Google Tag Manager (noscript) End Google Tag Manager (noscript)


Find den rigtige internetforbindelse

Kasper Ottosen
Forfatter: Kasper Ottosen
Opdateret: 23 august, 2021

Hvis ikke man har en teknisk snilde eller interesserer sig besynderligt meget for IT, kan det være svært at finde rundt i de mange forskellige typer af internet og internetforbindelser, der findes på markedet. For hvilken hastighed egner sig bedst til dit forbrug og hvilken type forbindelse er nødvendig - eller tilgængelig - der hvor du bor? Det er ikke altid til at vide, og derfor kan det måske være nødvendigt for dig at blive guidet i den rigtige retning - og det kan du i hvert fald blive i dette blogindlæg. For her giver vi dig et kort og konkret overblik over de ting, du skal vide om internetforbindelser, så du kan træffe en god og informeret beslutning.

Typer af internetforbindelser

For at gøre det lidt ekstra besværligt, findes der faktisk hele tre forskellige typer af internetforbindelser - nemlig almindeligt bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd. Men faktisk er det ikke så besværligt endda. Og herunder vil vi i hvert fald gøre vores for at forklare de tre forskellige former for internet så godt og nemt som overhovedet muligt.

Bredbånd forbindelse

Det traditionelle bredbånd er den mest udbredte form for internet i Danmark. Det er den slags forbindelse, som langt de fleste af os er vokset op med - for det var nemlig den første internetforbindelse, der kom på markedet. Det traditionelle bredbånd leveres via TV-stikket eller via telefonstikket - også kaldet ADSL, som står for Asymmetric Digital Subscriber Line. Og selvom det måske lyder lidt teknisk, er det faktisk den forbindelse, der er mest almindelig herhjemme. Så du har helt sikkert prøvet at være på en ADSL-forbindelse før. Det er desuden den type af internet, der er nemmest at få i sit hjem, netop fordi den leveres via TV- eller telefonstik, og derfor kan installeres i langt de fleste danske hjem.

Fibernet forbindelse

Fibernettet kom til Danmark i midten af 10’erne. Ja, faktisk var der i 2005 under 5000 fibernetforbindelser på private adresser i Danmark. I dag er dette tal dog langt højere, fordi fibernettet langsomt er blevet mere og mere udbredt. Det er nemlig meget hurtigere og meget mere stabilt end det traditionelle bredbånd, hvilket er grunden til, at det er blevet meget populært i de danske hjem.

Fibernet leveres ved hjælp af såkaldte lyslederkabler, som er designet til at kunne levere store mængder af data på meget kort tid. Ja, faktisk med lysets hastighed - deraf navnet. Hvis du ønsker at at få en hurtigere og mere stabil internet forbindelse, så tjek om du kan få fibernet på din adresse her.

Mobilt bredbånd forbindelse

Mobilt bredbånd er - som navnet antyder - en mobil og dermed fleksibel internetløsning. Mobilt bredbånd betyder, at man i princippet kan tage sin internetforbindelse med sig overalt. Og dermed er det en fordelagtig løsning for personer, der ofte tager offentlig transport, fordi de har mulighed for at tage deres router med på farten.

Men faktisk kan mobilt bredbånd også bruges som en internetforbindelse i hjemmet. Det fungerer nærmest på samme måde som et mobilabonnement. Man får nemlig et simkort, som indeholder en vis mængde data - og dette sim kort placeres i en router, som kan lave en trådløs internetforbindelse til alle boligens beboere. Dog skal man her være opmærksom på, at man - i modsætningen til bredbånd og fibernet - kun har en vis mængde data, der kan bruges hver måned.

Hvilken internethastighed skal du vælge?

Udover at der findes forskellige former for internet, findes der også - for at det ikke skal være løgn - flere forskellige hastigheder at vælge imellem. Og når det kommer til hastigheder, er der naturligvis også nogle hastigheder, der egner sig bedre til bestemte forbrug end andre. For hvis du eksempelvis ikke bruger internettet i dit hjem til andet end at sende mails og scrolle på Facebook, har du naturligvis ikke brug for lige så høj en hastighed som personer, der streamer spil, film og serier mange timer om dagen.

Som udgangspunkt kan man sige, at en hastighed mellem ti og 20 Mbit (som er noget nær den laveste hastighed, der findes på markedet) egner sig godt til dig, der kun bruger nettet til at tjekke mails, se YouTube videoer og at høre musik. En lav hastighed som denne kan også godt bruges til at se film eller serier på en streamingtjeneste, men er I flere personer i din bolig, som skal bruge nettet samtidigt, er I bedre tjent med en højere hastighed.

Det kunne for eksempel være mellem 20 og 50 Mbit. Denne hastighed er god til mange ting og er derfor også en af de mest brugte herhjemme. Den kan følge med selvom flere familiemedlemmer bruger internettet på samme tid til at tjekke sociale medier, se en TV-serie og spille et spil på nettet. Har du derimod et stort behov for hurtigt og stabilt internet - for eksempel hvis du ofte laver opkald over nettet via Skype eller Zoom, sender live-feeds af spil eller måske ofte downloader store filer fra internettet, kan det kræve, at du har en forbindelse på mellem 50 og 100 Mbit. En hastighed i denne skala er også meget velegnet til de store familier, er bruger internettet meget og i længere perioder.

Tjek din internethastighed

Måske er du nu blevet i tvivl om hvorvidt du egentlig har den internethastighed, der passer til dine behov? Det kan vi godt forstå, at du er blevet nysgerrig på. For det er ikke altid til at vide, om man har en langsom internetforbindelse og får det, som man betaler for - eller omvendt, om man betaler for en internetforbindelse, som er langt højere end hvad man egentligt har brug for. Og det kan du finde ud af ved at bruge vores hastighedstest, som inden for ganske få sekunder laver en måling af internetforbindelse og viser dig den hastighed og forbindelse, du bruger lige nu.

Tjek din internetforbindelse på din adresse

Når du har taget hastighedstesten og fundet ud af, om du eventuelt bør skifte internetforbindelse, kan du med fordel lave en internetforbindelse test for at undersøge hvilke internetforbindelser, der er tilgængelige på din adresse. Og netop dette kan du naturligvis også finde ud af her hos TjekBredbånd.

 

Kasper Ottosen

Skrevet af

Kasper Ottosen
Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Kasper Ottosen har over 8 års erfaring med bredbånd, fra hans arbejde som elektriker og Tjekbredbånd.dk

logo

Indtast din e-mail og få tilbud og gode råd om bredbånd:

Betingelser