Google Tag Manager (noscript) End Google Tag Manager (noscript)


TjekBredbånd er reklamefinansieret
Kasper Ottosen
12 maj, 2019

Hvilken internethastighed har jeg brug for i 2021?


Der findes snart ikke den dansker, som ikke benytter internettet derhjemme på daglig basis. Internettet er blevet en integreret del af de allerflestes arbejds- og privatliv, og mange både starter og slutter dagen med at tjekke diverse nyheder og opdateringer ved at tilgå nettet fra en af deres mange digitale devices. Af den grund er en stabil og hurtig internetforbindelse for de fleste noget, de ikke kan gå på kompromis med. Heldigvis er udviklingen de seneste år gået i den retning, at de fleste selskaber nu kan tilbyde langt hurtigere internet til danskerne, end det før har været muligt. I dag får man som forbruger derfor mere for pengene, end man gjorde for bare få år tilbage.

Behovet for internet varierer dog meget fra person til person og afhænger i høj grad af den enkeltes internet- og generelle medievaner. Bor du eksempelvis alene og benytter blot din bredbåndsforbindelse til at tjekke et par mails og vejrudsigten, har du et helt andet behov end familien på fem, hvor der hyppigt både downloades, streames og spilles på nettet. For at gøre det nemmere for dig at finde frem til, hvilken internethastighed du og din familie har behov for, har vi herunder udformet en guide til de forskellige bredbåndshastigheder, og hvilke behov de dækker.

Hvad betyder Mbit/s?

Hastigheden ved en internetforbindelse angives i Mbit/s. Denne betegnelse dækker over, hvor hurtigt data transporteres, og forkortelsen står for megabit pr. sekund. Ofte angives internethastigheden hos udbyderne også blot som Mbit. Dette kan virke en smule forvirrende, men tallene dækker nogenlunde over det samme. Forskellen er blot, at Mbit/s angiver, hvor meget data det er muligt for dig at hente ned pr. sekund med den bredbåndsforbindelse, du har, mens Mbit beskriver din internetforbindelses maksimale hastighed.

Megabit kan nemt forveksles med megabyte, som altså ikke er det samme. Megabyte forkortes først og fremmest som MB, hvor megabit forkortes Mbit. Derudover angiver betegnelserne ikke det samme, men man kan sammenligne dem sådan, at 1 MB svarer til 8 Mbit. Med andre ord betyder det, at du med en internethastighed på 8 Mbit/s vil være i stand til at kunne downloade 1 MB i sekundet. Når du tjekker de forskellige bredbåndsudbyderes muligheder for at tilbyde hurtigt internet, er det imidlertid altid Mbit, du skal kigge efter.

Download- og uploadhastighed

Når du skal afgøre, hvilken internethastighed du har behov for, er det også værd at kende til begreberne download- og uploadhastighed. De fleste tillægger her downloadhastigheden størst betydning, da det er denne, som afgør, hvor hurtigt du kan downloade diverse film, serier, musiknumre og andet ned på din computer. Hvis du derfor ofte streamer programmer og serier, er det værd at investere i en hurtig downloadhastighed.

Uploadhastigheden angiver omtrent det samme som downloadhastigheden – blot med omvendt fortegn. Her handler det nemlig om, hvor hurtigt din bredbåndsforbindelse tillader dig at uploade diverse materialer til nettet. Det kan for eksempel være billeder på Facebook eller videoer på YouTube.

Alle internethastigheder bliver som nævnt tidligere målt i Mbit, og det er altså dette tal, du skal kigge på, når du gerne vil vide mere om din forbindelses download- og uploadhastighed.

2 Mbit – en af de laveste hastigheder

En bredbåndsforbindelse med en hastighed på 2 Mbit er en af de laveste hastigheder, man kan få i hjemmet, og det er ikke en gang alle udbydere, der tilbyder denne meget lave hastighed. Hastigheden på 2 Mbit er tilstrækkelig, hvis du udelukkende benytter din internetforbindelse til at tjekke et par e-mails eller søge efter et par informationer på Google. Til meget mere rækker forbindelsen dog ikke, og hvis du også ønsker at kunne streame film, serier og høre musik, skal du op og have en hurtigere internethastighed. På samme måde vil du opleve en meget lang upload- og downloadhastighed med en forbindelse på 2 Mbit, og ventetiden kan derfor hurtigt blive lang, hvis du forsøger at uploade eller downloade indhold til og fra internettet.

