Google Tag Manager (noscript) End Google Tag Manager (noscript)


TjekBredbånd er reklamefinansieret
Kasper Ottosen
23 august, 2021

Forskellen på Fibernet og Bredbånd


Det kan være svært som forbruger at finde rundt i de mange forskellige internetløsninger, og endnu sværere at forstå hvad forskellen er på dem. Fibernet, bredbånd, COAX, adsl forbindelse og optisk fiber er alle termer, som bliver smidt rundt og det er de færreste som kender forskellen. Den primære forskel på fibernet og bredbånd er hastigheden, hvilket skyldes kablerne, som internettet bliver leveret fra. Læs mere om de to internetmuligheder nedenfor, og få et bedre overblik over løsningerne. 

Hvad er forsekellen på fibernet og bredbånd?

Fibernet er internet som leveres igennem et fiber kabel, mens bredbånd er internet der leveres igennem Coax kabel. Da et fiber kabel er lavet af glas kan den levere over 1000 gange så hurtig internet sammenlignet med Coax kabel der er lavet af kobber. Det er derfor muligt at en mbit forbindelse der er meget hurtigere og mere stabil med fibernet til forskel for alm. bredbånd.   

Hvad er fibernet? 

Fibernet er den nyeste teknologi indenfor internetløsninger, og det er primært kablet som er revolutionerende. Fibernet bliver leveret gennem optisk fiber. Optisk fiber er produceret i plastik og glas, hvori der kan skydes lys igennem. Dette gør at hastigheden af internettet bliver ledt videre hurtigt, da det transporteres på anden vis end hos de andre internetløsninger.

Lyset optisk bliver ledt gennem rør, som ikke er synligt for det menneskelige øje. Disse rør gør det også sikkert at installere og flytte på ledninger. Samtidig er dette også en mere miljøvenlig løsning end de andre kabelløsninger. 

Da fibernet bliver transporteret via lys, og dermed med lysets hastighed, så går der meget lidt data til spilde i transporten. Dette gør, at det er muligt at transportere store mængde data uden spild og over store afstande. 

Den vigtigste feature som fibernet tilbyder, som andre løsninger ikke gør, er at det er symmetrisk internet. Symmetrisk internet er en betegnelse for, når upload og download hastigheden er ens. Dette er en fordel, hvis man bor i kollektiv, har mange børn eller generelt set mange brugere på nettet samtidig, da det ikke vil sænke hastigheden eller ydeevnen.  

Du kan tjekke om du kan få fibernet her.

Hvad er bredbånd? 

Der findes to typer bredsbåndsløsninger. Der er tale om løsningen, hvor internettet kommer ud gennem telefonstikket og den, der leveres, via kabel-tv stikket. 

ADSL forbindelsen bliver transporteret via kobber ledninger, og er ikke på samme vis mulig som ved fibernet. Dog er det stadig muligt at få høj internethastighed ved denne løsning.Internettet som kommer gennem telefonstikket kaldes ADSL forbindelse. ADSL forbindelse har en asymmetrisk forbindelse, hvilket modsat fibernet, ikke leverer samme upload og download hastighed. ADSL er den mest udbredte internetløsning i Danmark, og det skyldes at det er let tilgængeligt for alle husstande. 

Den anden bredbåndsløsning er COAX-forbindelse, som kommer via kabel-tv kablerne. Fordelen ved denne forbindelse er, at den kan ofte kan købes sammen med din tv-løsning, hvilket kan give en økonomisk fordel. 

En sammenligning af fibernet og bredbånd

Den måske væsentligste fordel at kende til mellem de to internetløsninger er den tilgængelighed. Det nytter ikke noget, at ville have fibernet, men ikke kunne få det til siden bolig. Fibernet er ikke så bredt tilgængeligt som de forskellige bredbåndsløsninger, som kan fås til stort set alle hjem i Danmark. Samtidig er det ikke alle internetudbydere, som tilbyder fibernet. Når det kommer til Fibernet er det kun udbydere som Yousee, Hyper, Waoo, Stofa og Kviknet som tilbyder dette. Hvorimod alle udbydere i Danmark tilbyder almindelige bredbåndsløsninger. 

Sammenligner med de to forbindelser, så vil fiberbredbånd i de fleste tilfælde vinde. Stabiliteten er bedre ved fibernet og vil uafhængigt af antallet af mennesker på nettet forblive den samme. Bredbånd, COAX eller ADSL, vil kvaliteten kunne svinge meget alt efter hvor mange der er på. Det er muligt at opnå noget større hastighed ved fibernet end ved bredbånd. Dog skal man også være villig til at betale ekstra for det. Prisen for fibernet er betydelig dyrere hver måned end bredbånd. Alt efter udbyder vil det variere prismæssigt, men generelt er det omkring dobbelt så dyrt at erhverve sig fibernet end bredbånd. 

Fibernet er en hurtigere og mere stabil løsning end bredbånd, dog vil det koste betydeligt mere at anskaffe det. Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på hvor det er mulighed at få fibernet.

Hvis du ønsker at finde det bedste og billigste Fibernet eller Bredbånd, kan du finde det i disse links hvor vi giver et bedre overblik.

logo

Indtast din e-mail og få tilbud og gode råd om bredbånd:

Betingelser