Skjul din IP-adresse - Anonym IP som ikke kan Spores [2024]

Skjul din IP-adresse

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 13. marts, 2024

I en tid hvor vi er mere på nettet end nogensinde før, er det vigtigt, at vi befærder os sikkert online og passer på vores personlige oplysninger. Noget af det, der kan afsløre mest om os på nettet, er vores IP-adresse. 

En IP-adresse er et unikt nummer, som alle der bruger internettet har. Din internetudbyder, hackere og andre uvedkommende, kan via din IP-adresse spore og følge din færden på internettet. For at undgå det kan du du skjule din IP-adresse ved at benytte en VPN. Du kan læse meget mere om VPN-forbindelser her

Derfor skal du skjule din IP-adresse

Måske du undrer dig over, hvorfor du skal skjule din IP-adresse. Du skal skjule din IP-adresse, hvis du ønsker at være privat på internettet og beskytte dine onlineaktiviteter mod din internetudbyder og andre uvedkommende. 

Du skal også skjule din IP-adresse, hvis du ønsker at skjule din virtuelle placering for hjemmesider og tredjeparter. Derudover får du mere frihed online, da du kan undgå de fleste censur- og overvågningsforanstaltninger. 

Ved at skjule din IP-adresse forhindrer du også din internetudbyder i at spore, hvad du foretager dig online, samt begrænse din internethastighed på baggrund af, hvad du laver.

Endnu en grund til at skjule din IP-adresse er, at du kan få adgang til geo-blokeret indhold. Det betyder, at du kan få adgang til indhold, som du ikke ellers vil have adgang til på din lokation - det kan eksempelvis være fordi indholdet ikke er tilgængeligt i dit land.

Du kan læse mere om hvad er en ip-adresse her.

Skjul din IP-adresse med VPN

Skjul din IP-adresse med VPN

Den bedste måde at skjule din IP-adresse på, er ved at benytte en VPN til at kryptere din forbindelse. En VPN kan både skjule din IP-adresse og kryptere din onlineaktivitet. Du kan på den måde opnå maksimal beskyttelse af dine personlige oplysninger. 

For at få maksimal beskyttelse er det vigtigt at benytte en VPN på alle dine enheder såsom smartphone, computer, tablet og printer. Det er også en rigtig god idé at benytte en VPN på din router i hjemmet.

En VPN forbinder dig til en krypteret og privat server, i stedet for en server som er ejet af din internetudbyder. Det medfører, at din aktivitet ikke kan spores, gemmes eller i værste tilfælde misbruges af tredjeparter.

En VPN-forbindelse er yderligere rigtig god, hvis du ønsker at omgå geo-blokeret indhold på eksempelvis streamingtjenester. Her har du eksempelvis mulighed for at se amerikansk Netflix, samt du har mulighed for at se fx dansk Amazon Prime Video, når du er ude at rejse.

Hvordan virker en VPN?

En VPN-forbindelse er en form for privat netværk, som du kan bruge, hvis du ønsker at være mere sikker i din færden på internettet. Dine oplysninger, herunder din IP-adresse, skjules når du benytter en VPN-forbindelse og der er dermed ikke nogen der kan følge med i, hvad du laver, når du er online. 

Man kan sammenligne en VPN-forbindelse med en slags tunnel under jorden. Der bliver, når du benytter en VPN-forbindelse, etableret en form for virtuel tunnel mellem dig og den VPN-server, du har valgt at benytte. Al den data, som sendes gennem denne tunnel, er beskyttet. 

Den VPN-server du benytter, vil udgøre kilden til dine data, når du benytter den til at være på internettet. Det betyder, at både din internetudbyder og andre tredjeparter ikke kan se, hvad du foretager dig online eller hvilke hjemmesider du tilgår. 

Vi har fundet en video, som kort og simpelt på engelsk forklarer, hvad en VPN-forbinde er, samt hvordan det fungerer: 

De bedste VPN-udbydere

Der findes utallige VPN-udbydere på markedet og det kan være virkelig svært at navigere i, hvilke der er gode og hvilke der er knap så gode. Det er vigtigt, at du vælger en pålidelig og sikker VPN-tjeneste for at sikre, at dine oplysninger bliver beskyttet. 

Der er stor forskel på, hvor mange servere de forskellige udbydere har, samt hvor stabile deres forbindelser er. En god VPN-forbindelse er hurtig, nem at bruge og sikker. Det er vigtigt, at den VPN-forbindelse du vælger, vægter din sikkerhed højt.

Vi vil liste de 11 bedste VPN-tjenester herunder: 

 1. ExpressVPN
 2. NordVPN
 3. Surfshark
 4. CyberGhost
 5. Ivacy VPN
 6. IPVanish
 7. PureVPN
 8. ProtonVPN
 9. VyprVPN
 10. HideMyAss
 11. UltraVPN

Du kan læse om fordele og ulemper ved de forskellige tjenester, samt meget andet om dem, som eksempelvis Trustpilot-score og priser, i vores VPN-test lige her.

Skjul din IP-adresse med VPN

Skjul din IP-adresse med Tor Browser

En anden måde, hvorpå du kan skjule din IP-adresse, er ved at benytte Tor Browser. Tor Browser er en browser ligesom Google Chrome, Firefox og Safari, dog er dens grundlæggende funktion at skjule dine online fodspor og gøre det muligt for dig at tilgå internettet anonymt. 

Tor er en non-profit organisation, som promoverer online fortrolighed. Selvom både Tor og VPN begge gør det muligt at tilgå internettet anonymt, så er det to meget forskellige teknologier, der ligger bag.

Det er forholdsvist nemt at bruge Tor, først downloader og installerer du Tor Browser og benytter denne, i stedet for Chrome, Firefox, Safari eller hvilken anden browser du normalt bruger. Alt det du foretager dig i Tor Browser vil være privat og sikkert. 

Browseren fjerner de informationer om dig, såsom placering og tid, som vil kunne anvendes af eksempelvis tredjeparter til at lære mere om dig. Derudover krypterer den de resterende informationer, så de heller ikke kan spores tilbage til dig. 

Det er dog vigtigt at pointere, at Tor Browser ikke gør dig 100% sikker på nettet. Mange mener, at Tor er nem at hacke og der kan dermed være en risiko for, at hackere kan komme i kontakt med dine informationer. 

Derudover kan regeringskontorer se, at du anvender Tor Browser og selvom de ikke kan se, hvad du foretager dig, kan det stadig være et rødt flag for dem, hvis de ser at du benytter Tor.

Hvis du vil være helt sikker på, at du forbliver anonym, er det en god idé at benytte en VPN-forbindelse sammen med Tor Browser. Vi anbefaler at benytte ExpressVPN, eller en af de andre VPN-forbindelser som vi nævner i afsnittet om de bedste VPN-tjenester.

Du kan læse mere om hvilke VPN-tjenester, der er de bedste, samt hvilke fordele og ulemper de hver især har lige her.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.