Hvad er et CMS-system? | Komplet Guide [2024]

Hvad er et CMS system?

Camilla Fynbo Forfatter: Camilla Fynbo
opdateret Opdateret: 21. februar, 2024

Der findes et hav af CMS systemer, som du kan vælge imellem til din hjemmeside. CMS står for “Content Management System”, men hvad er det egentligt? Det får du svaret på i indlægget her.

Et CMS system er det, du kender som WordPress eller Joomla, og er et system til at administrere og redigere indholdet på din hjemmeside. 

Det vil sige, at du bruger et CMS system til at lave, redigere eller på andre måder administrere din hjemmesides indhold.

CMS system til hjemmesider

Hvordan virker et CMS system?

Et CMS system virker på den måde, at du gennem dit webhotel installerer dit ønskede CMS system ned på serveren - typisk kan du installere det ned ved hjælp af 1-klik-installation.

Når du har installeret CMS-systemet, kan du gå direkte i gang med at opbygge din hjemmeside, hvor du gennem CMS-systemet, kan skabe og redigere indhold på din side.

Indholdet skal forstås på den måde, at det er alt det, der kan ses på din side. Det kan være alt fra almindelig brødtekst på dit blogindlæg til din video i toppen af siden.

Afhængigt af hvilket CMS-system, du vælger, vil du have nogle forskellige muligheder, men fælles for dem alle er, at de bruges til at administrere dit indhold.

Det mest populære CMS-system er lige nu WordPress, hvor du får mulighed for at skabe indhold ud fra templates og tilføje funktioner gennem plugins.

Find det bedste og billigste webhotel til dit CMS-system her.

Hvilke CMS systemer findes der?

Der findes utroligt mange forskellige CMS-systemer i verden og det kan godt virke lidt uoverskueligt. Nedenfor kan du se vores 3 favoritter:

  1. WordPress
  2. Joomla
  3. Shopify

1. WordPress

WordPress er det mest populære CMS-system verden over, hvor hele 43,2% af alle hjemmesider er lavet herigennem. 

WordPress er en open source software, hvilket betyder, at du har fri adgang til kildekoden og derfor selv kan ændre eller tilføje noget i koden for, at optimere din hjemmeside.

Hvis du vil læse mere om WordPress, så kan du altid se vores ultimative WordPress guide.

2. Joomla

Joomla er også et rigtig godt bud på et CMS-system og de har faktisk vundet adskillige priser gennem årene. De er blandt andet blevet kåret som det bedste open source CMS-system i 2021.

Det betyder, at du med Joomla også har fri adgang til koden og dermed selv kan tilføje eller redigere elementer i koden.

3. Shopify

Shopify er også et rigtig godt CMS-system, her skal du dog bare være opmærksom på, at Shopify er et closed source CMS-system. Det vil sige, at du ikke har adgang til kildekoden og derfor ingen mulighed for at ændre eller tilføje noget i den.

Dog behøver det ikke være negativt, idet du ikke nødvendigvis får behov for at få adgang til kildekoden. Men det er selvfølgelig noget du skal have in mente, når du vælger CMS system - især hvis du er hardcore koder.

Hvorfor er det vigtigt med et godt CMS system?

Et CMS-system kan få stor betydning for hvor svært eller hvor nemt det er at bygge din hjemmeside og derfor anbefaler vi, at du vælger et veludviklet CMS-system, såsom WordPress, Joomla eller Shopify.

Det gør vi fordi, at alle 3 CMS-systemer er gennemarbejdet og konstant vedligeholdes med opdateringer osv. Det betyder for dig, at du kan være sikker på, at dit valgte CMS-system altid fungerer.

Vælger du derimod et CMS-system, som er helt nyt på markedet, kan du risikere, at det en dag ikke findes mere eller at det ikke længere virker.

Derudover er der også mere hjælp at hente på eksempelvis YouTube med de mere kendte CMS-systemer. Du kan f.eks. finde flere tusinde video guides på YouTube omkring, hvordan du bruger WordPress.

Sådan vælger du det rigtige CMS system

Når du skal vælge det helt rigtige CMS-system til at etablere din hjemmeside i, så kan du med fordel overveje at stille dig selv følgende spørgsmål, inden du træffer din beslutning:

  • Hvad er dine krav og konkrete behov til din hjemmeside?
  • Hvor meget erfaring har jeg med at opbygge hjemmesider?
  • Hvilke CMS-systemer kan jeg få igennem mit webhotel?
  • Hvor mange bruger CMS-systemet?

Hvad er dine krav og konkrete behov til din hjemmeside?

Kravene til din hjemmeside har stor betydning for valget af CMS-system. Har du eksempelvis et krav om, at du skal have adgang til at redigere/tilføje noget i kildekoden, så skal du have et open source CMS-system.

