Internetforbindelse | Komplet Guide [2023]

Find den rigtige internetforbindelse

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 25. september, 2023

Er du i tvivl om, hvilken internetforbindelse du skal vælge? Så er du ikke alene. Det kan være vanskeligt at finde rundt i de mange forskellige typer af internet og internetforbindelser, som er på markedet. Her får du gode råd til, hvordan du vælger den rigtige internetforbindelse, samt hvilken hastighed du skal vælge.

Sådan finder du den rigtige internetforbindelse til dig

Bredbånd, fibernet eller mobilt bredbånd… er du også i tvivl om, hvad du skal vælge? I dag er der langt flere muligheder at vælge mellem, når du skal have internet. Hvis ikke du er synderligt it-interesseret, kan det være svært at finde rundt i de mange forskellige typer af internet og internetforbindelser på markedet.

Hvilken hastighed egner sig eksempelvis bedst til dit forbrug, og hvilken internetforbindelse er overhovedet tilgængelig dér, hvor du bor? Herunder får du en introduktion til de forskellige typer af internetforbindelser samt et overblik over dine muligheder, så du kan træffe den rigtige beslutning.

den rigtige internetforbindelse

Internet med høj upload- eller downloadhastighed?

Før du vælger, hvilken internetforbindelse der passer til dit behov, skal du først og fremmest tage stilling til, hvor hurtig en internetforbindelse du har brug for – og ikke mindst, om du skal vælge en internetforbindelse med høj uploadhastighed, downloadhastighed eller en kombination.

Oftest bliver der udelukkende taget udgangspunkt i downloadhastigheden. Det skyldes, at det er downloadhastigheden, som er mest væsentlig, da du i princippet downloader, når du streamer film, serier, musik og lydbøger eller bare surfer på nettet. Alligevel kan du i nogle tilfælde få brug for en høj uploadhastighed også.

Uploadhastigheden bliver anvendt, når du ligger filer op på nettet – eksempelvis når du uploader billeder til sociale medier, synkroniserer dine dokumenter med Dropbox, lægger videoer på YouTube eller sender en mail med en vedhæftet fil. I de fleste tilfælde kan du nøjes med en lavere uploadhastighed end downloadhastighed.

Hvis du arbejder hjemmefra, kan det dog være en god idé at vælge en internetforbindelse med en høj uploadhastighed. Her kan der være behov for, at du lægger større filer op på nettet, og så er uploadhastigheden et essentielt parameter.

høj upload

Typer af internetforbindelser

Du kan overordnet set vælge mellem tre forskellige typer af internetforbindelser: bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd. Men hvilken internetforbindelse skal du egentlig vælge? Faktisk er valget slet ikke så svært, men det kræver, at du ved, hvad der definerer de enkelte internetforbindelser. Herunder følger en kort introduktion til de enkelte.

Bredbånd

Det traditionelle bredbånd er den mest udbredte internetforbindelse i Danmark, hvilket skyldes, at det er tilgængeligt i de fleste husstande. Der findes to typer af bredbåndsløsninger, du kan vælge mellem – en COAX-forbindelse eller en ADSL-forbindelse. Det lyder måske teknisk, men det er faktisk ikke tilfældet.

ADSL-forbindelsen bliver transporteret via kobberledninger, og derfor får du en lavere internethastighed. Du får dét, der går under betegnelsen ‘asymmetrisk internetforbindelse’, hvilket i modsætning til fibernet ikke giver dig samme upload- og downloadhastighed.

ADSL-bredbånd er den mest udbredte internetløsning i Danmark. COAX er en anden type bredbånd, som bliver leveret gennem tv-kablerne. Fordelen ved at vælge denne internetforbindelse er, at du ofte kan købe den sammen med en tv-pakke, hvilket giver dig mulighed for at spare penge.

Fibernet

Fibernet er et forholdsvist nyt begreb, der kom til landet i 10’erne. Faktisk var der i 2005 under 5000 private adresser i Danmark, der havde fibernet. I dag er tallet dog væsentligt højere, da fibernet er blevet mere langt mere populært. Det skyldes blandt andet, at fibernet er hurtigere og mere stabilt end det traditionelle bredbånd.

Fibernet bliver leveret gennem såkaldte lyslederkabler. De er designet til at kunne transportere store mængder af data i løbet af ganske kort tid. Faktisk bliver internettet leveret med lysets hast, hvilket er grunden til, at det hedder ‘lyslederkabler’. Ønsker du en hurtig og stabil internetforbindelse, er fibernet derfor den bedste løsning.

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er en anden type internetforbindelse, der, som navnet antyder, er mobilt og dermed langt mere fleksibelt end både traditionelt bredbånd og fibernet. Når du vælger mobilt bredbånd, kan du tage din internetforbindelse med dig overalt. Det er en fordelagtig løsning, hvis du ofte bruger internettet uden for hjemmet.

Du kan dog også sagtens bruge mobilt bredbånd som det primære internet i hjemmet. Det fungerer på stort set samme måde som et mobilabonnement, hvor du får et simkort, som du sætter i en router. Efterfølgende leverer routeren trådløst internet til alle i husstanden. Typisk har du dog kun en vis mængde data, du kan bruge hver måned.

Her kan du måle din internethastighed

Er du i tvivl om, hvor høj din nuværende internethastighed? Hvis du ikke føler, at internetforbindelsen lever op til dit behov, kan det være en god idé at tjekke, hvor hurtig din nuværende egentlig er. Det giver dig blandt andet mulighed for at vurdere, hvilken hastighed du bør gå efter, hvis du skifter til en ny udbyder.

Det er ikke altid til at vide, om du har en langsom forbindelse, eller om du rent faktisk får det, du betaler for. Det kan du finde ud af ved at teste hastigheden på dit internet, og det er faktisk slet ikke så svært. Vi har udviklet en hastighedstest, som inden for ganske få sekunder måler din internethastighed. Prøv vores hastighedstest her.

hastighed

Hvor mange Mbit har jeg brug for?

Din internetforbindelse skal passe til dit forbrug. Vælger du en internetforbindelse med en hastighed, som ikke passer til dit forbrug, risikerer du at få en langsom forbindelse, eller at du betaler et højt månedligt beløb for en hurtig internetforbindelse, som du i virkeligheden ikke har behov for.

Her skal du kigge på, hvor mange megabit i sekundet (Mbit/s), du får. Antallet af megabit i sekundet afgør, hvor hurtig din internetforbindelse er, og dermed også hvad du kan bruge din internetforbindelse til. Jo højere megabit i sekundet, desto hurtigere internetforbindelse – og det gælder både for download- og uploadhastighed.

Bruger du bare internettet til sociale medier og surfe på nettet, kan du sagtens nøjes med 100 Mbit/s. Hvis du streamer film, serier, musik og lydbøger, er 300-500 Mbit/s mere passende. Har du et stort forbrug, eller er der flere i husstanden, er 500-1000 Mbit/s eller derover den bedste løsning. Du kan læse mere om, hvad Mbit betyder her.

Hvis du også ønsker at sparre penge på akasse, kan du finde den bedste og billigste akasse til dit behov her.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Kasper Ottosen, vores bredbåndsekspert med 8 års erfaring. Han har i 2023 hjulpet over 300.000 brugere med at finde det perfekte bredbånd og arbejder på spændende internetprojekter.