Opnå hurtigere internet | Komplet Guide [13 tips]

Vores guide til hurtigere internet

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 25. marts, 2024

Langsomt internet er noget af det mest frustrerende, der findes. Derfor er det en god ide at se på, hvad du kan gøre for at give dig hurtigere internet.

Vi har fundet 13 metoder, hvorpå du kan sikre dig hurtigere internet:

1: Optimer din routers placering

Hvis signalet som din router sender ud skal passere gennem tykke vægge, kan det resultere i et svagere signal og dermed langsommere hastighed.

Du bør placere din router et åbent sted i boligen, så den kan nå de forskellige enheder, som benytter sig af Wi-Fi’et. Det er en dårlig idé at placere den foran metal, som kan være en dræber for signalet.

Det er heller ikke optimalt at have din router placeret på loftet eller øverste etage, da signalet typisk vil være dårligt til at sende nedadgående gennem massivt materiale. Du kan dog med fordel placere den på toppen af et skab.

2: Skift til et Mesh Router-system

Et Mesh Router-system er et stort netværk af routere, som arbejder sammen for at sikre rækkeviden af Wi-Fi signalet. Det vil forhindre, at du har steder i hjemmet, som signalet ikke kan nå.

Det fungerer nemlig sådan, at du har en primær mesh router, som kan videresende signalet til sekundære mesh routere placeret i boligen. Mesh routerne deler samme Wi-Fi-signal, SSID og kode – men denne løsning kan forstærke rækkeviden på signalet.

3: Få opgraderet din router

Routeren, som du får sendt med, når du bestiller internet, er ikke den bedste på markedet. Og hvis du har haft den samme router i mange år, er det måske tid til en opgradering.

Hvis du er klar på at punge ud for en ny router, så kan du forbedre din rækkevide og opnå bedre Wi-Fi standarder som Wi-Fi 6. Wi-Fi 6 er lidt teknisk, men det er den sjette generation af Wi-Fi standarder, og det forbedrer antallet af enheder, som kan være koblet på dit Wi-Fi.

Du har sikkert flere enheder i din bolig, som benytter sig af internettet, end du tror. Derfor bør du overveje, om din router kan understøtte mængden af enhederne.

4: Lav kablet forbindelser

En kablet forbindelse vil altid fungere bedre end en trådløs forbindelse. Mange af dine enheder har en indgang til et netværkskabel - værende det din stationære computer, PlayStation eller smart-tv.

Du vil se en betydelig forskel på hastigheden af downloads, hvis du får en kablet forbindelse til din computer. Vær dog opmærksom på, at de nyere generationer af MacBooks ikke understøtter et netværkskabel, så du skal altså købe en adapter i det tilfælde.

5: Genstart din router

Du har sikkert hørt mange sige, at du bør genstarte din elektronik, hvis det driller – men det er ikke nødvendigvis et dårligt råd, for det hjælper faktisk ofte på fejlfinding, løser uforståelige problemer og forbedrer ydeevnen.

I dette tilfælde vil routeren opdatere forbindelsen til din udbyder. Giv det et forsøg. Sluk din router, vent 10 sekunder og tænd den igen.

6: Vælg den rigtige frekvens

2,4 Ghz er den typiske frekvens, som din router er indstillet til. Den er også anbefalet, hvis du bor i et hus med mange værelser og vægge, da denne frekvens byder på længere rækkevide.

Men hvis du derimod bor i en mindre lejlighed, kan du med fordel gå på kompromis med rækkevidden og opnå hurtigere hastighed på frekvensen 5,0 Ghz.

Det betyder også, at du kommer på en anden frekvens end størstedelen af de andre routere, som du er i nærheden af – og dermed er signalet mindre forstyrret af støj. Du skifter frekvensen på routerens konfigurationsside – samme sted hvor du ændrer navnet og koden på dit Wi-Fi.

Husk:

Forveksl ikke en langsom computer med langsomt internet. Hvis din computer er langsom til at åbne programmer som browser, Word, Spotify og den samtidig arbejder længe på at skifte mellem fanerne i din browser og mellem programmerne på din computer – så er det din computer, der arbejder langsomt og altså ikke internettet. 

7: Brug en Wi-Fi forstærker

Dit Wi-Fi signal har typisk en rækkevide på 30 meter. Signalet bliver dog forværret af forhindringer så som vægge og radiobølger. Hvis du ikke opnår de ønskede tre søjler i signalet, kan du overveje at købe en Wi-Fi forstærker.

Det er dog meget vigtigt, at du ikke placerer forstærkeren tæt på den enhed, som allerede havde svært ved at opfange signalet, da forstærkeren altså også får svært ved det.

Du placerer derimod din Wi-Fi forstærker et sted i din bolig, hvor du ikke ville have problemer med at opfange signal på din enhed. Den kan så videresende det signal, som den opfanger fra routeren og forbedre rækkeviden.

