5G internet - Hvad er det?

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 25. september, 2023

5G internet er det nyeste skud på stammen inden for mobile netværk, hvor 4G lige nu er den bedste og mest brugte løsning, der findes. 3G, 4G og nu også snart 5G er det netværk, der gør, at vi kan gå på internettet, når vi ikke er koblet på en wifi forbindelse.

5G internet er den hurtigste form for mobilenetværk det eksistere. 5G når hastigheder man tidligere ikke havde mulighed for med 4G og 3G, hvorfor det er en mindre revolution i teknologi verdenen i form af hastighed og stabilitet.

I dag er 4G den hurtigste og mest stabile løsning, men snart vil det nye 5G Netværk tage over og blive den hidtil mest stabile og hurtige generation af mobile netværk. 

Hvad betyder 1G, 2G, 3G, 4G og 5G?

Der har i alt eksisteret fem forskellige generationer af det mobile netværk. G’et bagved tallene betyder ‘generation’, og tallet foran indikerer, hvilken generation vi er nået til i udviklingen.

Den første generation (1G) blev udviklet tilbage i 1980'erne, og det gjorde det muligt at foretage opkald mellem mobile enheder som noget helt banebrydende nyt. I 1992 blev 2G introduceret på markedet for mobile netværk, og det gjorde det nu muligt at sende SMSer til hinanden.

Da 3G blev lanceret i 2001 betød det, at vi kunne begynde at tilgå internettet på mobiltelefoner. Det var dog i et væsentligt begrænset omfang i starten, men dette udviklede sig med årene og gjorde det til en helt ny oplevelse at have en mobiltelefon.

I 2011 kom 4G netværket på markedet, og det var en klar forbedring af det forrige 3G. 4G var langt hurtigere og mere stabilt, men dog opleves der stadig mange forsinkelser og nedsat hastighed. Nu er det så snart tid til, at 4G netværket skal erstattes af det helt nye 5G netværk, som efter sigende skal være det mest stabile mobile netværk til dato. 

Hvad er 5G?

5G er 5 generation af det mobile netværk, som også kaldes mobilt bredbånd. 5G giver mulighed for 1000 gange hurtigere mbit download sammenlignet med 4G. Det bliver derfor det hurtigste mobile internet, indtil 6G bliver udviklet.

5G netværk bliver lynende hurtigt

Når 5G netværk først bliver rullet ud engang, vil det i høj grad komme til at erstatte det 4G netværk, som ellers var meget banebrydende, da det erstattede 3G netværket. Det nye ved 5G netværket er dets hastighed, som lige nu bliver spået til at blive nærmest lynende hurtigt.

Mange mennesker vil sågar opleve, at det nye 5G netværk er mindst lige så hurtigt, hvis ikke hurtigere end den wifi forbindelse de fleste har derhjemme. Hastigheden for det nye 5G bredbånd er også noget af det, der er mest spændende for dem, som virkelig interesserer sig for udviklingen af mobile netværk.

Prognoserne og udsigterne for det nye 5G netværk spår, at det bliver omtrent 100 gange så hurtigt, som det 4G netværk de fleste af os bruger lige nu. På det nuværende 4G netværk oplever mange en forsinkelse, som også kaldes ping, på omkring 20 ms, mens det nye 5G netværk vil kunne have en forsinkelse på blot 1 ms.

Det betyder, at vi med 5G bredbånd får et langt hurtigere netværk, som vi i høj grad kan regne med er stabil til sammenligning med 4G netværket, som godt kan have udfald og forsinkelser. 

Hvornår kommer 5G netværk?

Et af det helt store spørgsmål, når det drejer sig om 5G netværk, er, hvornår det kommer, og hvornår vi kan gøre brug af det i Danmark. Der er ikke fastlagt et præcist tidspunkt for frigivelsen af 5G bredbånd 100 procent.

Det burde komme til Danmark i løbet af 2020, hvilket vil sige, at der ikke er så lang tid til, at det nye netværk vil erstatte 3G og 4G og ikke mindst gøre det væsentligt nemmere og hurtigere at være på, når man er på farten, som mange er i dag.

