DR i udlandet - Se dansk tv i udlandet [Guide 2024]

DR i udlandet

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 21. februar, 2024

DRTV og DR LYD er to gratis streamingtjenester, som er tilgængelige for alle danskere, og i og med at danskerne elsker at rejse, er det relevant at vide, hvorvidt du har mulighed for at benytte disse tjenester på dine udlandsrejser.

Som udgangspunkt er det kun muligt at benytte DR's streamingtjenester i Danmark, men du har også mulighed for at benytte dem midlertidigt inden for EU/EØS landene, hvis du har fast bopæl i Danmark. Du kan dog benytte dem i hele verden, hvis du bruger en VPN-forbindelse.

Det kan du blive meget klogere på herunder.

dr i udlandet

Hvorfor virker DR ikke i udlandet?

Hvis du nogensinde har prøvet at tilgå DRTV og DR LYD uden for den danske grænse, har du måske oplevet at din adgang bliver blokeret. Det er fordi DRTV og DR LYD primært kun er tilgængeligt i Danmark.

Der er dog mulighed for at få adgang til DRTV og DR LYD i EU/EØS landene, hvis du opholder dig i landene midlertidigt. For at få adgang til tjenesterne i disse lande, skal du bekræfte at du har fast bopæl i Danmark ved hjælp af NemID eller MitID.

Det er derfor først et problem at tilgå DRTV og DR LYD, hvis du skal opholde dig uden for EU/EØS, eller hvis du ikke har fast bopæl i Danmark. Den primære grund til, hvorfor nogle streamingtjenester, som DRTV og DR LYD, ikke kan tilgås i udlandet, er fordi der er ikke er tilladelser til de medierettigheder, der gør sig gældende.

Det betyder dermed, at hvis du prøver at tilgå DR’s tjenester uden for EU/EØS landene, så vil du blive mødt af en geo-blokering på grund af manglende rettigheder. Geo-blokeringen gør, så du bliver blokeret fra tjenesterne og du kan herefter ikke tilgå dem igen, før du igen opholder dig i Danmark eller et EU/EØS land, hvor du har bekræftet bopæl i Danmark.

Du behøver dog ikke at gå i panik, hvis du har planlagt en ferie til udlandet og gerne vil have mulighed for at tilgå DRTV og DR LYD, da der findes flere måder, hvorpå du kan omgå geo-blokeringerne. En af disse er ved at benytte en VPN-forbindelse.

geoblocking

Se DR i udlandet med VPN

Som nævnt før, er det muligt at omgå geo-blokeringerne ved at benytte en VPN-forbindelse. Du har dermed mulighed for at tilgå indholdet på både DRTV og DR LYD, selvom du opholder dig uden for EU/EØS landene, eller hvis du ikke har fast bopæl i Danmark.

Det er dog vigtigt, at du sørger for at anskaffe dig en god VPN-forbindelse, hvis du skal have adgang til DRTV og DR LYD i hele verden. Du kan blive klogere på, hvilke VPN-tjenester der passer bedst til behovet om at tilgå DR’s streamingtjenester længere nede.

Hvordan virker en VPN?

Hvis du nu sidder og undrer dig over, hvordan sådan en VPN-forbindelse egentlig virker, så skal du læse med nu.

En VPN-forbindelse kan anses som værende et privat netværk, der benyttes, hvis ens færden på internettet ønskes beskyttet. En VPN-forbindelse kan sammenlignes med en form for tunnel, som befinder sig under jorden.

Den data, som sendes gennem tunnelen, bliver beskyttet og din online færden kan dermed ikke spores tilbage til dig. Det betyder blandt andet, at personlige oplysninger, såsom din IP-adresse, bliver beskyttet når du anvender en VPN. Der er på den måde ikke nogen uvedkommende, som kan følge med i din færden online.

Vi har fundet en video, som simpelt forklarer, hvad en VPN-forbindelse er, samt hvordan det fungerer. Videoen er på engelsk og du kan se den herunder:

De bedste VPN til DR

Det kan, som før nævnt, være svært at navigere i, hvilke VPN-forbindelser, der er de bedste på markedet. Vi har derfor valgt at udføre en VPN-test, hvor vi har valgt at teste de bedste VPN-forbindelser. Du kan på den måde nemt få et overblik over de forskellige udbydere der findes. Du kan se vores VPN-test lige her.

Det kan blandt andet være svært at navigere i, da der kan være stor forskel på de forskellige VPN-tjenester. Der er eksempelvis forskel på, hvor mange servere de har fordelt forskellige steder i verden, ligesom der også er forskel på, hvor stabile deres forbindelser er.

En god VPN-udbyder vægter din sikkerhed utroligt højt og deres tjeneste er nem at bruge. Derudover er det vigtigt, at den har hurtige servere, samt at der tilbydes servere i mange forskellige lande, så du har mulighed for at oprette forbindelse til lige netop det land du ønsker.

Ønsker du at benytte en VPN-forbindelse til at benytte DRTV og DR LYD i udlandet, så er det yderligere vigtigt, at du vælger en VPN-forbindelse, som er god til at omgå diverse geo-blokeringer. De bedste VPN-tjenester til at omgå geo-blokeringer er:

  1. ExpressVPN
  2. NordVPN
  3. CyberGhost
  4. Surfshark
  5. Ivacy VPN
  6. PureVPN

Dette er de bedste VPN-tjenester på markedet, til at omgå geo-blokeringer på streamingtjenester. Du kan dermed benytte en af disse, hvis du ønsker at benytte DR’s streamingtjenester, såsom DRTV og DR LYD uden for EU/EØS landene.

Du kan læse meget mere om fordele og ulemper ved de forskellige tjenester, samt meget andet om dem som eksempelvis deres Trustpilot-score og priser, i vores VPN-test. Den kan du finde her

Er det lovligt at bruge VPN?

Som udgangspunkt, ja. I Danmark er det lovligt at benytte en VPN-forbindelse, dog kan nogle af de ting, som du kan foretage dig online ved brug af en VPN-forbindelse, være ulovlige.

Du kan eksempelvis komme i problemer med nogle copyright-betingelser, hvis du ikke har ret til at se det valgte indhold, i et bestemt land. Det er yderligere vigtigt at bemærke, at det i nogle lande er ulovligt at bruge en VPN-forbindelse, ligegyldigt hvad den benyttes til.

Du kan læse meget mere om, hvad der er lovligt og ulovligt ved at benytte en VPN-forbindelse lige her

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.