Er 5G internet farligt? Få et komplet svar her.

Er 5G internet farligt?

Yasir Zewain Forfatter: Yasir Zewain
opdateret Opdateret: 20. maj, 2025

Er 5G internet farligt?

Nej, 5G er ikke farligt. Ifølge Sundhedsstyrelsen, Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og den internationale kommission ICNIRP er der på nuværende tidspunkt ikke fundet evidens for skadelige effekter, så længe grænseværdierne for elektromagnetiske felter overholdes.

De refererer til internationale retningslinjer, som dækker den type elektromagnetisk stråling, som 5G udsender.

5G benytter ikke-ioniserende stråling, som ikke har energi nok til at beskadige celler eller DNA. Den type stråling, der anvendes i 5G netværk, er en del af det elektromagnetiske spektrum, som også bruges i tidligere generationer af trådløs teknologi, såsom 3G, 4G og WiFi.

Forskere og sundhedsmyndigheder henviser dog til, at der fortsat er behov for yderligere forskning, særligt omkring langtidseffekter og eksponering fra mange kilder på én gang. Flere studier er derfor sat i gang i både Danmark og internationalt.

Hvad siger eksperterne?

Debatten om, hvorvidt 5G netværket er farligt, har ført til øget opmærksomhed på, hvad myndigheder og forskere siger. Flere institutioner har vurderet stråling fra trådløse netværk, herunder 5G, og undersøgt, om der er dokumentation for skadelige effekter.

Herunder kan du læse, hvad nogle af de vigtigste kilder konkluderer.

Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen anerkender den udbredte bekymring i befolkningen omkring, hvorvidt 5G netværket er farligt, men understreger, at der ikke er dokumentation for sundhedsrisici, så længe grænseværdierne for ikke-ioniserende stråling overholdes.

De målinger, der er foretaget i Danmark, viser, at strålingen fra 5G og anden trådløs teknologi generelt ligger langt under de fastsatte grænseværdier.

Styrelsen henviser til, at elektromagnetiske felter fra 5G er en velkendt del af det elektromagnetiske spektrum, og at der ikke er noget i den nuværende forskning, der tyder på skadelige effekter.

De opfordrer dog til, at man fortsætter med yderligere forskning og overvågning af eksponering, særligt i takt med at flere enheder forbindes via internet of things og mobiltelefoner anvendes hyppigere i hverdagen.

“Den type stråling, der anvendes i 5G, er den samme type som i tidligere generationer af mobilnetværk. Forskningen har ikke vist, at 5G medfører sundhedsrisici, så længe grænseværdierne overholdes,” skriver Sundhedsstyrelsen" - Sundhedsstyrelsen

WHO

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har i flere omgange vurderet stråling fra trådløse netværk og mobilstråling.

I 2011 klassificerede WHO’s kræftagentur (IARC) radiofrekvent elektromagnetisk stråling som “muligvis kræftfremkaldende for mennesker” - en klassificering i gruppe 2B, der også omfatter fx kaffe og syltede grøntsager.

Klassificeringen skyldes enkelte studier, der viste en svag sammenhæng mellem mobilbrug og visse former for hjernetumorer, dog med betydelige metodiske problemer.

WHO fremhæver, at de eksisterende internationale retningslinjer fra ICNIRP beskytter befolkningen generelt mod kendte risici, og organisationen anbefaler fortsat yderligere forskning, særligt med fokus på langtidsvirkninger og børn.

“Efter mere end to årtier med forskning i mobiltelefoni er der ikke fundet overbevisende beviser for, at lavniveaueksponering for RF-stråling har skadelige helbredseffekter.” - WHO

Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse anerkender, at mange danskere er bekymrede over den øgede mængde elektromagnetiske felter i hverdagen fra mobiltelefoner, WiFi og 5G.

Organisationen har gennemgået videnskabelige artikler og peger på, at international forskning ikke har dokumenteret en øget risiko for kræft ved almindelig brug af trådløs teknologi.

De påpeger samtidig, at flere af de studier, der antyder en mulig risiko, er præget af metodiske problemer, og at resultaterne ikke har været mulige at genskabe i to studier uafhængigt af hinanden.

Kræftens Bekæmpelse støtter derfor op om WHO og ICNIRP’s vurdering og følger løbende den videnskabelige litteratur for nye resultater.

“Vi følger forskningen tæt og vurderer, at der på nuværende tidspunkt ikke er grund til bekymring for almindelig brug af mobiltelefoner eller trådløse netværk” - Kræftens Bekæmpelse.

Oversigtsstudie

Et internationalt oversigtsstudie publiceret i 2021 i det videnskabelige tidsskrift Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology analyserede over 130 studier af elektromagnetiske bølger i frekvensområdet over 6 GHz, herunder den 5G stråling, der bruges i det nye netværk.

Studiet blev udført af et tværfagligt team af forskere og konkluderede, at der ikke var nogen dokumenterede skadelige effekter, så længe eksponeringen holdes under de gældende grænseværdier.