Det kan også være at du har et krav om, at strukturen i CMS-systemet skal være bygget op omkring plugins, så vil WordPress være et godt bud på dit perfekte CMS-system.

Så sørg altid for at liste alle dine krav til hjemmesiden, inden du begynder at undersøge de forskellige CMS-systemer på markedet.

Hvor meget erfaring har jeg med at opbygge hjemmesider?

Er du en haj til at bygge hjemmesider, så er det ikke noget du behøver at bekymre dig så meget om.

Men hvis du er helt ny indenfor hjemmeside opbygning, så er det en god idé at vælge et CMS-system, som egner sig til nybegyndere. 

WordPress er et eksempel på et godt CMS-system til nybegyndere. Ved hjælp af deres templates og plugins giver de dig mulighed for at tilføje flere tusinde funktioner og designs, uden du behøver en særlig teknisk viden. 

Derudover er det et CMS-system som er utroligt nemt at lære at bruge. Skulle du alligevel løbe i problemer, kan du være sikker på, at du altid kan få hjælp et sted fra, da det bruges af RIGTIG mange andre mennesker.

Hvilke CMS-systemer kan jeg få igennem mit webhotel?

Hvis du allerede har et webhotel er det værd at undersøge, hvilke CMS-systemer du kan få igennem dem. Langt de fleste webhoteller tilbyder de mest populære CMS-systemer.

Men hvis du er på udkig efter et lidt mindre kendt CMS-system, så undersøg lige dine muligheder ved dit webhotel eller hos et andet webhotel.

Hvor mange bruger CMS-systemet?

Det er altid en god idé at undersøge, hvor mange der bruger det pågældende CMS-system. Er der mange brugere, så er det en indikation af, at det er et godt CMS-system.

Er der derimod ingen som bruger det, så skal du nok lige overveje det en ekstra gang, inden du vælger det.

Fordele og ulemper ved CMS systemer

Der er en række fordele og ulemper ved at anvende et CMS-system:

Fordele

  • Du behøver ingen programmeringserfaring eller teknisk viden for at kunne opbygge en hjemmeside med et CMS-system.
  • Det er tidsbesparende at anvende et CMS-system, da kodning ikke nødvendigt.
  • Det er nemmere at bruge SEO på din hjemmeside.
  • CMS-systemerne bliver jævnligt opdateret, så der er ingen vedligeholdelse.

Ulemper

  • Du er afhængig af, hvilke plugins, features og muligheder CMS-systemet giver adgang til.
  • Du kan ikke manuelt selv opdatere CMS-systemet med nye opdateringer som f.eks. sikkerhedsopdateringer.

Hvis du vælger et closed software CMS-system, har du ikke adgang til kildekoden.
På trods af ulemperne anbefaler vi dig, at vælge et CMS-system, da det virkeligt vil gøre tingene lettere for dig - medmindre du er hardcore koder.

Hvilket CMS system er bedst?

Det er et meget individuelt spørgsmål, hvor der ikke er et klart og tydeligt svar. Det afhænger 100% af hvor meget erfaring du har med at bygge hjemmesider, hvilke krav du har mv.

Derfor er det bedste CMS-system til dig, noget helt andet for en anden person. Så skriv dine krav ned og tag stilling til, hvad det er, du har brug for, til at bygge din hjemmeside.

Med de nævnte ting på plads bliver din undersøgelse af CMS-systemer meget nemmere og det bliver mere overskueligt for dig, at vælge det helt rigtige.

Konklusion

Et CMS-system er altså et system til at administrere dit indhold på websitet. Både tekst, billeder, videoer og alle de andre indholdselementer på en hjemmeside.

CMS-systemet gør at du ikke behøver have en teknisk viden for, at opbygge din hjemmeside - du kan nemlig slippe helt for at kode. Du har dog stadig mulighed for, at kode i de CMS-systemer, hvor der er open source software, som eksempelvis WordPress.

Lige nu er CMS-systemet, WordPress, det absolut mest populære verden over og derfor kan du hos langt de fleste webhoteller også være sikker på, at kunne få sagkyndig vejledning til de problemer du måtte støde på.

Camilla Fynbo
Skrevet af Techexpert

Camilla, uddannet handelsøkonom og bachelor i e-commerce, er en kyndig webudvikler og SEO-konsulent hos Tjekbredbaand.dk. Hendes dybdegående kendskab til digitale strategier og teknisk knowhow inden for webudvikling kombineres med en stærk datadreven tilgang. Denne baggrund giver hende en unik kapacitet til at skabe indhold, der er både teknisk solidt og brugerorienteret, hvilket afspejles i hendes artikler.