Hvad er VPN? | Komplet Guide [2024]

Hvad er VPN?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 16. februar, 2024

VPN er blevet mere og mere populært eftersom internetbrugere gerne vil være anonyme eller have flere muligheder online. Nogle vil "snyde" Netflix imens andre gerne vil skjule deres aktivitet.

VPN er en form for netværk, og står for Virtual Private Network. Det kan bruges til at sikre både private og offentlige netværk, f.eks. WiFi-hotspots og internettet. VPN kan også bruges til at ændre lokation, således at man ifølge IP adressen er et andet sted.

En god analogi af en VPN er en tunnel, der forbinder to punkter på jorden gennem luften. Forestil dig, at nogen bygger en stortunnel mellem dit hus og dit kontor. Tunnelen er sikker og privat, og kun de personer, der har de rette legitimationsoplysninger, kan få adgang til den. VPN fungerer på samme måde ved at skabe en sikker forbindelse over det offentlige internet.

VPN'er bruges til en række forskellige formål, bl.a:

  • Sikring af private netværk
  • Oprettelse af forbindelse til private netværk under rejser
  • Sikker tilslutning til offentlige netværk
  • Omgå firewalls og indholdsfiltre
  • Se indhold med regionslås
  • Beskyttelse af din identitet og dit privatliv, når du er online.

Er det nødvendigt med VPN?

En VPN kan være nyttig i en række forskellige situationer, men det er ikke altid nødvendigt.

Hvis du f.eks. bruger et usikkert netværk (f.eks. i lufthavnen eller på en café) og ønsker at beskytte dig mod snushaner, er en VPN meget nyttig. På samme måde, når du opretter forbindelse til dit kontornetværk på afstand, kan en VPN sikre, at dine data er sikre og beskyttede.

VPN-tjenester kan også bruges til at omgå firewalls og indholdsfiltre, hvilket kan være meget nyttigt, når du rejser eller arbejder i lande med restriktive internetcensurlove. Endelig kan en VPN hjælpe dig med at komme udenom, hvis du ønsker at se indhold, der kun er tilgængeligt i visse regioner.

Se vores liste med de bedste VPN tjenester her.

Er det lovligt at bruge VPN?

VPN-tjenester er lovlige i de fleste lande, men der er et par undtagelser. Det kan f.eks. være ulovligt at bruge en VPN til at forfalske din placering eller til at få adgang til indhold, der ikke er tilgængeligt i din region. Tjek altid lovene i dit land, før du bruger en VPN.

VPN og netflix

Netflix er i øjeblikket tilgængelig i 190 lande. Lande, hvor Netflix ikke er tilgængelig, som f.eks. Kina og Nordkorea, kan ikke få adgang til programmet, uanset hvad de gør. Ved at bruge en VPN kan brugerne dog stadig få adgang til dette indhold fra lande uden for disse lande. Hvordan slår jeg VPN til?

Se amerikansk Netflix med vpn

For at bruge en VPN med Netflix skal du tilmelde dig en VPN-tjeneste, der har servere i USA. Du skal også installere VPN-softwaren på din enhed. Når du har tilmeldt dig og installeret softwaren, skal du åbne den og oprette forbindelse til en amerikansk server. Du kan derefter starte Netflix og nyde at se amerikansk indhold.

Er det ulovligt at bruge vpn til Netflix?

Det er ikke ulovligt at bruge en VPN til at få adgang til Netflix. Nogle indholdsudbydere kan dog betragte det som en lovovertrædelse og skride ind over for dig.

Tjek altid lovene i dit land, før du bruger en VPN.

Harry potter og vpn

Mange bruger VPN til at få adgang til at se Harry Potter. Hvis du f.eks. forsøger at få adgang til et websted, der er blokeret i dit land, eller omgå indholdsbegrænsninger på websteder som Netflix og Hulu, skal du først oprette forbindelse til en VPN-server uden for dit land.

Hvad er den bedste vpn?

Der findes mange forskellige VPN-tjenester, så det er værd at prøve et par stykker af for at se, hvilken der er den bedste for dig. Vores bedste valg er ExpressVPN, som er hurtig, pålidelig og har servere i over 90 lande.

Hvad er den billigste vpn?

Der findes nogle billige VPN-tjenester, men nogle gange får man, hvad man betaler for. Mange af de billigere muligheder på markedet fungerer ikke særlig godt og kan være langsomme og upålidelige. Vi anbefaler at prøve ExpressVPN, hvis du leder efter en god vpn til en rimelig pris.

Hvad koster en vpn?

VPN-tjenester kan koste mellem 5 og 15 dollars om måneden, afhængigt af hvilken tjeneste du vælger. Nogle tjenester, såsom ExpressVPN, tilbyder en 30-dages pengene tilbage-garanti, så du kan prøve dem, før du binder dig.

Findes der gratis vpn?

Der findes et par gratis VPN-tjenester, men generelt anbefaler vi dem ikke. Gratis VPN'er har ofte en masse problemer, som du skal forholde dig til. De har også en tendens til at være meget langsomme og upålidelige, hvilket betyder at du ikke vil kunne bruge internettet ordentligt, når de er forbundet.

Hvordan slår man vpn til?

VPN-tjenester installeres normalt på bærbare computere, tablets og smartphones. For at aktivere VPN skal du slå den til ved at stryge nedad fra toppen af skærmen på din Android-telefon eller stryge opad fra bunden af skærmen på din bærbare computer.

Du bør se en liste over indstillinger eller meddelelser. Hvis ikke, skal du gå til Indstillinger; Om enheden; Status; Slå til

Hvordan slår man vpn fra?

VPN-tjenester har normalt en indstilling i appen, der gør det muligt at slukke for VPN, når du er færdig med at bruge den. Hvis din telefon ikke har denne funktion, skal du gå ind i Indstillinger; Netværksforbindelser eller Mobilnetværk og finde den forbindelse, hvor der står VPN.

Tryk på den, og slå derefter VPN-knappen til fra. Du kan også trykke og holde VPN-forbindelsen nede og trække den til ikonet med papirkurven for at slette den.

Hvad er DNS og Smart DNS?

En DNS-server er en server, der gør det muligt at oversætte domænenavne til IP-adresser. Hvis du f.eks. skriver www.google.com i din browser, oversætter DNS-serveren det til en IP-adresse, som din computer bruger, når den vil kommunikere med Googles servere.

Hvordan slår jeg Smart DNS til?

Hvis du vil aktivere Smart DNS, skal du konfigurere din enhed til at bruge en Smart DNS-server. Vejledningen til, hvordan du gør dette, afhænger af din enhed og dit operativsystem.

Svagheder ved VPN

Ligesom enhver anden teknologi er VPN-tjenester ikke perfekte. De kan være kompromitterede og kan undertiden have svært ved at klare meget stor trafikmængde. Hvis der f.eks. er en populær begivenhed i gang, og tusindvis af mennesker forsøger at bruge deres VPN på samme tid, kan det medføre, at nogle servere går ned midlertidigt.

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.