Hvad er et Webhotel? | Komplet Guide [2024]

Hvad er et webhotel?

Camilla Fynbo Forfatter: Camilla Fynbo
opdateret Opdateret: 20. februar, 2024

Der findes en række forskellige udbydere af webhoteller. Men hvad er et webhotel egentlig, og hvad bruger du det til? Det kan du finde en forklaring på i indlægget her.

Et webhotel er en plads på en server, hvor du kan opbevare dit website og sikre dig, at det altid er tilgængeligt online. Webhotellet får du typisk gennem et hosting firma, hvor du betaler for at få en plads på deres server.

Hvad bruger man et webhotel til?

Et webhotel er til dig, som ønsker at etablere din egen hjemmeside på internettet.

Gennem et webhotel kan du få dit website ud på nettet, så det kan ses af andre. Det fungerer på den måde, at du gennem en hostingudbyder køber et domæne for en periode.

Domænet er navnet på dit website, som fungerer som din internetadresse. Domænet og websitet kommer til at ligge på webhotellets server, så det er tilgængeligt på internettet.

Langt de fleste webhoteller tilbyder forskellige features, som du med fordel kan gøre brug af til at opbygge dit website.

Nogle af disse features er blandt andet elementer som kundesupport, backups af dit website og en nem måde at installere dit CMS-system på. Eksempler på CMS-systemer kunne være WordPress og Joomla.

Du kan læse meget mere om WordPress her.

Skal man have et webhotel?

Du vælger egentligt selv om du vil have et webhotel. Ønsker du ikke at gøre brug af et webhotel, kan du anvende din egen server.

Vælger du at bruge din egen server, så skal du være opmærksom på, at du selv har ansvaret hvis serveren går ned.

Der kan være mange grunde til at en server går ned. Det kan blandt andet skyldes, at websitet har mange besøgende, en kompliceret backend kode eller noget helt tredje.

Hvad skal du overveje, hvis du bruger din egen server?

Du skal særligt tænke på serverens fysiske placering, da det vil have indflydelse på websites hastighed.

Jo længere en server står væk fra brugerens fysiske adresse, desto længere tid tager det at besvare brugerens forespørgsel.

Det vil sige at hvis brugeren er langt væk fra serveren, så vil der gå længere tid før vedkommende kan se det de har efterspurgt i f.eks. Google.

Hvad sker der hvis serveren går ned?

Hvis serveren går ned vises dit website ikke længere på nettet og derfor vil ingen kunne finde frem til din hjemmeside. 

Det kan blive en stor udfordring, hvis du ikke selv er i stand til at få serveren op at køre igen.

Derfor anbefaler vi, at du gør brug af et webhotel, hvor du er bedre sikret, hvis uheldet er ude. Typisk har de også etableret en backup server, så dit website aldrig forsvinder fra internettet.

Kan man have flere domæner på et webhotel?

Det er ingen selvfølge, at du kan have flere domæner på det samme webhotel. En del udbydere tilbyder kun ét domæne per webhotel.

Så det er en god idé at undersøge om webhotellerne tilbyder, at du kan have flere domæner på ét webhotel.

Sker det at du har bundet dig hos et webhotel, som kun kan have ét domæne, så kan du selvfølgelig altid skifte. Webhotellerne vil typisk gerne hjælpe med dig med flytningen til et nyt webhotel.

Men det er selvfølgelig en god idé at overveje, hvad du har behov for, inden du vælger. På den måde minimerer du chancen for at skulle skifte til en anden udbyder senere hen.

Du kan eventuelt tjekke vores sammenligningsside for webhoteller, hvor du blandt andet kan se hvor mange domæner du kan have per webhotel.

Hvad koster et webhotel?

Prisen på et webhotel afhænger af mange forskellige faktorer og det kommer i høj grad an på hvad du har behov for, både nu og i fremtiden.

Langt de fleste webhoteller har typisk flere ’pakker’ i forskellige størrelser, som du kan vælge imellem. Og prisen vil selvfølgelig afhænge af, hvilken pakke du vælger og har brug for.

Webhotellerne inddeler typisk pakkerne efter features og muligheder. Det vil sige at de typisk har mindre pakker med få features, og lidt større pakker med flere features og muligheder.

For at få fornemmelsen af hvad forskellen på pakkerne kan være, er der her lavet en model med elementer fra Simplys pakker.

Specifikationer Basic Standard Pro Enterprise
Pris 37,50 kr./måned 75 kr./måned 121,88 kr./måned 196,88 kr./måned
Website plads 10 GB 20 GB 100 GB 200 GB
Trafik Ubegrænset Ubegrænset Ubegrænset Ubegrænset
Antal e-mail konti Ubegrænset Ubegrænset Ubegrænset Ubegrænset
Hukommelse 512 MB 1024 MB 15,36 MB 20,48 MB
Telefon support Ingen Ingen Ja Ja

Prisen afhænger derfor af, hvilke behov du har og hvor mange penge du er villig til at betale for din webhosting løsning.

Fordele og ulemper ved at have et webhotel

Der er selvfølgelig nogle fordele og ulemper med hensyn til at have et webhotel. Læs vores bud på dem her.

