Hvad er IP-telefoni? - Komplet Guide

Hvad er IP-telefoni?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 16. februar, 2024

IP-telefoni er kort fortalt opkald over internettet. Mange kender teknologien fra Skype og Facetime, der begge er nyere former for IP-telefoni. Med IP-telefoni foretages opkald via internettet og altså ikke via en kredsløbskobling, som almindelige, gammeldags telefonopkald gør.

Både fastnet- og mobiltelefoner kan benyttes til opkald ved hjælp af IP-telefoni, og mange internetudbydere har IP-telefoni inkluderet i deres bredbåndspakker. Der findes både fordele og ulemper ved IP telefoni, som du kan blive klogere på herunder. Her er alt du skal vide.

Hvordan fungerer IP-telefoni?

Bag IP-telefonien ligger en masse teknologi, men så tænker du måske, hvordan fungerer IP-telefoni?

Teknologien bag IP-telefoni betegnes med VoIP, hvilket står for "Voice over IP". VoIP-teknologien foregår ved at små datapakker med information, sendes over internettet, når der foretages et opkald ved hjælp af IP-telefoni.

Når du ringer med IP-telefoni, kan du anvende både en mobiltelefon eller fastnettelefon. Her transporteres samtalen fra den ene part til den anden som datapakker, og teknologien fungerer, som når der sendes mails, dog er der tale om opkald og ikke skrevne beskeder. 

Fordele ved IP-telefoni

Der findes flere fordele ved IP-telefoni, dog er en af de helt store fordele at du kan spare penge ved opkald på tværs af landegrænser.

Du kan som forbruger foretage opkald fra Danmark til udlandet, uden at betale en tårnhøj opkaldsafgift til mobilselskaberne.

Når du skal foretage opkald ved hjælp af IP-telefoni over bla. Skype eller Facetime, kræver det blot en stabil internetforbindelse. Er internetforbindelsen god ved begge computere eller mobiltelefoner, kan du opnå en god samtalekvalitet.

Foretager du et opkald derhjemme, hvor du har bredbånd, kan du foretage opkald helt gratis. De seneste par er telefonselskaberne begyndt at tilbyde gratis opkald til udlandet via dit mobilabonnement, og IP-telefoni har derfor fået konkurrence på teknologiens største fordel.

Som forbruger er en af fordelene, at IP-telefoni er en billig teknologi. 

De seneste år tilbydes der nu gratis opkald til udlandet hos flere internetudbydere, dog gælder det ofte kun inden for EU. Ønsker du at foretage opkald uden for EU, er IP-telefoni ofte stadig den billigste løsning.

Ulemper ved IP-telefoni

IP-telefoni har som andet teknologi også ulemper, og en af de helt store kan være internetforbindelsen. Når du foretager et opkald med IP-teknologi, er der naturligvis behov for en god og stabil internetforbindelse.

Befinder du dig et sted med en dårlig internetforbindelse, kan du dermed opleve udsving og svigt i forbindelse og opkaldskvaliteten. Derudover er det vigtigt, at begge parter i opkaldet har en god forbindelse til internettet.

Du er altså i høj grad afhængig af en god internetforbindelse ved opkald via IP-telefoni. Har du ikke mulighed for at opnå dette, vil en anden form for opkald sandsynligvis være bedre. 

Bor du et sted med dårlig internetforbindelse, kan den påvirke dine opkald med IP-telefoni. Det vil altså minde om et almindeligt opkald, når du befinder dig et sted med dårlig dækning.

Hvilken form for opkald, der vil være mest hensigtsmæssig for dig at bruge, afhænger med andre ord, i høj grad af hvor du befinder dig.

Hvad koster IP telefoni?

IP-telefoni er ikke en dyr teknologi, og er ofte et billigt alternativ til udlandsopkald med dit mobilabonnement på din telefon.

Det koster typisk mellem 20-30 kr. om måneden at benytte IP-telefoni. Der findes flere udbydere på markedet, og du har derfor mulighed for at vælge mellem flere forskellige pakker og abonnementer.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.