Hvad er DNS? | Komplet Guide [2024]

Hvad er DNS

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 16. februar, 2024

Når vi surfer på internettet og indtaster webadresser i vores browsere, er der en bagvedliggende teknologi, som gør det muligt at oprette forbindelse til de ønskede hjemmesider. Denne teknologi kaldes DNS.

DNS står for Domain Name System. DNS er et globalt system, der omdanner et domænenavn til en IP-adresse. Dette gør det muligt for os at få adgang til hjemmesider ved at søge på et domænenavn i stedet for en IP-adresse, som består af mange-cifrede tal.

Alle hjemmesider er unikke med hvert deres domænenavn. Vores domænenavn er f.eks. tjekbredbaand.dk / find-internet.dk. Men hvad er DNS? I dette indlæg kan du blive klogere på hvordan DNS fungerer og hvorfor det er vigtigt for internettets drift. 

Hvordan fungerer DNS?

Formålet med DNS er at fungere som en slags “telefonbog” for internettet. Når du skal finde frem til en bestemt hjemmeside på internettet, indtaster du domænenavnet, som eksempelvis tjekbredbaand.dk / find-internet.dk   

Når vi indtaster domænenavnet i vores browser, sender vores computer en forespørgsel til en DNS-server for at få den tilknyttede IP-adresse. 

DNS-serveren svarer derefter med den rigtige IP-adresse, hvilket gør det muligt for vores computer at oprette forbindelse til det ønskede websted. Processen tager ikke mange millisekunder, og vi opdager derfor slet ikke at processen sker. 

DNS struktur

DNS er organiseret i en hierarkisk struktur, der består af flere niveauer. Det øverste niveau kaldes “rodniveauet”. Herunder findes top-level domain (TLD). TLD’erne er dem, du f.eks. kender som .com, .dk, .org. Vores TLD er derfor “.dk”. 

Under hvert TLD findes der et second-level domain (SLD). SLD er navnet på hjemmesiden, som man selv finder på. Eksempelvis er vores SLD “tjekbredbaand”. Det er derfor også vigtigt, at vælge et godt domænenavn, som folk kan huske.

Hvorfor er DNS vigtigt?

DNS spiller en afgørende rolle i internettets funktion og tilgængelighed. DNS er det system, der giver internettet sin struktur. Det er med til at oversætte de let huskelige domænenavne til de nødvendige IP-adresser, der er afgørende for at oprette forbindelse til websteder. 

DNS gør internettet meget mere brugervenligt. Uden DNS ville vi skulle huske og indtaste IP-adresser for at få adgang til websteder. Ved at levere en nem og brugervenlig måde at navigere internettet på har DNS revolutioneret, hvordan vi bruger internettet.

Kan man købe et domæne?

Hvis du skal have din egen hjemmeside, så er det nødvendigt at have dit eget domæne. Helt konkret, så kan man kun leje et domæne. Det sker typisk via et webhotel, hvorigennem man får sit domæne og en plads på deres server. 

Er du på udkig efter et domæne? Så tjek vores side omkring webhoteller.

Der er flere ting som du skal overveje inden du køber et domæne. Det kan være domæne historikken, om det er ledigt og hvornår det udløber. Hvis du ønsker at vide mere om køb af et domæne, kan du læse dette indlæg.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.