Sådan tjekker du mobildækningen i dit område

Der findes snart ikke en dansker uden en mobiltelefon af den ene eller anden slags. De allerfleste af os går nemlig konstant rundt med en mobil i lommen eller tasken, og især smartphones fylder mere og mere i danskernes dagligdag. Herpå kan vejrudsigten tjekkes, aftensmaden bestilles, og du kan holde dig opdateret og i forbindelse med samtlige indenfor dit netværk og din omgangskreds. Faktisk findes der snart ikke det, en mobiltelefon ikke kan være behjælpelig med i hverdagen.

Med så mange funktioner, som både de moderne og mere gammeldags mobiltelefoner indeholder, er en god og stabil dækning afgørende for, at du får det ud af din mobil, som du ønsker og har behov for. Du kender sikkert til irritationen, når internettet pludselig svigter, eller et opkald mistes, fordi mobildækningen ikke er god nok på det sted, hvor du befinder dig. Desværre findes der ikke en kur mod dårlig mobildækning, men med et dækningskort kan du tjekke dækningen i dit område, så du den vej igennem har mulighed for at vælge den udbyder, der kan tilbyde den bedste mobildækning der, hvor du opholder dig mest.

Overordnet er der tre dækningskort at holde styr på, og her er der tale om TDC’s, Telias/Telenors og 3’s dækningskort. Siden Telia og Telenor slog deres dækning sammen, har kunderne kunnet regne med omtrent samme dækning fra begge netværk, selvom der i visse få tilfælde kan være mindre forskelle mellem de to. Hvilke udbydere, der benytter hvilke af de tre netværk, kan du finde ud af her på siden, hvor du bliver præsenteret for en liste over forskellige udbyderes dækningskort, og hvilke netværk de benytter. Dermed har du mulighed for at klikke ind på den specifikke udbyder og tjekke dækningens kvalitet i netop dit område. Abonnerer du eksempelvis på OiSTER eller YouSee, har du mulighed for at søge på dit område og få vist, hvor god 2G-, 3G og 4G-dækning der er hos dig. Ved du allerede, hvilket netværk din udbyder lejer sig ind hos, kan du også vælge at tjekke netværket direkte her på siden.

Fra 2G over 3G og til 4G

2G, 3G og 4G er alle blandt de trådløse mobilnetværk, som du kan benytte, hvis du har en mobiltelefon eller en tablet med et sim-kort. G’et efter tallene står for den ’generation’, som netværket betegner. Altså kom først 2G, dernæst 3G og så 4G, og nu er 5G faktisk også på vej. Hvornår 5G-netværket for alvor bliver en realitet, er dog usikkert endnu.

Når du skal tjekke og vurdere mobildækningen i dit område, er det nødvendigt at kende lidt til forskellene og lighederne mellem 2G, 3G og 4G, da dette hænger tæt sammen med, hvilke behov du har med hensyn til din mobildækning. Er du indehaver af en halvgammel mobiltelefon, der blot kan det basale, er det sandsynligvis ikke 4G-mobildækningen, du er interesseret i at kende kvaliteten af.

Da 2G kom på markedet, blev det muligt for første gang at sende og modtage sms’er og mms’er. Teknologien var derfor dengang banebrydende på mange punkter, og det var af den grund også med lanceringen af 2G, at mobilsalget for alvor blev sparket i gang. I dag bruges 2G-netværket fortsat i nogle mobiltelefoner, og det fungerer ofte upåklageligt ved tale og sms. Dog er 3G- og 4G-netværket mange steder blevet bedre, hvilket er værd at være opmærksom på, hvis man er indehaver af en ældre mobiltelefon. Derudover egner 2G-netværket sig kun i beskeden grad til brug af data, og forbindelsen er for det meste meget langsom og kun anvendelig til simple funktioner såsom at tjekke en mail.

Efter 2G kom som sagt 3G, og netværket er i dag glimrende til både databrug og almindelige opkald over mobilen. Det stigende behov for internetadgang hos forbrugerne blev med andre ord mødt af 3G-netværket i starten af årtusindeskiftet, og selvom 4G-netværket sidenhen er kommet på banen, anvender de fleste mobilbrugere fortsat flittigt 3G-signalerne. 3G-netværket er nemlig det mest udbredte netværk i Danmark, og i de tilfælde, hvor din smartphone ikke finder en optimal 4G-dækning, er det altså 3G-dækningen, den hopper over på. Imidlertid er der også flere ældre telefoner, som ikke kan benytte 3G-netværket og derfor må nøjes med 2G, og de går altså glip af den bedre forbindelse i de områder, hvor 3G dækker bedst.

