Hvad er WPS? | Komplet Guide [2023]

Hvad er WPS?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 25. september, 2023

De fleste af os anvender trådløst internet hver dag, når vi skal tilgå internettet. Men opsætningen af trådløst internet kan nogle gange være en udfordring, især når det kommer til at sikre det ordentligt. 

Wi-Fi Protected Setup (WPS) er en funktion, der er udviklet til at lette processen med at oprette en sikker forbindelse mellem en Wi-Fi-router og en enhed uden at skulle indtaste en adgangskode. 

Men hvad er WPS, hvordan aktiveres det og hvilke fordele og ulemper er der ved WPS? Det kan du blive klogere på i dette indlæg.

Hvordan aktiveres WPS?

WPS findes i mange trådløse routere. For at bruge WPS skal du have en enhed der understøtter WPS. Herunder er der en oversigt over to metoder til at oprette forbindelse med WPS.

Knap-metode 

På de fleste routere er der en WPS knap, som du kan trykke på. Når du har trykket på WPS knappen, så kan du oprette forbindelse til routeren på dine enheder, uden at du skal indtaste et kodeord. 

Når du har anvendt WPS knappen til at oprette forbindelse, så er det ikke nødvendigt at skulle gentage processen igen, da din enhed kan huske den nødvendige data for at kunne oprette forbindelse igen.

PIN-metode

Du kan også bruge en PIN-kode til at oprette forbindelse, hvis ikke din router har en WPS knap. I dette tilfælde skal du bruge en ottecifret PIN-kode som skal indtastes. Når koden er indtastet, etablerer routeren forbindelse til enheden.

Fordele og ulemper ved WPS

Der er både fordele og ulemper ved at anvende WPS. Herunder finder du et overblik over de væsentligste fordele og ulemper. 

Fordele

  • Hurtigt: Det er hurtigt at oprette forbindelse mellem din router og dine trådløse enheder, såsom smartphone, computer eller Smart TV. For at oprette forbindelse kan du trykke på WPS knappen på din router. 
  • Brugervenligt: Det er simpelt at anvende WPS, da du kun skal trykke på én knap for at blive forbundet. Det er derfor nemt for de fleste at benytte sig af WPS. 

Ulemper

  • Ikke 100% sikkert: WPS er en nem og sikker måde at oprette forbindelse til et trådløst netværk på, men der er fundet flere sårbarheder. Det kan nemlig være nemt for en hacker at gætte PIN-koden og oprette forbindelse uden adgangskoden. 
  • Alle kan få adgang til din WPS: En af ulemperne ved WPS er, at alle som har adgang til din router vil kunne aktivere WPS, og muligvis også kunne se WPS PIN-koden. 

WPS er altså et system, som er nemt og sikkert at bruge. Men, det er ikke en erstatning for en god adgangskode. Det er nemlig muligt for alle at få adgang til din router. I stedet kan du også oprette forbindelse til et trådløst netværk ved at indtaste netværksnavn og adgangskode.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Kasper Ottosen, vores bredbåndsekspert med 8 års erfaring. Han har i 2023 hjulpet over 300.000 brugere med at finde det perfekte bredbånd og arbejder på spændende internetprojekter.