder du et overblik over, hvilke fordele og ulemper der er ved COAX, så du nemt kan finde ud af, om det er den bedste løsning for dig. 

Fordele

 • Hastighed: Selvom COAX-bredbånd ikke er lige så hurtigt som fibernet, kan det opnå hastigheder helt op til 1000 Mbit/s, som er nok til langt de fleste. 
 • Tilgængelighed: De fleste husstande i Danmark har COAX-kabler, og kan derfor få denne bredbåndsløsning. 
 • Pris: COAX bredbånd er den billigste bredbåndsløsning på markedet med priser fra ca. 139 kr. md. 

Ulemper

 • Hastighed: Fibernet kan levere hurtigere internet end COAX med hastigheder helt op til 5000 Mbit/s. 
 • Langsom upload: COAX har lavere upload hastighed end downloadhastighed, hvor du med fibernet typisk har den samme download- og upload hastighed.
 • Stabilitet: Bredbånd via kabel-tv kan blive påvirket af, hvor mange brugere der er på samme tid. Hastigheden kan derfor variere, når der er mange brugere på samme tid. 

Hvad koster det at få COAX?

De fleste internetudbydere tilbyder COAX bredbånd, hvorfor der også er konkurrence om at have den billigste løsning. Internet via et COAX-kabel er derfor ofte den billigste løsning med priser fra ca. 139 kr. md. til ca. 369 kr. md. 

I dette indlæg er det uddybet, hvad COAX bredbånd er. Ønsker du at danne et overblik over internetudbydere og deres priser, har du mulighed for at sammenligne de forskellige internetpakker her, så du nemt kan finde den bedste løsning til dine behov. 

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.