4G er fortsat den nyeste generation af netværk, selvom mange mener, at 5G venter lige rundt om hjørnet. Med 4G opnår du langt højere hastigheder end ved 3G, og de allerfleste nyere mobiltelefoner kan gå på 4G-netværk. Det gælder dog ikke alle, så tjek altid dette, før du køber ny mobil. Desuden bør du tjekke, om du har et sim-kort med et abonnement, hvor 4G er inkluderet. Hvis ikke, hjælper det ikke, at du har anskaffet dig en mobiltelefon, der understøtter 4G.

Som ovenstående gennemgang af de forskellige netværksgenerationer viser, vil dine behov for mobildækning i høj grad handle om dine mobilvaner, og hvilken mobil og hvilket abonnement du har. Når du skal tjekke mobildækningen i dit område, gør du derfor klogt i først at gøre klart for dig selv, hvilke funktioner og hvilket netværk du egentlig har mest brug for – 2G, 3G eller 4G.

Hvad kan påvirke dækningen?

Når du klikker dig ind for at undersøge et dækningskort, er det som udgangspunkt den udendørs dækning, du præsenteres for. Det skyldes primært, at dækningen indenfor i huse og lignende kan variere meget afhængigt af, hvilke materialer bygningen består af. Det er derfor svært at give et bud på den indendørs mobildækning i et specifikt område. I mange tilfælde kan du dog også vælge at se den indendørs dækning, men denne kan som sagt være svær at regne helt med. Bor du eksempelvis i et nybygget hus, der er godt isoleret, kan du opleve, at dækningen er væsentligt dårligere indenfor i huset end udenfor i haven.

Bor du desuden i et område, hvor mange træer står tæt, kan det ligeledes være med til at påvirke din mobildækning. Sådanne udfordringer for mobildækningen er det ikke sikkert, at dækningskortene tager højde for, og du kan derfor opleve, at dækningen ikke er helt så stabil, som du havde regnet med i tilfælde som disse. Generelt gælder det, at mobildækningen kan risikere at være dårligere, end dækningskortene angiver, og kun sjældent bedre. Dækningskortene viser nemlig som oftest den bedste mobildækning, du kan regne med at opnå i det specifikke område, og denne kan altså være påvirket af en række faktorer, som dels er meget lokale og svære at medregne, og som dækningskortene derfor ikke altid tager højde for.

Hvem har den bedste dækning?

Hvilken udbyder tilbyder den bedste mobildækning? Det spørgsmål er ikke til lige at svare på, og det er blevet diskuteret igen og igen gennem lang tid efterhånden. Grunden til, at det ikke sådan lige er til at give et endegyldigt svar på, hvem der har det bedste netværk, skyldes i høj grad alle de forskellige faktorer, der har indflydelse på dækningens kvalitet. Eksempelvis afhænger det meget af den geografiske placering, hvor godt et netværk er, og derfor er det vanskeligt at udnævne ét netværk som generelt værende det bedste i Danmark.

Hvis vi ser på, hvor godt 4G-signalet er, har det længe været TDC, der har været iført førertrøjen, mens Telia/Telenor har stået stærkt på 3G-netværket. Flere mener, at 3 ikke formår helt at følge med de to øvrige udbydere, men meget kan fortsat ændre sig, når nye vilkår opstår, og nye netværk og signaler kommer til. Igen er det væsentligt at huske på, at det kan være særdeles individuelt, hvilket netværk man oplever som det bedste. Har du ikke en mobiltelefon, der understøtter 4G, er det selvsagt ikke interessant for dig at vælge en abonnementsudbyder med et stærkt og stabilt 4G-netværk – og så videre.

Sådan vælger du den bedste udbyder for dig

Oplever du lidt for ofte, at din mobildækning ikke rækker til det, du gerne vil bruge din mobiltelefon til? En svigtende dækning kan være dødirriterende, og hvis du ofte står overfor et sådant problem, kan en løsning være at skifte over til et andet netværk. Den nemmeste måde at finde den bedste dækning for netop dig er at klikke dig ind på de tre forskellige dækningskort og sammenligne disse. Her skal du naturligvis undersøge det specifikke geografiske område, hvor du oftest befinder dig og anvender din mobil. Når du har fundet det bedste netværk i dit område, kan du efterfølgende finde frem til, hvilke udbydere der har lejet sig ind på netop dette netværk.

Finder du eksempelvis i din søgen frem til, at TDC leverer det bedste mobilsignal hos dig, kan en mulig abonnementsudbyder være YouSee, der netop lejer sig ind hos TDC og dermed anvender deres netværk. Tjek derefter, hvilke abonnementsløsninger YouSee tilbyder, for at finde frem til om der er en løsning, der matcher dine behov og ønsker. Med listen over udbydere her på vores side er det både nemt og overskueligt at finde frem til den udbyder og den abonnementsløsning, der giver dig den bedste dækning og de fordele, du har brug for.

Indtast din e-mail og få tilbud og gode råd om bredbånd:

Betingelser