Fordele

  • Du kan finde webhoteller i alle prisklasser, fra de helt billige til de lidt dyrere. Så du kan altid finde et webhotel som matcher dit behov og budget.
  • Du har mulighed for support. Hvilken slags support du har til rådighed, afhænger selvfølgelig af hvilken pakkeløsning og udbyder du vælger.
  • Dit website vil altid være tilgængeligt på internettet og du står aldrig selv for at få serveren op at køre, hvis den skulle gå ned.
  • Langt de fleste laver automatisk backups af dit website. Så hvis du skulle være uheldig og ’ødelægge’ elementer på sitet, kan du hente hjælp hos webhotellet.

Ulemper

  • Det kan være dyrt, hvis du har mange behov som skal dækkes.
  • Du kan være nødsaget til at flytte til et andet webhotel på grund af for få muligheder. Derfor er det vigtigt, at du altid laver en grundig research inden du vælger et webhotel.
  • Du skal være opmærksom på, at du skal huske at betale hver måned eller år, afhængig af den indgåede aftale. Betaler du ikke inden fristen kan du miste dit website.

Er webhotel og et domæne det samme?

Et webhotel og et domæne nævnes ofte i flæng, men det er faktisk ikke det samme.

Et domæne er det navn, som du vælger til dit website. Det fungerer som en adresse til din hjemmeside og det er det navn folk kan fremsøge for at finde dit website. 

Webhotellet er derimod der hvor hele hjemmesiden er lageret i form af filer, som tilsammen danner hele dit website.

De to elementer fungerer ikke uden hinanden. Uden et domæne har du ingen adresse til websitet og uden et webhotel kan folk ikke tilgå din hjemmeside online.

Læs mere meget mere om domæner her.

Sådan vælger du det rigtige webhotel?

Her kan du læse vores råd til, hvilke overvejelser du med fordel kan gøre dig, når du skal vælge dit webhotel.

Webhotel udbyder og Trustpilot

Tjek Trustpilot på det webhotel du overvejer. Gennem Trustpilot kan du hurtige undersøge om kunderne er tilfredse.

Har webhotellet en dårlig score med mange dårlige anmeldelser, så er det måske ikke der du skal vælge din løsning.

Sikkerhed

Tjek om der er mulighed for SSL-certifikat (Secure Socket Layer) gennem webhotellet eller om du selv kan tilknytte et certifikat.

Secure Socket Layer er en protokol, som sikrer forbindelsen mellem en server og en klient, og sørge for at data mellem parterne er private.

En del webhoteller tilbyder et gratis SSL-certifikat til dit website, når du hoster gennem dem.

Kundesupport

Undersøg mulighederne for kundesupport. kundesupporten refererer til om du kan kontakte webhotellet med eventuelle spørgsmål.

Det er typisk de lidt dyrere pakker, som tilbyder kundesupport. Hvis du er helt ny indenfor hjemmeside branchen kan det være en god idé med gode support muligheder.

Plads og trafik

Hvis du går med tanken om at lave et stort website bør du undersøge mulighederne for website plads og trafik.

Websitepladsen henviser til, hvor meget plads du har til dit website på serveren. Trafikken refererer til hvor mange besøgende din hjemmeside kan håndtere. 

Antal domæner

Ønsker du at have flere hjemmesider på én gang, kan du med fordel vælge at undersøge om du kan have flere domæner på et webhotel.

Det er langt fra alle udbydere, som tilbyder at du kan have flere domæner på samme server. Så det er værd at undersøge, hvis du går med tanken om flere websites.

Backups

Undersøg om webhotellet automatisk tager backups af dit website. Det kan være en god sikkerhed til din egen backup, hvis der skulle gå noget galt på dit website.

Her skal du også være opmærksom på hvor ofte de tager backups. De mindre pakker er typisk ikke lige så ofte, som de lidt større.

Pris

En sidste ting som er værd at undersøge er selve prisen på websitet. Prisen afhænger af dine behov og hvilke midler du har til at betale for løsningen.

Her skal du også være opmærksom på om webhotellet tager et startgebyr for den løsning du vælger.

Mangler du stadig hjælp til at finde netop det webhotel, som passer til dig? Så tag et smut forbi vores sammenligningsside og find en oversigt over de bedste webhoteller, som matcher dine behov og ressourcer.

Opsummering

Helt kort er et webhotel altså en plads på en server, hvor du har din hjemmeside liggende. Webhotellet sørger for, at websitet altid ligger tilgængeligt online på nettet. 

I princippet kan du godt klare dig uden et webhotel, og i stedet bruge din egen server. Men det kræver en vis erfaring og viden at udføre rent praktisk.

Derfor er det heller ikke noget vi vil anbefale, at du kaster dig ud i. Alle webhoteller forsøger at gøre tingene nemmere for dig, så du kan bruge tiden på det som egentligt er det vigtige.

Nemlig at etablere dit website, velvidende om at du er i trygge hænder. Og lige præcis derfor mener vi at pengene for et webhotel er godt givet ud.

Camilla Fynbo
Skrevet af Techexpert

Camilla, uddannet handelsøkonom og bachelor i e-commerce, er en kyndig webudvikler og SEO-konsulent hos Tjekbredbaand.dk. Hendes dybdegående kendskab til digitale strategier og teknisk knowhow inden for webudvikling kombineres med en stærk datadreven tilgang. Denne baggrund giver hende en unik kapacitet til at skabe indhold, der er både teknisk solidt og brugerorienteret, hvilket afspejles i hendes artikler.