Hvad er 5G?
Det mobile netværk, 5G, har lovet at forandre måden, vi bruger netværksteknologi på. Men hvad er 5G, og hvad betyder det for dig som forbruger?
5G er den femte generation af netværksteknologi og gør, at vi kan bruge internettet på vores mobile enheder. 5G når lynhurtige hastigheder på op til 1000 mbit/s, og sikrer den mest stabile trådløse forbindelse nogensinde.
Vi dykker ned i 5G universet for at give dig en forståelse for, hvad 5G er og hvordan det kommer til at påvirke din hverdag.
Vil du se, om du kan få 5G internet på din adresse?
Ved at give os din adresse, kan vi sikre at vi kun viser relevante kampagner og priser, som er tilgængelige på din adresse. Se vores privatlivspolitik for at finde ud af mere.
5G hastighed
Den nye 5G teknologi sikrer, at 5G kan nå de hidtil hurtigste hastigheder, vi endnu har set på et mobilt netværk. Men hvor hurtigt bliver det egentlig?
5G internettet vil potentielt kunne nå hastigheder på helt op til 1000 Mbit/s, hvilket er ekstremt hurtigt. For at sammenligne det med 4G, som mange stadig bruger i dag, kan 5G nå hastigheder, der er op til 100 gange hurtigere.
Ved at give os din adresse, kan vi sikre at vi kun viser relevante kampagner og priser, som er tilgængelige på din adresse. Se vores privatlivspolitik for at finde ud af mere.
Det forudsætter dog, at du er i et område, hvor dækningen er helt optimal, og forbindelsen ikke bliver forstyrret af eksterne faktorer såsom dårligt vejr eller store bygninger.
Udrulning af 5G i Danmark
Udrulningen af 5G internet startede i Danmark tilbage i 2020, og siden da har fire udbydere arbejdet på at skabe 5G dækning over hele landet. Se en oversigt over, hvor langt de er:
- Telenor forventer at have et landsdækkende 5G netværk klar i den første halvdel af 2024
- Telia har opnået et landsdækkende 5G netværk
- 3 har opnået et landsdækkende 5G netværk
- TDC NETs 5G netværk dækker nu 99% af Danmark
Det er i de store og mellemstore byer, at der er opsat flest antenner. Derfor er det i de områder, at 5G dækningen er bedst. Hvis man kommer ud i landdistrikterne, hvor der er længere mellem antennerne, bliver dækningen dårligere.
Derfor er det vigtigt at du sammenligner, hvor god forbindelse de forskellige udbydere kan tilbyde i dit område, inden du bestiller 5G mobilt bredbånd.
Test af 5G hastighed
På TjekBredbånd har vi testet 5G hastigheden i Danmarks tre største byer med forskellige smartphones for at undersøge, hvor hurtig forbindelsen reelt er. Her er det især Aarhus, der skiller sig ud.
Resultat:
- 5G testet i Aarhus: 500,09 Mbit/s
- 5G testet i København: 695,74 Mbit/s
- 5G testet i Odense: 678,17 Mbit/s
- 4G i Aarhus: 36,48 Mbit/s
Ved at give os din adresse, kan vi sikre at vi kun viser relevante kampagner og priser, som er tilgængelige på din adresse. Se vores privatlivspolitik for at finde ud af mere.
Vi har også testet 4G hastigheden i Aarhus for at sætte 5G hastigheden i perspektiv. Det er tydeligt, at 5G hastigheden er lynhurtig sammenlignet med 4G.
Det er København og Odense, der når de højeste 5G hastigheder på vores tests. Selvom hastigheden i Aarhus er væsentligt lavere end København og Odense, er hastigheden stadig ekstremt hurtig.
Test din hastighed her:
Sådan får du 5G internet i hjemmet
Vidste du, at du også kan få 5G internet som Wi-Fi i hjemmet? Det er muligt at få 5G internet med en 5G router. Det kræver blot, at du kobler routeren til en stikkontakt og sætter et SIM-kort i routeren – så er du kørende på det lynhurtige 5G internet.
For at få et SIM kort og en router, skal du købe dit 5G internet ved en udbyder. Se hvilke udbydere, der tilbyder 5G internet her, hvor du kan sammenligne priser og vælge det rette tilbud for dig.
Er du i tvivl om, om du skal have 5G internet eller fibernet i hjemmet? Læs vores artikel og bliv klogere på, hvad der passer dig bedst.
Hvordan fungerer 5G?
Det 5. generations mobilnetværk fungerer ved, at en række antenner udsender radiobølger, som danner et stort trådløst netværk. Vores mobile enheder opfanger dette netværk, og giver os det lynhurtige trådløse 5G netværk.
De radiobølger, som antennerne udsender, kaldes frekvensbånd. Disse frekvensbånd er væsentligt bredere end 4G, hvilket sikrer en mere pålidelig forbindelse for forbrugeren. F.eks. vil vi med 5G internet ikke længere opleve, at forbindelsen forsvinder, når vi står i store folkemængder. 5G vil nemlig kunne rumme op til 1 million trådløse enheder pr. kvadratkilometer.
Forbindelsen har dog endnu ikke nået sit fulde potentiale i Danmark. I starten af udrulningen har 5G brugt de samme frekvenser som 4G til at danne det mobile netværk, men på sigt vil 5G komme til at køre på endnu kortere radiobølger, som vil sikre endnu hurtigere netværk og en mere sikker forbindelse.
Er 5G farligt?
Ved etablering af 5G netværket var der bekymring om, hvorvidt der var en sundhedsrisiko forbundet med strålingen fra 5G. Bekymringen kom blandt andet af, at en større række antenner skulle opsættes og udsende radiobølger.
Sundhedsstyrelsen har vurderet, at strålingen fra 5G ikke er forbundet med en sundhedsrisiko, da målinger har vist, at strålingen er svag og ligger langt under grænseværdien hvad der er sundhedsskadeligt. Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Tilbage i 2020 testede man for første gang strålingsniveauet fra en 5G antenne, og de højeste strålingsniveauer der blev målt, lå mere end 500 gange under grænseværdien.
Der bliver løbende foretaget målinger at strålingsværdierne for at sikre, at de ikke overstiger grænseværdierne. Disse målinger kan du se Teleindustriens hjemmeside.
Fremtidens netværk med 5G
Det er ikke kun private brugere, der kommer til at nyde godt af lynhurtigt internet med 5G.
5G internet forventes at få stor indflydelse på den digitale transformation med evnen til at understøtte et enormt antal enheder samtidig. Det vil især blive muligt at videreudvikle på teknologier som Internet of Things (IoT), hvor det kan få indflydelse på blandt andet smarte byer og selvkørende biler.
Internet of Things er fysiske objekter, hvor der er indbygget software og sensorer for at kunne forbinde data med andre enheder og systemer.
Dansk Erhverv har også taget stilling til 5G netværkets betydning for fremtidig brug i erhvervslivet. De forventer, at erhvervslivet vil få et digitalt boost med 5G, og som de selv skriver: ”Det er et godt afsæt for at fremme automatisering og anvendelse af kunstig intelligens i fx produktions-, transport-, logitik- og serviceerhverv.”
Kilde: Dansk Erhverv
Konklusion
Vores dyk ned i 5G netværket viser, at den nye teknologi ikke kun lover lynhurtigt internet og bedre forbindelser, men også baner vejen for digital udvikling. Udrulningen i Danmark er nået langt, og med udbydere, der løbende forbedrer dækningen over hele landet, bliver 5G netværket bedre og bedre.
Som forbrugere står vi over for en spændende tid med muligheder for at opleve internettet på en måde, vi ikke har set før.