Dertil kommer, at denne internetforbindelse hurtigt kommer til kort, hvis mere end én computer benytter forbindelsen på samme tid. Det fungerer nemlig sådan, at bredbåndshastigheden så at sige skal fordeles mellem de forskellige enheder, der benytter forbindelsen, og de vil altså ikke alle kunne opnå den maksimale hastighed – på i det her tilfælde 2 Mbit – på samme tid. Kort sagt er en internethastighed på blot 2 Mbit sjældent brugbar, hvis mere end én computer skal kobles på nettet på samme tid, ligesom de fleste internetbrugere i dag har et behov, som forbindelsen på 2 Mbit ikke er tilstrækkelig hurtig til at dække.

10 Mbit – tilstrækkelig til én enhed

Hastigheden på 10 Mbit kan i mange tilfælde være tilstrækkelig, hvis du overvejende er den eneste bruger af din bredbåndsforbindelse. Hastigheden på 10 Mbit er nemlig hurtig nok til at klare mange forskellige opgaver, men den kommer til kort, hvis flere computere skal anvende internettet til større downloadopgaver på samme tid. I sådanne tilfælde vil hastigheden nemlig blive nedsat markant, og det kan give problemer hos de andre brugere af forbindelsen. Bor du derfor alene, og er du derfor som oftest den eneste bruger af din internetforbindelse, vil en hastighed på 10 Mbit ofte være tilstrækkelig, selvom de fleste dog vælger at opgradere til den mere populære og udbredte hastighed på 20 Mbit for at få endnu mere ud af deres bredbånd.

20 Mbit – god til flere brugere på samme tid

Bor I flere sammen, og er der derfor ofte mere end én enhed tilkoblet internetforbindelsen på samme tid, vil en hastighed på 20 Mbit ofte være at foretrække. Hastigheden her giver nemlig mulighed for, at I alle kan løse de fleste opgaver på nettet på samme tid uden problemer. Det gælder eksempelvis, hvis I ønsker at streame diverse film og serier eller surfe rundt på nettet, uden at det skal gå ud over hastigheden hos de andre brugere af forbindelsen.

Skal der dog downloades større og tunge filer på en computer, kan det komme til at påvirke forbindelsen hos de andre brugere uhensigtsmæssigt. Hvis I derfor ofte oplever sådanne tilfælde, er det sandsynligvis en hurtigere forbindelse på 50 Mbit eller mere, der vil passe til jeres behov.

50 Mbit – opfylder de allerfleste behov

Med en internethastighed på 50 Mbit får du en meget hurtig forbindelse, der er mere end rigelig for at opfylde de flestes behov. Her kan hele familien være online på samme tid, og alle har mulighed for at streame deres yndlingsserie og yndlingsmusik hver især, uden at det går ud over oplevelsen hos de andre brugere. Samtidig tillader forbindelsen diverse spil på nettet, så familiens gamer – i tilfælde af at der er en sådan – også kan få opfyldt sine behov med denne bredbåndsforbindelse.

Internethastigheden på 50 Mbit er naturligvis et af de dyrere valg, idet prisen i langt de fleste tilfælde vil følges med hastigheden på forbindelsen – med mindre der eksempelvis er tale om særlige tilbud eller kampagner. Der findes imidlertid ikke meget, der kan irritere mere end en dårlig internetforbindelse, der gang på gang svigter, og derfor vil de fleste være enige i, at det godt kan betale sig at investere lidt mere for at få en passende hastighed til de behov, der måtte være.

100 Mbit – det helt store behov

For rigtig mange vil hastigheden på 50 Mbit være tilstrækkelig, men der kan dog være tilfælde, hvor en forbindelse på 100 Mbit er mere velegnet. Det gælder eksempelvis, hvis mange brugere skal kunne tilgå nettet og downloade store og tunge filer, hvilket ofte kan være tilfældet i en virksomhed. Hastigheden på 100 Mbit er derfor sjældent det oplagte valg for privatpersonen. Ved brug af denne hastighed vil I ikke opleve særlige begrænsninger, og alle brugere af forbindelsen kan således udføre de opgaver på internettet på samme tid uden problemer.

Ønsker du bredbåndsforbindelsen på 100 Mbit – eksempelvis på din arbejdsplads – er det vigtigt at bemærke, at det ikke er alle steder i landet, hvor det er muligt at få denne høje hastighed, ligesom det ikke er alle udbydere, der tilbyder denne hastighed. Du bør derfor tjekke med din udbyder eller andre selskaber, om det er muligt for dig at opnå denne hastighed, hvis du mener, at den bedst vil opfylde jeres behov. På samme tid skal du være indstillet på, at prisen på 100 Mbit-forbindelsen naturligvis vil være højere i langt de fleste tilfælde, sammenlignet med hvis du blot vælger at gå med forbindelsen på 50 Mbit. Der er ikke meget dårligt at sige om hastigheden på 100 Mbit – udover at den kun i visse tilfælde vil være det mest hensigtsmæssige valg. Kan du derfor uden problemer nøjes med en bredbåndsforbindelse med en hastighed på 50 Mbit – eller måske mindre – er det værd at overveje denne løsning en ekstra gang, da der ikke er meget mening i at betale for en hastighed, du alligevel aldrig eller kun sjældent har behov for.