Bemærk dog at du ikke kan lave en række af forstærkere og forvente, at du har 100 procent ydeevne i hele boligen, da den aldrig vil forstærke signalet, men blot videresende det signal, som den fanger.

8: Minimér støj fra andre signaler

Der er meget, der kan forstyrre signalet, som din router sender ud. Det kan være dørklokker, mikrobølgeovne, radiobølger, højtalere, babyalarmer.

De fleste af disse enheder sender på samme frekvens som din router – nemlig 2,4 Ghz.

Så hvis du har vurderet, at det ikke fungerer at skifte til 5,0 Ghz, så bør du sørge for at minimere støjet fra de ovennævnte enheder.

Det ikke en god idé at have et hjørne til din router omringet af alt muligt andet elektronik, da det vil forstyrre signalet.

9: Opdater routerens firmware

Du bør opdatere din routers firmware, ligesom du opdaterer din mobil og computer.

Mange routere gør det nemlig ikke automatisk eller gør opmærksom på, at de skal opdateres. Det gør du ved at gå ind på fabrikanten af routerens hjemmeside og downloade den seneste opdatering.

Dernæst skal du logge ind på routerens konfigurationsside, som du kan blive vejledt til i bunden af din router. Her kan du opdatere den downloadede firmware til din router.

10: Opsæt et ekstra access point

Hvis du har problemer med signalet i en større bolig, kan du købe en ekstra router og placere den i den modsatte ende af huset.

Det vil dog kræve, at du trækker et netværkskabel fra din primære router til den sekundære, som kan fungere som et ekstra access point.

Denne løsning giver dig den samme ydeevne i dit ekstra access point – altså din sekundære router - som i den primære router. 

Hvis du vil bruge en ældre router til et ekstra access point, skal du højst sandsynligt konfigurere den til det, da den skal gives en ny IP-adresse.

Nyere routere har en knap til funktionen som et access point. Søg på hjemmesiden af routerens producent, og du bør finde oplysninger om dette.

11: Afstanden til din router

Det kan være svært at placere routeren strategisk, hvis den skal kunne dække hele huset. Men du bør ikke gå på kompromis og placere den i bryggerset, fordi du ikke bryder dig om udseendet på routeren.

Signalet har nemlig svært ved at bryde gennem vægge og bevæge sig på tværs af etager. Nogle enheder har nemmere ved at opfange signalet fra routeren end andre.

En bærbar computer vil ofte være bedre til det end dit Apple-TV eller PlayStation.

Hvis dit barn på øvre etage har svært ved at få internet på sin PlayStation eller computer bør du overveje at føre et ethernetkabel fra routeren til værelset eller investere i et Mesh Router-system eller en Wi-Fi forstærker. 

12: Frakobl ubrugte enheder

Routerne, som du får sendt med, når du tegner et bredbåndsabonnement, kan ikke håndtere et højt antal enheder.

Du har sikkert oplevet, at signalet er utroligt dårligt, når du har været på et feriecenter eller lignende.

Routeren vil simpelthen prioritere en række enheder fremfor andre, fordi den ikke kan klare kapaciteten af mange enheder. Og da mange enheder bruger dit bredbånd, uden du benytter dig af dem, bør du derfor frakoble alle enheder i dit hjem med adgang til internettet, som du vurderer er unødvendige.

Du bør i hvert fald forsøge det - og hvis det giver dig hurtigere internet, bør du overveje at købe en bedre router, som kan understøtte flere enheder.

13: Scan for malware

Malware er en række af software, herunder virus, som er programmeret til at skade og tilføje uønskede programmer på din computer – og fordi den gør det i baggrunden på din computer, så napper den også dit værdifulde bredbånd, som kan forværre din internethastighed.

Du bør derfor scanne efter malware på din computer for at sikre, at den ikke er inficeret.

Overvej at investere i hurtigere internet

Hvis ingen af disse metoder virker for dig, bør du overveje, om din bredbåndshastighed er tilstrækkelig for dine behov. Vi har lavet en guide, som du kan bruge som en retningslinje for, hvor mange megabit (Mbit), du bør have. Om end du skal bruge meget til gaming, mindre til streaming eller kun til surfing, så giver vores guide dig et indblik i, hvor hurtigt internet du skal have for at opfylde dine behov.

Du kan også teste din nuværende internethastighed på diverse hjemmesider, så du kan se, om du faktisk får den bredbåndhastighed, som du betaler for. Det gør du ved at søge på hastighedstest og følge instruktionerne. Hvis resultatet ikke stemmer overens med hastigheden, som du burde få, bør du tage kontakt til din udbyder.

Hvis du ikke får opfyldt dine behov og skal på udkig efter hurtigere internet, kan du bruge vores hjemmeside til at se dine muligheder. Vi samler alle tilbuddene af udbyderne for internet, som du kan få i din bolig. 

På TjekBredbånd anbefaler vi fibernet til dig, der vil have det hurtigste og mest stabile internet. Sammenlign tilbudene på din adresse, så du kan vælge det rigtige fibernet her

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.