Forskerne bemærkede dog, at forskningen i de højere frekvenser, som 5G kan anvende, stadig er begrænset og bør udvides. De efterlyste blandt andet mere standardisering af testmetoder og længerevarende forsøg for at forstå de mulige effekter på mennesker og miljø.

“Ingen af de undersøgte studier fandt overbevisende beviser for helbredseffekter under gældende eksponeringsgrænser,” konkluderede forskergruppen." - Nature – Radiofrequency electromagnetic field exposure and health)

5G myter

Siden udrulningen af 5G netværket begyndte, har der floreret en række sejlivede myter og påstande om teknologien. 

Mange af dem bygger på misforståelser om ikke-ioniserende stråling, udokumenterede skadelige effekter eller enkeltstående studier med metodiske problemer.

Her er af de 4 mest udbredte myter om 5G:

1. "5G giver kræft"

Påstanden stammer ofte fra en fejllæsning af WHO’s klassificering af elektromagnetisk stråling som “muligvis kræftfremkaldende”. Klassificeringen gælder alle former for mobilstråling, men der er ingen dokumenteret sammenhæng mellem 5G og kræft, ifølge Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen.

2. "5G svækker immunforsvaret"

Der findes ingen videnskabelig dokumentation for, at 5G stråling påvirker immunforsvaret. Påstanden blev især udbredt under COVID-19-pandemien, men er blevet tilbagevist af både WHO og uafhængige forskere.

3. "5G forårsager hovedpine og brændende fornemmelser"

Nogle mennesker oplever symptomer, som de mener skyldes elektromagnetiske felter, men der er ikke fundet en biologisk mekanisme, der forklarer en direkte effekt. Ifølge internationale retningslinjer ligger eksponeringen langt under niveauer, hvor man forventer fysiologisk påvirkning.

4. "5G bruges til overvågning eller kontrol"

Denne myte trækker på konspirationsteorier og har ingen basis i fakta. 5G er en trådløs teknologi, der anvendes til trådløs kommunikation, fx i selvkørende biler, sundhedsteknologi og internet of things, men ikke til manipulation af mennesker.

FAQ - Det spørger andre om:

Hvad gør 5G ved kroppen?

5G benytter ikke ioniserende stråling, som ikke har energi nok til at beskadige celler eller ændre DNA. Der er derfor ingen kendt biologisk mekanisme, hvorigennem 5G stråling kan påvirke kroppen på en skadelig måde, så længe grænseværdierne overholdes. Internationale retningslinjer og forskning peger på, at eksponeringen fra 5G ligger langt under de niveauer, der kan give fysiologiske effekter.

Er 5G master farlige?

De 5G master, der opsættes rundt omkring i Danmark og Europa, udsender elektromagnetisk stråling på et lavt niveau, typisk langt under det, der er tilladt ifølge internationale kommissioner som ICNIRP. Sundhedsstyrelsen vurderer, at eksponeringen fra master og antenner ikke udgør en sundhedsrisiko for befolkningen generelt, da der er en indbygget sikkerhedsmargin svarende til mange gange det niveau, hvor man har set skadelige effekter i forsøg.

Er 5G det værd?

5G netværket er udviklet til at understøtte langt hurtigere dataoverførsel, kortere svartider og flere samtidige forbindelser. Det muliggør teknologier som internet of things, selvkørende biler og avanceret trådløs kommunikation. For mange vil fordelene overstige de teoretiske risici, især da internationale forskere og myndigheder ikke har fundet dokumentation for reel risiko ved teknologien. Om det er “det værd”, afhænger dog også af behov, infrastruktur og personlig holdning.

Er stråling fra 5G farligt?

Strålingen fra 5G er, ligesom fra Wi-Fi og tidligere mobilnetværk, en form for ikke-ioniserende stråling. Det betyder, at den ikke har energi nok til at være ioniserende, og dermed ikke kan ødelægge DNA eller forårsage kræft som fx røntgenstråler kan. Kræftens Bekæmpelse, WHO og Sundhedsstyrelsen vurderer alle, at 5G stråling ikke er farlig under de nuværende forhold og inden for de gældende grænseværdier.

Er 5G sundhedsskadelig?

Den samlede videnskabelige litteratur, herunder oversigtsstudier og vurderinger fra internationale sundhedsmyndigheder, har ikke fundet klare beviser for, at 5G er sundhedsskadelig. Selvom enkelte studier har rejst spørgsmål om potentielle risici, peger forskningen generelt ikke på, at eksponering for 5G i det offentlige rum er skadelig for mennesker. Dog anbefales fortsat overvågning og yderligere forskning, særligt med fokus på længere sigt.

Yasir Zewain
Skrevet af Content and Communications Manager

Med tre års erfaring som Content and Communication Manager hos Tjekbredbånd.dk har Yasir Zewain spillet en nøglerolle i at skabe indhold, der gør komplekse emner som bredbånd og internetteknologi letforståelige for alle. Han er dedikeret til at levere klar og brugervenlig kommunikation, der hjælper danskere med at finde den rette internetløsning.