Tjek hastigheden på dit internet

Når du skal beslutte, hvilken hastighed der bedst egner sig hjemme hos jer, er det vigtigt at have in mente, at de hastigheder, som fremgår på udbydernes hjemmesider, altid beskriver den maksimale hastighed, du har mulighed for at opnå med den valgte forbindelse. Af den grund kan du altså ikke være sikker på altid at opnå en hastighed på 50 Mbit, selvom du har købt 50 Mbit-pakken. Dette kan virke lidt lusket, da mange derfor vil betvivle, om de nu også får den hastighed, som de faktisk betaler for. Af den grund er der indenfor de seneste år kommet skærpede regler på området, og udbyderne har nu til ansvar at sikre, at mindst 80% af brugerne af en given hastighed også får den angivne hastighed, som de betaler for. På den måde kan selskaberne altså ikke reklamere med en høj hastighed, hvis kun få brugere faktisk har mulighed for at opnå denne hastighed. Reglerne sikrer dig som forbruger, og du kan derfor være sikker på, at køber du en bestemt hastighed, vil du i langt de fleste tilfælde også kunne opnå denne hastighed. Hertil kommer, at udbyderne af bredbånd tilmed er forpligtede til at oplyse, hvad minimumshastigheden er ved de forskellige løsninger.

Har du på fornemmelsen, at du kun sjældent opnår den hastighed, du faktisk betaler for – eller er du blot nysgerrig efter at vide, hvor hurtigt det faktisk går hjemme hos jer – kan du flere steder på nettet tjekke hastigheden på din forbindelse. Herigennem kan du altså se, hvor hurtig din bredbåndsforbindelse faktisk er, ligesom du kan blive gjort opmærksom på, hvis du og din husstand eventuelt trænger til en opgradering på hastighedsfronten. Et sådant tjek er forholdsvist nemt og hurtigt, og det giver dig altså en vished om, hvorvidt du faktisk får den hastighed, du regner med.

Vælg en udbyder, der matcher dine behov

Står du med overvejelser om at ændre din nuværende bredbåndshastighed eller måske skifte til en anden udbyder, står du heldigvis over for et væld af muligheder. Der findes nemlig mange selskaber, der tilbyder bredbåndsløsninger til danskerne, og deres priser og muligheder varierer naturligvis meget, hvilket alt i alt betyder, at du med garanti kan finde en løsning efter dine behov. 

Selvom priserne på de enkelte hastigheder på bredbånd ligger nogenlunde på samme niveau fra udbyder til udbyder, kan der alligevel være forskelle. Eksempelvis er det hos nogle selskaber muligt at få første måned gratis, mens der andre steder kun er få omkostninger ved oprettelsen. Samtidig kan der være forskel på, hvordan de forskellige udbydere leverer internetforbindelsen til din adresse, og dette kan altså også have indflydelse på den månedlige pris på internetforbindelsen. Overvejer du at skifte udbyder, er det altså værd at tjekke de forskellige selskaber og deres tilbud igennem, så du kan opnå en løsning, hvor du får mest muligt for dine penge – og hvor dine og din families behov naturligvis dækkes til fulde. 

Udover bredbåndsløsningen er der også mange selskaber, der kan tilbyde andre services, herunder forskellige tv-pakker. Foretrækker du derfor at samle både dit internet og dit tv hos den samme udbyder, så du undgår at få regninger fra flere forskellige selskaber, kan du med fordel også tage et kig på udbydernes øvrige produkter, inden du lægger dig fast på den udbyder, der skal levere internet – og måske tv – til din adresse. Hos mange selskaber er det desuden muligt at få en samlet pris, hvis du vælger at samle flere af dine produkter hos dem, og derved har du altså også i mange tilfælde mulighed for at spare penge med sådan en løsning. 

Sådan kan du modtage dit signal

Når du skal modtage dit internetsignal i hjemmet, kan det ske på forskellige måder. Det afhænger blandt andet af den specifikke udbyder, din adresse og af din ønskede hastighed af forbindelsen, hvordan det vil give mest mening for dig at modtage din internetforbindelse. 

