Hvad er et domæne?
Hvis du skal have din egen hjemmeside er det nødvendigt at have dit eget domæne. Derfor er det væsentligt, at du ved hvad det er og hvilke muligheder du har.
Et domæne er navnet på en hjemmeside, som folk bruger til at finde et bestemt site, da domænet fungerer som websitets adresse. Domænenavnet er unikt, og derfor kan to hjemmesider ikke have det samme domæne.
Domænenavnet er det som du kan se i dit browser vindue, når du indtaster URL’en til en bestemt hjemmeside. Vores domæne hedder f.eks. tjekbredbaand.dk
Hvad er et domænenavn?
Et domænenavn er egentligt bare navnet på en hjemmeside. Det består af 2 elementer; et navn som du selv finder på og et ‘efternavn’.
Eksempelvis er vores navn ‘tjekbredbaand’, hvor ‘.dk’ er efternavnet. Derfor hedder vores domæne ‘tjekbredbaand.dk’.
Selve navnet (tjekbredbaand) kaldes for et second-level domain (SLD) og efternavnet (.dk) kaldes for top-level domain (TLD). TLD’erne er dem du f.eks. kender som .com, .dk, .org.
Alle hjemmesider er unikke med hvert deres domænenavne. Domænenavnet er en genvej til hjemmesidens IP-adresse. IP-adresser består af en række tal, og fungerer som dit websites adresse.
Men fordi det er meget få mennesker, som kan huske en lang række tal, har man valgt at gøre brug af domænenavne.
Tip til domænenavn
- Vælg et bredt navn, så du ikke låser dig fast inden for en lille niche. Eksempelvis er ‘interior.dk’ bedre end ‘sofa.dk’.
- Vælg et navn, som er kort og nemt at huske. De besøgende skal kunne huske hvad hjemmesiden hedder, så de kan finde tilbage.
- Vælg et navn, som er nem at stave, så folk kan fremsøge hjemmesiden.
- Vælg et navn ,som er nemt at udtale. Hvis det bliver for svært at sige, vil folk have svære ved at huske det.
Hvordan fungerer et domæne i praksis?
Når du skal finde frem til en bestemt hjemmeside på internettet, bruger du domænenavnet, som er websitets adresse. Domænenavnet indtaster du i adresselinjen i din webbrowser, som eksempelvis Google Chrome.
Enheden (desktop, mobil, tablet), som du arbejder på, vil herefter sende en anmodning (get-request) sammen med din unikke IP-adresse til internetudbyderen.
Internetudbyderen sender så anmodningen videre til domænenavn-systemet, også kaldet DNS. DNS serveren slår så domænenavnet op og henter dens IP-adresse.
Når DNS serveren har slået domænet op, vil den besvare din anmodning. Det gør den ved at sende det website, som du har efterspurgt, afsted til din IP-adresse.
Lige så snart du har modtaget informationerne fra DNS-systemet, vil du blive sendt ind på det website, som du anmodede om.
Processen tager ikke mange millisekunder, og du vil typisk slet ikke opdage, at du skal ‘vente’ på at se sitet.
Kan man købe et domæne?
Helt konkret kan du faktisk ikke købe et domæne, du kan kun leje det. Men man kan sige, at du køber domæner for en periode.
Når man skal købe et domæne anvender man typisk et webhotel. Det betyder at man gennem webhotellet får sit domæne, samt en plads på deres server. Du kan læse meget mere om, hvad et webhotel er her.
Selvom du køber domænet gennem et webhotel, så er det ikke dem, der ejer det. De lejer det af domæne-forhandlerne. Eksempelvis ejes domænerne med endelsen ‘.dk’ af DK-hostmaster.
Er du på udkig efter et domæne? Så tjek vores side omkring webhoteller.
Tip inden du køber domænenavn
Inden du køber et domæne er det vigtigt, at du tjekker domæne historikken. Det kan nemlig få stor indflydelse på succesen med dit nye site.
Hvis det tidligere har været brugt af f.eks. svindlere, kan der være linket fra mange dårlige domæner. Disse links kan være meget skadelige og svære at fjerne igen.
Er historikken dårlig kan det i værste fald betyde, at du ikke kan opnå gode organiske placeringer i søgeresultaterne - uanset hvor godt du gør det.
Så undersøg altid domænet inden du køber det. Er du I tvivl så køb hellere et andet domæne.
Tjek om dit foretrukne domæne er ledigt
Du kan kun købe et domæne, som er ledigt. Det vil sige, at der ikke må være en anden som ‘ejer’ det på nuværende tidspunkt.
Du kan tjekke, om et domæne er ledigt gennem de forskellige webhoteller, der findes. Det kunne eksempelvis være Simply, cHosting, Dandomain mv.
Hvad gør man hvis domænet er optaget?
Er dit ønskede domænenavn optaget af en anden, så kan du ikke gøre så meget andet end, at skrive dig på en venteliste eller kontakte ejeren.
Skriver du dig på en venteliste, er der typisk et årligt gebyr, som skal betales for at må stå på ventelisten.
Hvornår udløber domænet?
Det afhænger af hvilken aftale, du har indgået med hosting udbyderen. Du køber domænet for en periode, som typisk er et år ad gangen, inden det skal fornyes.
For at se din udløbsdato, kan du altid logge ind hos dit webhotel eller kontakte dem.
Glemt at betale for domæne
Hvis du glemmer at betale for dit domæne, vil der blive sendt en rykker til dig fra dit webhotel.
Betaler du stadig ikke, mister du dit website og dit domæne vil blive fritstillet. Det betyder, at alle igen kan købe det domæne, som du havde.
Så husk nu at få betalt til tiden og sikre dig, at webhotellet har den rigtige e-mail så du modtager rykkeren.
Sådan flytter du dit domæne til et andet webhotel
Webhotellerne ejer ikke domænerne, de lejer dem kun. Derfor kan du sagtens skifte webhotel og stadig beholde det samme domæne.
I langt de fleste tilfælde kan du flytte dit domæne over til et andet webhotel ved, at kontakte dit nye webhotel. De vil som regel gerne hjælpe dig med at få domænet flyttet over til dem, da du jo så bliver deres kunde.
Når har et domæne har du mulighed for også at have et subdomæne. Subdomænet er bare et underdomæne til dit oprindelige, hvor du kan oprette et andet website.
Et parked domain er et domæne, som er parkeret. Det betyder egentligt bare at det ejes af en anden, men at det ikke bliver brugt på nuværende tidspunkt.
Hvis du køber et dansk domæne, med endelsen (TLD) .dk, er der ingen problem med at have et domænenavn med æ, ø eller å. Det kan dog være forstyrrende i URL’en.
Men hvis du vil have et domæne, som skal fungere i udlandet, så skal du nok overveje ikke at bruge disse bogstaver.
Du kan sagtens have flere domæner registreret på samme tid. Du kan have brug for flere domæner, hvis du ønsker, at have gang i flere hjemmesider på én gang. Dog skal du være opmærksom på om du kan have dem samlet på det samme webhotel.
Du kan ikke reservere et domæne. Men du kan registrere dig for et domæne, som du ønsker at bruge i fremtiden, uden at skulle have et webhotel.