5G myter - Hvad er fakta

5G myter: få styr på, hvad der er fakta

Kasper Ottosen Forfatter: Kasper Ottosen
opdateret Opdateret: 26. marts, 2024

Jagten på højere internethastigheder fortsætter, og i disse år ser vi nu udrulningen af den nyeste teknologi, 5G. Med det nye 5G internet kan der forventes hastigheder, som er helt op til 20 gange hurtigere end 4G.

I forbindelse med udrulningen af det nye 5G netværk er der hos nogle opstået en frygt for den nye teknologi, og omkring hvorvidt strålingen kan være sundhedsskadelig for mennesker. Men er 5G virkelig farligt?

Vi har skrevet en guide, som besvarer en række ofte stillede spørgsmål, når det gælder 5G og helbred.

Hvad er 5G?

5G er den 5. generation af mobilnetværk, og gør det muligt at opnå hastigheder, som er 20 gange hurtigere end 4G. Den nye generation af mobilnetværk har større kapacitet, og har højere hastigheder samt et mere stabilt netværk.

Det nye 5G internet er meget hurtigt, og kan opnå en download hastighed på op til 10 Gbps. Det nye 5G har været tilgængeligt i Danmark siden 2020, og udrulningen har siden da taget fart, og tilbydes nu i flere og flere byer og områder. 

Flere og flere danskere benytter også 5G som internet i hjemmet. Det er blevet en populær internetløsning til hjemmet, fordi det kun tager få minutter at sætte op, og det kan nå hastigheder på op til 950 mbit. 

Hvis du overvejer at købe 5G internet til hjemmet, bør du besøge vores side, hvor vi sammenligner tilbuddene fra de udbydere, der tilbyder 5G internet på din adresse. 

Er 5G farligt?

5G er en ny teknologi, og derfor vil der som med mange andre nye teknologier ofte være en frygt for dets mulige sundhedsmæssige risiko. I Danmark er det sundhedsstyrelsen, som står for at sikre at det nye internet ikke udgør en risiko for danskernes sundhed.

Ifølge sundhedsstyrelsen vurderes der ingen grund til bekymring, da ingen undersøgelser eller forskning tyder på, at 5G kan være skadeligt. Målinger og undersøgelser i Danmark, England og Frankrig peger på at der ikke forekommer nogen betydelig stråling, og tallene ligger dermed inden for grænseværdierne.

Lovgivningen i Danmark på grænseværdierne for ikke-ioniserende stråling som fx. radio- og mikrobølger følger råd fra Det Europæiske Råd, som er baseret på grænseværdier fastlagt af ICNIRP (den internationale kommission for beskyttelse imod ikke-ioniserende stråling).

Der kan altså på baggrund af Sundhedsstyrelsens vurdering fastlægges, at der kan opnås bedre dækning med 5G, uden at der udgøres en trussel mod den danske folkesundhed.

Er 5G farligt for helbredet?

Når man kigger på international forskning, som efterhånden er foretaget over hele EU, kan konkludere at der ikke forekommer betydelige mængder af stråling. Forskning i England og Frankrig tyder på, at værdierne ligger på samme niveau som 3G og 4G.

Der kan på baggrund af denne data konkluderes, at de nye 5G master ikke forårsager en øget helbredsmæssig risiko for mennesker. Eksperternes svar er altså tydeligt, og der bør dermed ikke være en frygt for skade på små børn eller andre mennesker i Danmark.

Kan 5G stråling være farlig?

5G er den næste generation af mobildækning, dog er der ingen betydelige strålings mæssige forskelle, som kan forårsage skade nu eller på længere sigt. Studier peger på at man fortsat kan omgås i samfundet uden frygte de mange påstande såsom at din hud brænder.

Der er altså ingen grund til at være bekymret, da forskere har konkluderet at 5G stråling ikke kan bidrage til at udvikle sygdomme. Styrelsen som er ansvarlig for vurderingen vil fortsat overvåge masterne, for at sikre at der ikke opstår et sundhedsskadeligt niveau af stråling. 

Målinger af 5G-antenner

5G masterne er blevet mere tilgængelige i takt med, at teleselskaberne ruller teknologien ud over hele EU, og du kan dermed få forbindelse til 5G netværket på din mobiltelefon.

Der foretages undersøgelser af strålingen i flere lande, hvor det i flere omgange er blevet konkluderet, at der ikke er en øget sundhedsmæssig risiko i forbindelse med 5G master.

Sundhedsstyrelsen har baseret på data fra hele EU konkluderet, at der ikke er nogen sammenhæng mellem stråling fra 5G master og langvarige sygdomme. Du kan altså trygt og sikkert gøre brug af 5G netværket. 

Kasper Ottosen
Skrevet af Ansvarlig for Tjekbredbaand.dk

Med en unik baggrund, der kombinerer 5 års erfaring som elektriker med 5 års indsigt i internetbranchen hos Tjekbredbaand.dk, er Kasper Ottosen nu en fremtrædende ekspert. Han har været en nøglefigur i at rådgive et stort antal danskere om at skifte internetudbyder. Kasper har forfattet over 100 artikler, der dækker vigtige emner som bredbånd, fibernet og mobilt bredbånd, hvilket har cementeret hans status som en pålidelig kilde til information og vejledning i den digitale verden.