En mulighed er, at du får fiberbredbånd – og som navnet antyder, er det internet over fibernettet. Fiberbredbånd giver for mange den hurtigste og mest stabile forbindelse og er derfor ofte at foretrække, hvis du ønsker en forbindelse med høj hastighed på for eksempel 50 Mbit, 100 Mbit eller mere. Lidt teknisk forklaret skyldes den bedste dækning, at signalet transporteres via lys, når der er tale om fiberbredbånd, og dette gør, at man kan opnå utroligt høje hastigheder. Derudover vil du med fiberbredbånd ikke opleve samme udsving, hvis der er flere i husstanden på nettet på samme tid, som det er tilfældet ved andre typer af forbindelser. Der kan altså være mange fordele forbundet med at få sit internet leveret gennem fibernettet. Dog skal du være opmærksom på, at ikke alle husstande har mulighed for at få internet over fibernettet, og du bliver derfor nødt til at tjekke på udbydernes hjemmesider, hvorvidt det er en mulighed hos dig. 

En anden mulighed er at få din internetforbindelse leveret gennem kabel-tv-nettet, også kaldet dit tv-stik. Denne type bredbånd omtales også som en coax-forbindelse. Via denne forbindelse har du mulighed for både at modtage tv-signal, bredbånd og telefoni. Det er dog i mange tilfælde ikke et krav, at du også vælger en tv-pakke for at kunne få internet gennem tv-stikket. Vælger du dog også at få tv gennem samme forbindelse, skal du imidlertid ikke bekymre dig om, om de to forbindelser forstyrrer hinanden – det gør de nemlig ikke. Du kan altså sagtens benytte både dit tv og dit internet på samme tid, uden at de to forbindelser påvirker hinanden. Rigtig mange kan opnå en fornuftig bredbåndsforbindelse via tv-stikket, og derfor vælger mange også at gå med denne løsning. Igen skal du dog være opmærksom på, at det ikke er muligt at få internet via tv-stikket på alle adresser i landet, og du er derfor nødt til at tjekke hos udbyderne, om det er en mulighed for dig. 

Bredbånd gennem telefonstikket er en tredje mulighed, du har, når det kommer til at få internet i hjemmet. Denne forbindelse kaldes også DSL, da forbindelsen sker gennem telefonnettet. Fordi internetforbindelsen oprettes gennem telefonnettet, har alle husstande i Danmark med et telefonstik mulighed for at få bredbånd på denne måde. Det kan dog variere en del, hvilken hastighed du har mulighed for at opnå med internet gennem telefonstikket. Hastigheden afhænger nemlig af flere forskellige faktorer, herunder hvilken kvalitet linjen er af. For at benytte DSL-forbindelsen, er det nødvendigt med et DSL-modem. Det er altid muligt hos den enkelte forhandler at læse mere om, hvilke muligheder du har for at få internet gennem telefonstikket hjemme hos dig.

Optimér din bredbåndsforbindelse

Når først din bredbåndsforbindelse er sat op og er klar til at blive taget i brug, gælder det naturligvis om at opnå den højest mulige hastighed med den løsning, du har valgt. Her spiller mange forskellige faktorer en rolle, og faktisk kan du selv gøre en del for, at du får mest muligt ud af din internetforbindelse derhjemme. 

Oplever du lidt for ofte, at din internetforbindelse svigter eller er langsom, selvom du har valgt en hastighed, der gerne skulle være hurtig nok til at klare alle internetrelaterede opgaver hjemme hos dig, kan du overveje placeringen af din router. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt, hvorhenne den står placeret, hvis du skal opnå den hurtigst mulige forbindelse. Betonvægge kan eksempelvis svække signalet, og består dit hus derfor flere steder af sådan nogle, gælder det om at være taktisk i forbindelse med placeringen af routeren, så signalet får mulighed for at passere ud til de rum, hvor der er brug for internetforbindelsen. Derudover bør du sætte routeren højt et sted – eksempelvis oppe på et skab – da signalet derved bedre fordeles og sendes ud, sammenlignet med hvis routeren står på gulvet.

Derudover er et godt råd at sikre, at udefrakommende ikke kan koble sig op på dit WiFi-signal. Det sikrer du bedst ved at sætte en kode på netværket, som ikke hvem som helst lige kan regne ud. Jo flere der benytter netværket, des mere belastet bliver det nemlig, og du kan derfor opleve udsving i forbindelsen, hvis der er flere enheder på det samme netværk, uden at hastigheden på netværksforbindelsen er helt stor nok til, at dette er hensigtsmæssigt.

En mulighed er desuden at skifte udbyder, hvis du for ofte oplever, at din bredbåndsforbindelse ikke lever op til dine behov og krav. I dette tilfælde er det oplagt, at du forhører dig hos de enkelte udbydere for at høre nærmere om, hvad de kan tilbyde på netop din adresse. Derudover kan selskaberne i mange tilfælde være behjælpelige i forhold til, hvilken løsning der bedst vil matche dine og din families behov, når det kommer til en god, stabil og hurtig bredbåndsforbindelse.

 

 

logo

Indtast din e-mail og få tilbud og gode råd om bredbånd:

Betingelser