Der bliver lige nu kørt tests og mange afprøvninger af 5G netværket, og en udrulning af det kan komme til at tage lang tid og ske i flere etaper, hvor alle ikke nødvendigvis får adgang på samme tid.

4G netværket blev også udrullet over en længere tidsperiode, hvor man startede med at implementere det nogle steder i Danmark, mens andre måtte vente. Hvis du søger 5G mobilt bredbånd har vi lavet en en side der viser dem så snart de er på markedet. Hvis du søger mobilt bredbånd lige nu har har vi også en liste til det.

Flere brugere af 5G netværk på samme tid

Hvis du har været til koncerter, på festivaler eller andre steder, hvor der er rigtig mange mennesker samlet på et relativt lille areal, har du måske også oplevet, at du ikke kan få forbindelse og komme på dit 3G eller 4G netværk.

Det kommer vi også i høj grad uden om, når det nye 5G netværk implementeres. Det nye 5G bredbånd vil nemlig kunne komme til at rumme helt op til én million mobile enheder per kvadratkilometer, hvilket er væsentligt flere, end det er muligt på det nuværende 4G netværk.

Med 5G netværk er det med stor sandsynlighed slut med ikke at kunne komme i kontakt med venner og familie på blandt andet landets mange festivaler. 5G netværk bliver generelt mere stabilt, og du vil opleve langt færre udsving, end du gør nu med 4G og 3G. 

Er 5G netværk farligt?

Siden det kom frem, at 5G ville komme til Danmark, har der været mange spekulationer blandt befolkningen i forhold til, om det nye netværk kan være farligt for os mennesker og miljøet.

Der er flere, som bekymrer sig om, om det kan have sundheds- og miljømæssige skadelige konsekvenser, da frekvensen ved det nye 5G netværk bliver langt hurtigere, end vi er vant til ved både 3G og 4G netværket.

Alt tyder dog på, at der ikke er fundet nogle sammenhænge mellem 5G netværk og eventuelle sygdomme, og det tyder på, at der ikke er sundhedsskadelige faktorer i forbindelse med det nye 5G netværk.

Styrken af strålingen fra 5G netværk bliver ikke kraftigere, end det hidtil har været, hvorfor det nye 5G netværk ikke er farligt for hverken dyr, mennesker eller miljø. Det er væsentligt, at kigge på om det nye 5G netværk kan have sundhedsskadelige ting med sig, men det tyder det absolut ikke på i forhold til de mange forsøg og tests, der allerede er foretaget og fortsat bliver foretaget.

Det nye 5G netværk fører rigtig mange gode ting med sig og kan i den grad bidrage til, at den teknologiske udvikling kun bliver bedre, mere effektiv, stabil og ikke mindst sikker. 

5G netværk, robotter, selvkørende biler og meget mere teknologi

Det nye 5G netværk vil gøre hverdagen for mange private brugere meget nemmere. Der vil være langt færre udfald og kortere svartid, hvilket også gør det muligt at downloade film på få sekunder eller minutter, hvor det lige nu kan tage mange minutter eller ligefrem timer.

Det er dog ikke kun private brugere, det nye 5G bredbånd kommer til gode. Industrien og virksomheder, som arbejder med teknologi, vil i høj grad kunne bruge det nye 5G netværk. Det spås, at 5G netværk blandt andet kan bruges til udviklingen af robotter, selvkørende biler og meget andet teknologi, hvor det ikke altid er muligt at koble det op på en wifi forbindelse.

5G netværket kan muligvis blive banebrydende inden for selvkørende biler, da de i den grad kræver en stabil og meget hurtig forbindelse, for at det ikke kan ende med at koste menneskeliv i trafikken.

Selvkørende biler har brug for en forbindelse, der er ekstrem hurtig, og som nærmest ikke engang må være blot et sekund forsinket. Det kan 5G netværk bruges til, så det er derfor, at mange virksomheder og teknologiske udviklere venter i spænding på det nye netværk.

5G netværket kan gøre robotteknologi og selvkørende biler langt mindre farligt, da det bliver mere stabilt at være på netværket. 

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Kasper har over 6 års erfaring med at arbejde med bredbånd, internet, fibernet og mobilt bredbånd.